Ψευτογιατρός: Άμεση ενημέρωση για τα στοιχεία του ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Την άμεση κοινοποίηση των στοιχείων του 66χρονου «ψευτογιατρού», ο οποίος φέρεται να ήταν φυσικοθεραπευτής από την Αθήνα, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ).
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, δεν έχει διασταυρωθεί στα μητρώα του ΠΣΦ αν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και προσθέτει πως, παρότι είναι προφανές ότι οι σχετικές έρευνες διεξάγονται εδώ και αρκετό καιρό, καμία Αρχή δεν επικοινώνησε με τον ΠΣΦ για να εξακριβώσει αν όντως ο «ψευτογιατρός» είναι φυσικοθεραπευτής ή όχι.
Γι’ αυτό τον λόγο ο νομικός σύμβουλος του ΠΣΦ απέστειλε επείγουσα επιστολή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και την Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης με την οποία ζητά την κοινοποίηση των στοιχείων του. Εάν επιβεβαιωθεί πως είναι μέλος του Συλλόγου, ο ΠΣΦ αναφέρει ότι θα ακολουθήσει ο πειθαρχικός έλεγχός του.
Ο ΠΣΦ τονίζει ότι είναι ο μοναδικός ρυθμιστής του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή στη χώρα μας. Γι’ αυτό ζητά την άμεση ανταπόκριση των Αρχών, ώστε να ασκήσει κι αυτός με την σειρά του τις αρμοδιότητές του.
Εξαπατήθηκαν τουλάχιστον 15 ασθενείς
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο «ψευτογιατρός» υποσχόταν «θεραπείες» με βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) και άλλες νευρολογικές παθήσεις. Οι ασθενείς που έχουν ταυτοποιηθεί ήταν από πολλές περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα και Χίο.
Τους έπειθε επίσης να διακόπτουν την ιατρική θεραπεία που ακολουθούσαν. Ωστόσο οι «θεραπείες» δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση. Η κατάληξη σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις ήταν μοιραία.
Ο «ψευτογιατρός» μαζί με έναν 72χρονο γενικό ιατρό-συνεργάτη του στη Στουτγάρδη απομυζούσαν οικονομικά τους ασθενείς. Η Αστυνομία υπολόγισε ότι από τα 15 περιστατικά που έως τώρα έχει ταυτοποιήσει, αποκόμισαν 900.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, κάθε «θεραπευτική» έγχυση κόστιζε έως και 25.000 ευρώ.
Οι δυο τους πλέον κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και απάτη. Κατηγορούνται επίσης για έκθεση, αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Με αφορμή αυτή την υπόθεση και άλλες πρόσφατες, ο ΠΣΦ ζητά από το Υπουργείο Υγείας άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της «επικίνδυνα ανεξέλεγκτης μάστιγας των παράνομων «θεραπευτών»». Και τονίζει πως μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο έχουν ζητήσει την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για την αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.