Προβληματισμένοι οι γιατροί για τους περιορισμούς στην επιλογή εμβολίου, στις γυναίκες 30-44 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
έγκυες
Σε δύσκολη θέση έρχονται οι γιατροί, όταν γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ζητούν τη συμβουλή τους, σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού που μπορούν να επιλέξουν, καθώς η επιλογή που έχουν αυτή τη στιγμή είναι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δεν έχει δεδομένα ασφαλείας για την χορήγησή του στην εγκυμοσύνη.

Προβληματισμό εγείρει στις γυναίκες αναπαραγωγής ηλικίας το γεγονός ότι δεν μπορούν να επιλέξουν εμβόλιο, τη στιγμή που στο μοναδικό εμβόλιο στο οποίο έχουν πρόσβαση -αυτό της AstraZeneca- δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την ασφαλή χορήγησή του στην εγκυμοσύνη.

Την ίδια στιγμή, η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να μην χορηγεί στις ηλικίες κάτω των 40 ετών το συγκεκριμένο εμβόλιο, εξαιτίας της ανησυχίας που υπάρχει για τα σπάνια περιστατικά θρομβοεμβολών.

Στη χώρα μας, ωστόσο, αυτή τη στιγμή στις γυναίκες μεταξύ 30 και 44 ετών, δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, γεγονός το οποίο εγείρει προβληματισμό σε όσες γυναίκες εγκυμονούν ή επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς παραπέμπουν στον εμβολιασμό των εγκύων, λεχωίδων και όσων γυναικών επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, μόνο με mRNA εμβόλια (Pfizer – Moderna). Η πλατφόρμα γι’ αυτές τις ηλικίες, στην Ελλάδα, όμως, δεν έχει ανοίξει στα εμβόλια αυτά.

Δείτε επίσης: Εμβόλιο Covid-19: Τι προβλέπουν οι νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη

Το γεγονός επιβεβαιώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) του “Αττικόν”, Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έλλειψης δυνατότητας επιλογής εμβολίου στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας μεταξύ 30 και 44 ετών, που θέλουν να τεκνοποιήσουν ή βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, καθίσταται προβληματική:

“Με πήρε μια κυρία και μου λέει “η κόρη μου είναι 31-32 ετών και θα μπει στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μου λέτε αν το εμβόλιο της AstraZeneca έχει data για την εγκυμοσύνη;” Λέω, “δεν έχει”. Άρα μου λέει “πως θα πάει να το κάνει;” Αυτή η γυναίκα εν μέρη έχει δίκιο, γιατί εφόσον δεν υπάρχουν δεδομένα, ούτε το θετικό μπορείς να πεις ούτε το αρνητικό. Θα ανοίξει με όλα τα εμβόλια η πλατφόρμα γι’ αυτές τις ηλικίες, αλλά πότε;”, αναφέρει ο καθηγητής κ. Λουκίδης.

Παπαευαγγέλου: “Αποφασίζουμε με βάση τα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα”

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής για την πανδημία και συγκεκριμένα στο ερώτημα, γιατί η Μεγάλη Βρετανία έπαυσε τη χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες κάτω των 40 ετών, ενώ στη χώρα μας χορηγείται στις ηλικίες αυτές, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, δήλωσε πως η κάθε χώρα αποφασίζει με βάση τα δικά της επιδημιολογικά δεδομένα:

“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και θανάτου από κορονοϊό σύμφωνα με τα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα, να χορηγείται το εμβόλιο στα άτομα άνω των 30 ετών, διότι εκεί είδαμε ότι αυξάνει η βαριά νόσηση και οι σοβαρές επιπλοκές. Τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μία τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα από εμάς. Έχετε ακούσει εδώ και αρκετές εβδομάδες να συζητούμε πώς η Αγγλία έχει εμβολιάσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και έχουν σημαντική μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλειών αλλά και των θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Συνεπώς, η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Αγγλίας συνδέεται με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας” σημείωσε συγκεκριμένα η Καθηγήτρια.

Ο Καθηγητής κ. Λουκίδης, ωστόσο, επιμένει ότι το εμβολιαστικό περιβάλλον είναι αρνητικό αυτή τη στιγμή για τις γυναίκες αυτής της ηλικίας:

“Σίγουρα υπάρχει ζήτημα σ’ αυτές τις ηλικίες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι κάτι που δεν μπορείς να το αρνηθείς στον κόσμο. Εμείς ενημερώνουμε και λέμε, “είναι πολύ σπάνιο, αλλά συμβαίνει και είναι αυτό το ποσοστό”. Και ο κόσμος αποφασίζει. Όμως, απ’ ότι φαίνεται, ο κόσμος έχει ενστάσεις σημαντικές”, καταλήγει ο ειδικός.