Προϋπολογισμός 2020: Επίθεση Κικίλια στον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των δαπανών στην Υγεία
«Προχωράμε με σχέδιο και πολιτική βούληση, εφαρμόζουμε πολιτικές που ανακουφίζουν τους συνανθρώπους μας, και ιδιαίτερα αυτούς που δε μπορούν ή δεν έχουν», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας, στη συζήτηση του προϋπολογισμού, όλο το πλέγμα των πολιτικών του τομέα ευθύνης του.
Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική του αύξησε την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κατά 32,45% και μετακύλησε το πρόβλημα στους ώμους της παρούσας κυβέρνησης. Αυξήσεις μεγάλες είχε και η νοσοκομειακή δαπάνη, από 109 εκατ. ευρώ το 2016 σε 178 εκατ. ευρώ την τρέχουσα χρονιά.
«Βέβαια να μην σας αδικήσω, οφείλω να ομολογήσω ότι διευρύνατε το μέτρο σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ. Μόνο που ξεχάσατε να ενημερώσετε τον κύριο Τσακαλώτο, ότι όταν διευρύνετε ένα μέτρο που κόστος έχει από τα 58 εκατομμύρια ευρώ και φτάνει στα 273 εκατομμύρια ευρώ, πρέπει κύριε Υπουργέ να εγγράψετε και τις ανάλογες πιστώσεις, ώστε να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να μην καταρρεύσει ο ΕΟΠΥΥ. Κάτι το οποίο έψαξα χρόνο – χρόνο τις πιστώσεις στα νοσοκομεία μας και στον ΕΟΠΥΥ και ουδέποτε και πουθενά δεν είδα».
Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε έναν έναν σύγχρονο οργανισμό, με διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η διευκόλυνση και η απλοποίηση της πρόσβασης ευάλωτων ομάδων ασθενών στη θεραπεία τους μέσα από συστήματα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων», τόνισε ο υπουργός.
Τι είπε ο Β. Κικίλιας για την αξιολόγηση των Διοικητών Νοσοκομείων
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων.
«Νομοθετήθηκε και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ανά τρίμηνο, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχου. Η αξιολόγηση και ο έλεγχος θα είναι συνεχής και διαρκής. Εμείς ταμπού δεν έχουμε, όπου υπάρχουν αστοχίες, θα είμαστε εδώ να τις διορθώνουμε. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσαμε όμως, οι διοικητές θα απολύονται αυτοδικαίως και χωρίς αποζημίωση, εάν δεν πετύχουν αυτούς στους στόχους», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.
Τιμές φαρμάκων
«Η κυβέρνηση παρέλαβε νομοθετημένες αυξήσεις μέχρι 10% στα φάρμακα. Για ενάμιση χρόνο δεν είχε εκδοθεί δελτίο τιμών φαρμάκων», είπε ο υπουργός Υγείας και υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε τη μηδενική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, για το 2020, και μειώσεις για πολλά από αυτά. Επίσης εκδόθηκε άμεσα δελτίο τιμών φαρμάκων, με συνολικό όφελος 180 εκατομμύρια, για το κράτος και την πολιτεία, και 50 εκατομμύρια, από τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Αναβάθμιση των νοσοκομείων
Ο υπουργός είπε ότι «ένα στα δύο νοσοκομεία δεν είχε σύστημα διαλογής, δεν είχε ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, ενώ τέσσερα στα δέκα νοσοκομεία δεν είχαν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, νοσοκομεία δεν είχαν ισολογισμούς, δεν υπήρχε εσωτερικός έλεγχος. Το clawback είχε εκτοξευθεί».
«Το 2020 είναι η χρονιά των νοσοκομείων», είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το 2019 αυξήθηκαν κατά 100 εκατομμύρια οι πιστώσεις για τα νοσοκομεία για να σταθούν στα πόδια τους. Η προσπάθεια που θα γίνει για τη στήριξη των νοσοκομείων δεν θα αφορά μόνο τις υποδομές αλλά και το προσωπικό, είπε ο κ. Κικίλιας ώστε οι πολίτες να έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Προσλήψεις στα νοσοκομεία
Αναφερόμενος στην πολιτική των προσλήψεων για την κάλυψη αναγκών στην υγεία, ο κ. Κικίλιας είπε ότι προχωρούν οι 175 διορισμοί γιατρών για τα επείγοντα, 1.300 θέσεις κυρίως νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, δρομολογήθηκε η πρόσληψη 950 μόνιμων γιατρών. Μετά από πολλά χρόνια υπογράφουν συμβάσεις έργου 800 νέοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων (που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2012) και ακολουθούν 1.500 ειδικευόμενων νοσηλευτών. «Κόντρα στις Κασσάνδρες ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για 4.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αναβαθμίστηκε το ΕΚΑΒ, έγινε ενοποίηση με ΕΚΕΠΥ, για τη διαχείριση κρίσεων, και συντονισμός λειτουργίας ΜΕΘ και ΤΕΠ σε 24ωρη βάση.
«Επίσης τροποποιήθηκε η διαδικασία που αφορούσε τα Συμβούλια Κρίσεων Ιατρικού Προσωπικού έτσι ώστε να πετύχουμε μείωση στους χρόνους διορισμού των ιατρών του ΕΣΥ», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό του 2020 στην Υγεία
Για «νοικοκύρεμα» της Δημόσιας Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν Τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ότι από το 2015 και μετά ανακόπηκε η αύξηση των δαπανών στην Υγεία:
«Η εγγυημένη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλων των πολιτών, η μείωση των ανισοτήτων, η ενίσχυση και εξυγίανση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι αριστερή και προοδευτική πολιτική. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός, ο οποίος άσκησε κριτική στο Υπουργείο Υγείας για τον προϋπολογισμό του νέου έτους, καταλογίζοντας στον υπουργό Υγείας ότι έχει κρυφή αντζέντα με τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ):
«Τα μεγέθη του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς φορείς της υγείας δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τον προϋπολογισμό του 2019 και τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ 2019-2022 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι οριακές αυξήσεις αφορούν κυρίως τους κλειστούς προϋπολογισμούς για φάρμακο και λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ που εμείς συμφωνήσαμε με τους «θεσμούς» ότι – αρχής γενομένης από το 2019 – θα αναπροσαρμόζονται με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρονιάς (2,8% για το 2020).
Το κρίσιμο όμως ερώτημα για τον προϋπολογισμό του 2020 όπως και για κάθε προϋπολογισμό είναι ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί σε ποιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό εντάσσεται, ποιες υγειονομικές ανάγκες φιλοδοξεί να καλύψει και με ποιο τρόπο ( πχ. με ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος ή με «άνοιγμα» στην αγορά και ΣΔΙΤ) αν μειώνει ή όχι τις ανισότητες», κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.