«Πτωτικές τάσεις» δείχνει η μυστηριώδης πνευμονία, λένε οι κινεζικές Αρχές

  • Ρούλα Τσουλέα
πνευμονία
Τι ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) της Κίνας για την πορεία της επιδημίας που έχει ανησυχήσει τον πλανήτη.

Η «μυστηριώδης πνευμονία» στα παιδιά, που ανιχνεύθηκε πριν από αρκετές εβδομάδες στην Κίνα και έκτοτε έχει εντοπιστεί και σε άλλες χώρες, έχει αρχίσει να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις, ανακοίνωσαν οι κινεζικές Αρχές.

Αν και παρατηρούνται ακόμα διακυμάνσεις στα περιστατικά που καταφτάνουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ο αριθμός τους «δείχνει να βαίνει μειούμενος», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Mi Feng, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC) της Κίνας.

Όπως εξήγησε, τα δεδομένα από τις κλινικές επειγόντων περιστατικών δείχνουν ότι ο αριθμός των ημερήσιων επισκέψεων με συμπτώματα του αναπνευστικού έχει παραμείνει σχετικά σταθερός τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει επίσης μειωθεί σε κάποιο βαθμό ο αριθμός των περιστατικών που συνέρρεαν στις Παιδιατρικές Κλινικές των μεγάλων νοσοκομείων.

Επιπλέον, αρκετοί ασθενείς με πνευμονία μεταφέρονται πλέον στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και όχι στα νοσοκομεία.

Στο Τρίτο Λαϊκό Νοσοκομείο (Third People’s Hospital) της Shenzhen, λ.χ., οι ημερήσιες επισκέψεις στην Κλινική Εμπύρετων Νοσημάτων κορυφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Έφτασαν στις 402, κατά μέσον όρο. Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, όμως, μειώθηκαν σε 394 κατά μέσον όρο.

Οι αιτίες

Όπως είπε ο διευθυντής του νοσοκομείου Lu Hongzhou, ο αριθμός παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Στα παιδιά, όμως, η πνευμονία προκαλείται κυρίως από το μυκόπλασμα. Στους ενήλικες, η γρίπη είναι πιο συχνή αιτία.

Μάλιστα οι ιοί που την προκαλούν άρχισαν να διασπείρονται νωρίτερα από το αναμενόμενο, πρόσθεσε. Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αντί για Οκτώβριο-Νοέμβριο που ήταν το σύνηθες.

Τον περασμένο μήνα η Κίνα είχε ενημερώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι η πνευμονία οφειλόταν σε γνωστά παθογόνα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν:

  • Το μυκόπλασμα της πνευμονίας
  • Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός
  • Ο αδενοϊός (είναι κοινή αιτία κρυολογημάτων)
  • Η γρίπη

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας παρατηρήθηκαν στην Κίνα νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αυτό όμως ήταν αναμενόμενο, κατά τον ΠΟΥ. Και αυτό, διότι η Κίνα ήρε εφέτος όλους τους περιορισμούς που είχε θέσει για την πανδημία του κορωνοϊού.

Φωτογραφία: iStock