Ψώρα: Μαζικά κρούσματα σε σχολείο στην Κρήτη
Γύρω στους δέκα μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί έχουν ήδη διαγνωστεί με ψώρα, τη στιγμή που κάποιοι γονείς και κηδεμόνες αρνούνται να χορηγήσουν θεραπεία στα παιδιά τους.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα neakriti, την Παρασκευή επισκέφτηκε το ειδικό σχολείο κλιμάκιο της Ιατρικής σχολής για να προσφέρει ιατρική φροντίδα στα παιδιά, με κάποιους γονείς να αρνούνται, όμως, ακόμα και να εξετάσουν απλά τα παιδιά τους.
Το πρόβλημα δυστυχώς εξαιτίας αυτής της κατάστασης επιδεινώνεται, μιας και τα παιδιά εξακολουθούν να πηγαίνουν σχολείο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη εξάπλωση της ασθένειας.
Από τις 8 τάξεις του σχολείου, έχουν ήδη παρουσιαστεί κρούσματα στις 4.
Όσο οι γονείς αρνούνται να χορηγήσουν θεραπεία, τόσο το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, εξηγούν υγειονομικοί φορείς, τονίζοντας πως η αντιμετώπιση της ψώρας είναι εύκολη.
Τι είναι η ψώρα
Η ψώρα είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis).
Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους.
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος και επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες.
Οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες.
Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση και προσβάλλει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών ομάδων. Μπορεί να μεταδοθεί εύκολα σε συνθήκες συνωστισμού, όπου υπάρχει στενή επαφή.
Από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση του κνησμού μεσολαβούν 2-6 εβδομάδες, ενώ αν πρόκειται για επαναμόλυνση, ο κνησμός εμφανίζεται συντομότερα, εντός 1-4 ημερών.
Η περίοδος μεταδοτικότητας διαρκεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την καταστροφή των ενηλίκων παρασίτων και αυγών, συνήθως 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας.
Η θεραπεία γίνεται συνήθως με τοπική επάλειψη παρασιτοκτόνων σκευασμάτων.
Εάν ο κνησμός επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο των 2-4 εβδομάδων μετά τη θεραπεία ή εάν εμφανιστούν νέες δερματικές βλάβες, θα χρειαστεί ιατρική συμβουλή και πιθανόν επανάληψη της θεραπείας
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θριάσιο: Ασθενείς με λοιμώξεις νοσηλεύονται δίπλα σε χειρουργημένους και τραυματίες
Επιχείρηση πειθαρχία: Όταν ο Άγιος Βασίλης γίνεται… μπαμπούλας
Ηλεκτρική κουβέρτα: Πως να τη χρησιμοποιείτε και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη