Ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση τραυματιών από τα νοσοκομεία – Κόντρα ΚεΣΥ με τους νοσοκομειακούς γιατρούς
Η εισήγηση του Κε.Σ.Υ. προβλέπει την ίδρυση 4 Κέντρων Τραύματος σε αντίστοιχα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, δηλαδή, το “ΚΑΤ”, το “Ασκληπιείο” Βούλας, το “Αττικόν” και το 401Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 2 Κέντρα Τραύματος στη Θεσσαλονίκη, από 1 σε Πάτρα Λάρισα, Ιωάννινα, Κρήτη, Αλεξανδρούπολη, και από 1 σε Ρόδο και Λέσβο, λόγω μεγάλης εισροής μεταναστών.
Το γεγονός ότι από το σχεδιασμό του Κε.Σ.Υ. απουσιάζουν μεγάλα νοσοκομεία που έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση του τραύματος, όπως είναι ο “Ευαγγελισμός”, το “Γεννηματάς” και το Νοσοκομείο “Νίκαιας”, προκάλεσε την αγανάκτηση των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι κάνουν λόγο για “γελοιότητες”.
Πρώτος το “ανάθεμα” έριξε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Πάνος Παπανικολάου, ο οποίος με μπαράζ αναρτήσεων στα social media, αλλά και ανακοινώσεις, έσπευσε να καταγγείλει την απόφαση του Κε.Σ.Υ. αναφορικά με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Τραύματος», το οποίο διατυπώθηκε στις λεπτομέρειές του σε σχετική ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, στα Γιάννενα, στις 9 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου: “’Αναυδοι οι συμμετέχοντες άκουσαν τους παρουσιάζοντες εκ μέρους επιτροπής ΚΕΣΥ να λένε ούτε λίγο ούτε πολύ πως στο λεκανοπέδιο Αττικής με την αντιμετώπιση τραυματιών θα ασχολούνται μόνο 4 νοσοκομεία, τα ακόλουθα : ΚΑΤ, Ασκληπιείο Βούλας, «Αττικό» και … 401 ΓΣΝ ( ; ). Επίσης, οι παρουσιάζοντες δήλωσαν πως το … θαυμαστό αυτό «σχέδιο» έχει ήδη τύχει της έγκρισης από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ξανθού – Πολάκη) και αναμένει την έγκριση και της παρούσας (Κικίλια – Κοντοζαμάνη)”, επεσήμανε ο γεν. γραμμ. της ΟΕΝΓΕ.
Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν και άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις νοσοκομειακών γιατρών.
Δείτε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την «Οργάνωση και την Διαχείριση του Τραύματος», όπως αναρτήθηκαν σε ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας
Κε.Σ.Υ.: “Μικροσυνδικαλιστικές σκοπιμότητες”
“Μικροσυνδικαλιστικές σκοπιμότητες” χαρακτηρίζει από την πλευρά του τις ανακοινώσεις των γιατρών, ο πρόεδρος του ΚΕ.Σ.Υ και καθηγητής παθολογίας – ενδοκρινολογίας, κ. Κωνσταντίνος Μάρκου.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Μάρκου υποστηρίζει ότι η απόφαση του Κε.Σ.Υ στηρίχθηκε σε σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση η οποία υποβλήθηκε, όπως αναφέρει “από ειδική επιτροπή απαρτιζόμενη από καθηγητές Αναισθησιολογίας, Χειρουργικής & Επείγουσας Ιατρικής καθώς και από Δ/ντες & Επιμελητές ΕΣΥ ειδικότητας Χειρουργικής, με ταυτόχρονη συνεργασία έγκριτων εκπροσώπων επιστημονικών φορέων που εμπλέκονται με το «τραύμα» τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό”, ενώ συγκεκριμένα επικαλείται το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργικής.
Στην επιστημονική ημερίδα στα Ιωάννινα, ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο κ. Παπανικολάου δηλώθηκε επίσημα από του εισηγητές του Κε.Σ.Υ., ότι το “σχέδιο” έχει ήδη εγκριθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αναμένεται οσονούπω να εγκριθεί και από την παρούσα.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, πάντως, διέψευσε ότι είχε δώσει παρόμοια έγκριση στο διορισμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση Κε.Σ.Υ. Ωστόσο, οι γιατροί ζητούν επίσημη δέσμευση από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι “θα πετάξει στα σκουπίδια τέτοιου είδους εισηγήσεις” ως απαράδεκτες. Ωστόσο, από το Υπουργείο Υγείας δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία αντίδραση.
Όπως, πάντως, τονίζουν οι γιατροί: “Το γεγονός ότι αφαιρούν την αρμοδιότητα αντιμετώπισης τραυματιών από τα τρία μεγάλα γενικά νοσοκομεία εφημερίας (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Νίκαιας) τα οποία αγόγγυστα εδώ και αρκετές δεκαετίες περιθάλπουν την μεγάλη πλειοψηφία επειγόντων περιστατικών τραύματος, δεν εκπλήσσει κανέναν : συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια και οι γιατροί από παρόμοιες καταγέλαστες εισηγήσεις της ηγεσίας ΚΕΣΥ την τελευταία τριετία”.