Ψάχνουν χιλιάδες ασθενείς που μπορεί να μολύνθηκαν από AIDS, ηπατίτιδα

  • Ρούλα Τσουλέα
ασθενείς
Αναισθησιολόγος δεν τηρούσε τα πρωτόκολλα προστασίας από τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία όπου εργαζόταν.

Σε αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν περισσότερους από 2.400 ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να εκτέθηκαν σε επικίνδυνα λοιμώδη νοσήματα όπως η ηπατίτιδα και η HIV/AIDS λοίμωξη, έχουν επιδοθεί οι Αρχές του Όρεγκον.

Αιτία γι’ αυτό είναι ένας αναισθησιολόγος ο οποίος επί χρόνια δεν τηρούσε τα πρωτόκολλα προστασίας από τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία όπου εργαζόταν.

Όπως ανακοίνωσε ο νοσηλευτικός όμιλος Providence του Όρεγκον, έχει αρχίσει να ενημερώνει 2.200 ασθενείς του νοσοκομείου Providence Willamette Falls Medical Center και του νοσοκομείου Providence Portland Medical Center πως οι πράξεις του εν λόγω γιατρού μπορεί να τους έχουν θέσει «σε χαμηλό κίνδυνο έκθεσης σε δυνητικές λοιμώξεις».

Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να προσέλθουν για δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις. Εάν κάποιος βρεθεί θετικός, εκπρόσωπος του νοσηλευτικού ομίλου θα επικοινωνήσει μαζί του για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Ο αναισθησιολόγος εργαζόταν στον όμιλο την περίοδο 2017-2023. Από τον Δεκέμβριο του 2023 έως τον εφετινό Ιούνιο εργαζόταν σε ένα άλλο ιατρικό κέντρο, το Legacy Mount Hood Medical Center. Το Legacy Health ανακοίνωσε πως ήδη έχει ενημερώσει 221 ασθενείς που πέρασαν από τα χέρια του.

Ο γιατρός αυτός ήταν μέλος του οργανισμού αναισθησιολόγων Oregon Anesthesiology Group. Ο οργανισμός διέκοψε τη συνεργασία μαζί του μόλις ενημερώθηκε για τις επικίνδυνες πρακτικές του.

«Όταν μάθαμε ότι ο γιατρός παραβίασε τις πρακτικές ελέγχου λοιμώξεων, τον θέσαμε σε διαθεσμότητα. Ενημερώσαμε επίσης τους νοσηλευτικούς ομίλους Legacy Health και Providence. Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε εσωτερική έρευνα που οδήγησε στην οριστική διακοπή της συνεργασίας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Μολονότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός, θέσαμε σε ισχύ νέα πρωτόκολλα και διαδικασίες για να αποτραπούν ανάλογα συμβάντα στο μέλλον».

Τι λένε οι Αρχές

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική Αρχή Υγείας του Όρεγκον (OHA), ερεύνησε γιατρό ο οποίος χορηγούσε ενδοφλέβια αναισθησία. Όπως διαπίστωσε ο γιατρός χρησιμοποιούσε «μη αποδεκτές πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων, οι οποίες θέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο λοιμώξεων».

Η ΟΗΑ και τα νοσοκομεία συνεχίζουν τις έρευνες για να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν κρούσματα λοιμώξεων μεταξύ των ασθενών.

Φωτογραφία: iStock