ΡευΜΑζήν: Ναι μεν αλλά…στην απόφαση για τα βιολογικά προϊόντα από Κέντρα Υγείας
Αναφέρουν από το ΡευΜΑζήν:
Οφείλουμε να επισημάνουμε την ανησυχία της σχετικά με την προστασία της υγείας των ασθενών, η οποία θα επιτευχθεί μόνο με την τήρηση ορισμένων κριτηρίων επάρκειας στα ΚΥ, δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα των βιολογικών παραγόντων, που απαιτεί την ύπαρξη εκπαιδευμένου προσωπικού –ιατρικού και νοσηλευτικού- αλλά και κατάλληλο εξοπλισμό για τη διαχείριση των πιθανών παρενεργειών.
Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα (Ε.ΡΕ-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στα Κέντρα Υγείας, ώστε και οι Υγειονομικές Περιφέρειες να διευκολυνθούν στην πιστοποίηση των κατάλληλων Κέντρων Υγείας γι’ αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός στα Κέντρα Υγείας, καθώς και εξειδικευμένο και πιστοποιημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του βιολογικού παράγοντα θα πρέπει να γίνεται έπειτα από υπογεγραμμένη οδηγία του θεράποντα Ρευματολόγου, στην οποία απαιτείται να αναφέρεται αναλυτικά η διάγνωση, αλλά και στοιχεία από το ιστορικό του ασθενούς.
Η επικοινωνία με το γιατρό
Είναι επίσης σημαντικό ο γιατρός που θα ελέγχει την έγχυση να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον θεράποντα Ρευματολόγο, ειδικά δε σε περιπτώσεις επειγουσών καταστάσεων (π.χ. αλλεργική αντίδραση) όπου θα χρειάζεται η άμεση λήψης απόφασης για τη διακοπή η συνέχιση της έγχυσης.
Για τους παραπάνω λόγους, το Υπουργείο Υγείας οφείλει να αποσαφηνίσει τις δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την αντιμετώπιση των ενδεχομένων κινδύνων και να προβεί στην απερίφραστη εγγύηση τήρησης των απαιτούμενων προϋποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί εμπράκτως η προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών.
Η αντίδραση από την ΕΛΕΑΝΑ ισούται με δικαίωση των αγώνων της:
Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την έγκριση ενδοφλέβιας χορήγησης βιολογικών παραγόντων από τα Κέντρα Υγείας, στις 17 Ιανουαρίου 2019, αποτελεί δικαίωση για ακόμη μία φορά για την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α).
Σύμφωνα με την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική υπηρεσία για τη χώρα.
Ενισχύει την περιφέρεια, προσφέρει βοήθεια στους πολίτες και τέλος προάγει και αναβαθμίζει τα Κέντρα Υγείας.
H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., αρχικά με επιστολή ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΕΑΝΑ της στις 31 Μαρτίου 2017, προς τον Υπουργό Υγείας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και αργότερα σε συναντήσεις της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εξέφρασε την σοβαρότητα του θέματος της έγχυσης φαρμάκων σε χρόνιους ασθενείς και την αναγκαιότητα να γίνονται σε οργανωμένες μονάδεςΠρωτοβάθμιας περίθαλψης καθώς η διαδικασία είναι κοστοβόρα και επιβαρύνει το σύστημα υγείας και τον ασθενή λόγω των μετακινήσεων.
Αναφορικά με τους ρευματοπαθείς η πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α , κα Αθανασία Παππά αναφέρει στην επιστολή:
«Οι εγχύσεις μπορούν να λαμβάνουν χώρα και σε οργανωμένες μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, όπως τα Κέντρα Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας είναι εξοπλισμένα και με εκπαιδευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, ενώ πρακτικώς διαχειρίζονται τα χρόνια περιστατικά προκειμένου να περιοριστεί η προσέλευση των χρονίως πασχόντων στα τριτοβάθμια νοσοκομεία».
«Η βραχύχρονη ενημέρωση στις ιδιαιτερότητες των βιολογικών παραγόντων του προσωπικού των Κέντρων Υγείας στην αντιμετώπιση ειδικά των άμεσων ανεπιθύμητων δράσεων των αντιρευματικών φαρμάκων είναι σημαντική», τονίζει η κα Αθανασία Παππά, και προσθέτει ότι «η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με τη συνδρομή της Επιστημονικής της Επιτροπής και τη συνεργασία της με τις επιστημονικές εταιρείες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην άμεση εκπαίδευση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας».