Iatropedia

Ρίχνοντας περισσότερο φως στην φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Όσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο το καλύτερο: Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών βάσει των οποίων «λειτουργεί» η νόσος θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων τρόπων αντιμετώπισής της, λένε οι επιστήμονες.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή IBD (Inflammatory Bowel Disease) προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στον Δυτικό κόσμο, προκαλώντας κοιλιακό άλγος, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αιμορραγία και άλλα εν δυνάμει εξαντλητικά συμπτώματα. Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι οι πιο κοινές μορφές της IBD, μια αυτοάνοση πάθηση που πιστεύεται ότι αναπτύσσεται βάσει γενετικών αλλά και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Αντίθετα με ότι υπέθεταν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, δεν είναι τα ίδια τα βακτήρια που προκαλούν την εκδήλωση της φλεγμονής αλλά τα μικροσωματίδια (κυστίδια) που παράγουν και τα οποία εισβάλλοντας στο επιθήλιο του εντέρου «πυροδοτούν» την επίθεση του ανοσοποιητικού. Η Chistina Hickey, εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης, παρομοιάζει χαρακτηριστικά τα σωματίδια αυτά ως «μαχητικά» που εξαπολύονται από ένα βακτηριακό «μητρικό σκάφος» για να ξεκινήσουν την προσβολή.

Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ξεκινούν οι φλεγμονές θα οδηγήσει σε στην εξεύρεση καλύτερων, πιο αποτελεσματικών τρόπων για την πρόληψη των συμπτωμάτων όχι μόνο της IBD αλλά και άλλων ασθενειών, επισημαίνουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Washington University στο Σαιν Λούϊς. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Cell Host & Microbe, αυτό μπορεί να γίνει με την στοχοποίηση ενός συγκεκριμένου βακτηριακού ενζύμου που περιέχουν τα κυστίδια και το οποίο ευθύνεται για την φλεγμονή με ένα φάρμακο που θα μπλοκάρει την δράση της.