Περισσότερο συμμορφωμένοι ασθενείς, μικρότερα τα έμμεσα κόστη της Υγείας
Πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ISPOR και αφορούσε τη συμμόρφωση των ασθενών στην αγωγή με μεθοτρεξάτη, κατέδειξε ότι οι ρευματοπαθείς παραμένουν συμμορφωμένοι στην αγωγή τους παρά τις παρενέργειες που βιώνουν, διότι αναγνωρίζουν την σημασία της αγωγής με μεθοτρεξάτη. Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι η συμμόρφωση των ασθενών είναι μεγαλύτερη όταν λαμβάνουν αγωγή με ενέσιμη μορφή χορήγησης, έναντι των άλλων μορφών χορήγησης. Η σημασία της αγωγής με μεθοτρεξάτη διαφαίνεται από το γεγονός ότι οι ασθενείς παρέμειναν συμμορφωμένοι και 6 στους 10 ασθενείς επιθυμούν να συνεχίσουν την αγωγή τους παρά το ότι τουλάχιστον το 68% αυτών έχει βιώσει ανεπιθύμητες ενέργειες.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ένας συμμορφωμένος ασθενής επιβαρύνει λιγότερο το κράτος με έμμεσα κόστη.
Η μη συμμόρφωση στην αγωγή συνεπάγεται μεγαλύτερα έμμεσα κόστη για την υγεία και συνεπώς μεγαλύτερη επιβάρυνση στους οικονομικούς προγραμματισμούς του κράτους. Επιπλέον, η συμμόρφωση δεν αποτελεί απόλυτη ευθύνη μόνο του ασθενή αλλά και του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο θα πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίζει την πρόσβαση στις θεραπείες ώστε να μη διακυβεύεται λόγω τιμολογιακής τιμής η κυκλοφορία φτηνών αποτελεσματικών θεραπειών όπως η μεθοτρεξάτη. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η μεθοτρεξάτη αποτελεί βασική θεραπεία σε ενήλικους ρευματοπαθείς αλλά και σε ανήλικα άτομα, στα οποία η μεθοτρεξάτη αποτελεί πρώτης γραμμής θεραπεία.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ρευμαζήν, τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που αφορούν το φάρμακο ενδέχεται να δημιουργήσουν εμπόδια στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στην αγωγή τους.
Η έλλειψη παραδείγματος χάριν ενός φαρμάκου από την θεραπευτική φαρέτρα των ασθενών, ακόμη και αν πρόκειται για χαμηλού κόστους φάρμακο όπως η μεθοτρεξάτη, είναι κάτι το οποίο μελλοντικά θα επιφέρει μεγαλύτερα οικονομικά βάρη στον τομέα της υγείας. Οι ιθύνοντες οφείλουν να μεριμνήσουν με τη στρατηγική πολιτική τους να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη και ομαλή κυκλοφορία φαρμάκων πρώτης γραμμής, τα οποία χαίρουν καλή αποδοχής και συμμόρφωσης από τους ασθενείς, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα αυξηθεί το οικονομικό βάρος που θα κληθεί να επωμιστεί μελλοντικά η χώρα και θα έχει οδυνηρές συνέπειες στους ασθενείς.