Αν και είναι ακόμη νωρίς για να δοκιμασθεί σε ανθρώπους αφού απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, το νέο βιοϋλικό που ανέπτυξαν ερευνητές από το Brigham and Women's Hospital της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ είναι πολλά υποσχόμενο καθώς είναι ισχυρό, μιμείται τις ιδιότητες του ανθρώπινου δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων και είναι διασπώμενο χωρίς τοξικές παρενέργειες. Κατασκευασμένη από βιοσυμβατό πολυπεπτίδιο, η πρωτοποριακή βιομηχανική υδρογέλη μπορεί να ενεργοποιηθεί με το φως και υπερέχει έναντι των συνθετικών τζελ τα οποία διασπώμενα με τον καιρό καθίστανται τοξικά αλλά και ορισμένων φυσικών υδροπηκτών που δεν έχουν την απαιτούμενη αντοχή για να επιτρέψουν την ροή αίματος από τις αρτηρίες.
Μόλις εκτεθεί στο φως, αυτό προκαλεί τον σχηματισμό ισχυρών δεσμών μεταξύ των μορίων της αλυσίδας των αμινοξέων που την αποτελούν, κάνοντας την υδρογέλη μηχανικώς σταθερή χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη χημικών. Εξηγώντας στην επιθεώρηση Advanced Functional Materials τις ιδιότητες της φωτοπλεγματοποιήσιμης υδρογέλης ELP (elastin-like polypeptide based) όπως την ονόμασαν, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν, λένε οι ερευνητές, ήταν πώς να πετύχουν τον βαθμό ελαστικότητας που χαρακτηρίζει το ανθρώπινο δέρμα.
Στις σχετικές δοκιμές, όχι μόνο μπόρεσαν να ελέγξουν την ανθεκτικότητά της αλλά και τον βαθμό διόγκωσής της προκειμένου να «ανοίγει» πιο πολύ από ιστό ανθρώπινης αρτηρίας. Σύμφωνα με την Nasim Annabi, επίκουρη καθηγήτρια Χημικής Μηχανικής στο Northeastern University της Βοστώνης, οι πιθανές εφαρμογές είναι πολλές –από ικρίωμα (scaffold) καλλιέργειας κυττάρων και προστατευτική κάλυψη πληγών μέχρι άμεση διακοπή μιας αιμορραγίας σε συνδυασμό με νανοσωματίδια πυριτίας.