Reuters: Τα δόντια των παιδιών τελευταία ένδειξη παρακμής στην Ελλάδα
Στο κείμενο παρατίθενται στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική (και κοινωνική πλέον) κρίση αφήνει το αποτύπωμά της έντονα και στη στοματική υγιεινή, κάτι που εξηγεί ότι είναι αποτέλεσμα και άλλων πολλών δευτερευόντων παραγόντων που επίσης αναδύθηκαν με την οικονομική ύφεση.
Αυτά τα στοιχεία είναι λίγο ώς πολύ γνωστά και λυπηρά. Όμως, η τύπου «φτηνού ριάλιτι» διάρθρωση του κειμένου, που παρουσιάζει μία –τυπική κατά το δημοσιογράφο- ελληνική οικογένεια, ένα βήμα πριν την απόλυτη εξαθλίωση, απέχει πολύ από τη δύσκολη –ομολογουμένως- καθημερινότητα των Ελλήνων.
Μία τυπική οικογένεια –γράφει ο Έλληνας δημοσιογράφος!- μένει σε ένα εντελώς παραμελημένο σπίτι, όπως φαίνεται από τις περιγραφικές αιχμές εξαθλίωσης, όπου τα τέσσερα παιδιά της χωρισμένης κας Παπαζώη, είναι στιβαγμένα μαζί με κούτες, με ρούχα και αντικείμενα. Η οικονομική τους εξαθλίωση τους κάνει να θεωρούν πολυτέλεια τη στοματική υγιεινή (για ψυχολογικούς ίσως λόγους) και την επίσκεψη στον οδοντίατρο (για οικονομικούς λόγους), ενώ υποβιβάζει την ποιότητα της διατροφής τους, με τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και ζάχαρη που μάλλον βλάπτουν και τα δόντια, επιφέροντας περισσότερη επιβάρυνση στη υγεία των δοντιών. Σε ένα μέρος σαν την Ελλάδα, προβάλλεται η θέση ότι το να αγοράσεις φρούτα είναι απαγορευτικό για κάποιους πολίτες.
Την εικόνα εγκατάλειψης «επιβεβαιώνει» ο δημοσιογράφος, παραθέτοντας τη μαρτυρία δύο οδοντιάτρων που μιλούν για τις δυσκολίες των Ελλήνων λόγω κρίσης που αντικατοπτρίζονται στη φροντίδα και των δοντιών τους.
Το μόνο που ίσως αξίζει να κρατήσουμε ως πληροφορία από το δημοσίευμα είναι τα στατιστικά που παραθέτει…
Τι λένε οι αριθμοί
Σύμφωνα με το κείμενο, οι περισσότεροι δείκτες για την οδοντική υγεία, συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στα πιο υποβαθμισμένα κράτη της Ευρώπης. Το ποσοστό των Ελλήνων από 16 ετών και άνω που παρουσιάζει απουσία οδοντιατρικής φροντίδας ήταν 10,6 % το 2013, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται στο 7,9% σύμφωνα με την Eurostat.
Τα οδοντικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα στα παιδιά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Και η οικονομική κρίση κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Η οικονομική πίεση έχει οδηγήσει σε λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά περίπου 30% από το 2009. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες -ένα στα τέσσερα άτομα στην παραγωγική ηλικία- είναι άνεργοι. 40% των παιδιών ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με τη UNICEF και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Περισσότερα από ό, τι σε μέρη όπως η Χιλή, το Μεξικό και την Τουρκία.
Αναφέρεται επίσης, ότι το ΕΣΥ έχει μειώσει τη δωρεάν ή χαμηλού κόστους ιατρική περίθαλψη που τα εκατομμύρια των Ελλήνων είχαν για δεκαετίες, κυρίως λόγω της μείωσης των δημόσιων δαπανών που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για τα € 326 δισεκατομμύρια οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από το 2010. Οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 9 % το χρόνο μεταξύ 2009 και 2012.
Το αποτέλεσμα: Πάνω από 8% των Ελλήνων παρέλειψε να επισκεφτεί οδοντίατρο το 2013 λόγω κόστους, ποσοστό πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 5,1%, σύμφωνα με την Eurostat.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πλάκα στα δόντια: Πώς θα την αφαιρέσετε με φυσικό τρόπο στο σπίτι
ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ: Δείτε στο μικροσκόπιο τι κάνουν τα αναψυκτικά στα δόντια σας