Iatropedia

Πτώση ασανσέρ στο Ιπποκράτειο: Σε σοκ ο γιατρός – Τι ζήτησε μετά το χειρουργείο

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ο ουρολόγος που τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί του πόδι, μετά από ανεξήγητη πτώση του ασανσέρ στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατρομαγμένος ο τραυματίας γιατρός, ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός”, ζητά την αντικατάσταση των ασανσέρ και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να τα ξαναχρησιμοποιήσει.

Μιλώντας στο Iatropedia.gr ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος, δηλώνει την αγανάκτησή του, καθώς όπως λέει υπάρχουν ευθύνες, γιατί αυτή η τελευταία υπόθεση, δεν είναι και η μόνη: “Πήγα στον Ερυθρό κι είδα τον γιατρό. Ο γιατρός ζητάει να αντικατασταθεί το ασανσέρ, ο άνθρωπος είναι κατατρομαγμένος. Είδε το χάρο με τα μάτια του, στην κυριολεξία. Το ζήτημα είναι ότι κι ο ίδιος λέει ότι υπήρχε συντηρητής, αλλά υπάρχει ευθύνη. Δεν μπορούν να πέφτουν τα ασανσέρ των νοσοκομείων έτσι. Κάποιος ευθύνεται, τα ασανσέρ δεν πέφτουν μόνα τους. ‘Εχει ξαναπέσει ασανσέρ και σε άλλα νοσοκομεία”, λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης: Έπεσε ασανσέρ στο Ιπποκράτειο – Τραυματίστηκε γιατρός και τον πήγαν σε άλλο νοσοκομείο!

Το μυστήριο με το ασανσέρ

Εμπειρογνώμονες του Δήμου Αθηναίων, αλλά και η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το έργο της συντήρησης των ανελκυστήρων του νοσοκομείου, βρίσκονται επιτόπου στο Ιπποκράτειο και προσπαθούν να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, για το τι μπορεί να προκάλεσε την πτώση του ασανσέρ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου κ.Δημήτρη Κουρουβακάλη, πάντως, οι συντηρήσεις των ανελκυστήρων έχουν γίνει κανονικά. Η τελευταία μάλιστα έγινε πριν από λίγες ημέρες, στις 6/3/2019, ενώ ολόκληρος ο εσωτερικός θάλαμος (καμπίνα), αντικαταστάθηκε το 2008:

“Θα έρθουν οι πραγματογνώμονες και θα δούμε κατά πόσον ευθύνεται η εταιρεία ή όχι. Γιατί όλο αυτόν τον καιρό, το νοσοκομείο πληρώνει την εταιρεία, η οποία κάνει τη συντήρηση των ανελκυστήρων σ’αυτό το νοσοκομείο. Εχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συντηρήσεις”, τονίζει μιλώντας στο Iatropedia.gr

Οσο για τα γεγονότα; Ο κ. Κουρουβακάλης λέει:

“Ο γιατρός πήγε να μπει, κάτι έσπασε, κάτι έγινε μετακινήθηκε ο θάλαμος και έπεσε ολόκληρος ο θάλαμος πάνω στο πόδι του. Ευτυχώς που δεν ήταν πάνω στο κεφάλι του, πάνω στο σώμα του, ή σ’αυτόν ή σε κάποιον ασθενή μας ή σε κάποιο φορείο..Είναι πολλά τα “ή”….Ηταν τυχερός μέσα στην ατυχία του πραγματικά..Βέβαια χτύπησε πονάει πολύ, είναι σε μια κατάσταση άσχημη ο άνθρωπος. Εχει σοκαριστεί. Μπήκε χειρουργείο. Μεταφέρθηκε στον Ερυθρό, γιατί δεν έχει ορθοπεδική κλινική το νοσοκομείο μας, και μπήκε έκτακτο χειρουργείο και τώρα νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό”.

Ανακοίνωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για το συμβάν, και αναφέρει ότι αναμένεται το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων:

«Αμέσως μετά το ατύχημα η Διοίκηση διέταξε την απενεργοποίηση της λειτουργίας του ανελκυστήρα και ζήτησε εγγράφως από τον συντηρητή να δώσει γραπτές εξηγήσεις. Παράλληλα απέστειλε αίτημα έκτακτου επιτόπιου ελέγχου προς το Μικτό Κλιμάκιο Όργανο Ελέγχου Ανελκυστήρων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ήδη από σήμερα το πρωί (Δευτέρα 18 Μαρτίου) βρίσκεται στον χώρο και πραγματοποιεί τεχνικό έλεγχο προς διερεύνηση του συμβάντος, με την ολοκλήρωση του οποίου θα μας δοθεί και το πόρισμα της επιτροπής. Η Διοίκηση επιφυλάσσεται για νεότερη ενημέρωση, αφού λάβει το σχετικό πόρισμα».

Παρέμβαση προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Τη δημιουργία κεντρικού μητρώου καταχώρησης και ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης όλων των ανελκυστήρων σε κάθε κτίριο προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διά του προέδρου του, Γιώργου Στασινού.

Με αφορμή το περιστατικό ατυχήματος σε ανελκυστήρα του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», ο κ. Στασινός κοινοποίησε με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, την πρότασή του για τη δημιουργία μητρώου, όπου θα περιλαμβάνονται όχι μόνο τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα και τα στοιχεία αδειοδότησης τοποθέτησης ανελκυστήρα, αλλά κυρίως ο χρόνος ελέγχου, ο χρόνος συντήρησης, οι τυχόν ελλείψεις και παρατηρήσεις, ο πιστοποιημένος τεχνικός που έχει αναλάβει κάθε εργασία κ.λπ.

Ο κ. Στασινός δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο να μη γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και η προγραμματισμένη συντήρηση στους ανελκυστήρες κάθε κτιρίου. Και μάλιστα σε χώρους συνάθροισης κοινού και σε κρίσιμα κτίρια δημόσιου συμφέροντος, όπως τα νοσοκομεία. Η ασφάλεια των πολιτών και η διασφάλιση της ζωής τους αποτελεί τη βασική υποχρέωση του κράτους. Χρειάζονται εδώ και τώρα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αποδεικνύεται, με κάθε περιστατικό, ανεπαρκές».