Ρομπότ-ευφυίες βρίσκουν νέες θεραπείες
Οι εκπληκτικές δυνατότητες καταχώρησης και επεξεργασίας επιστημονικών δεδομένων που τους παρέχει η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, σύντομα θα επιτρέψει σε ρομπότ-ευφυίες όπως η «Eve» να ανακαλύψουν νέα φάρμακα και θεραπείες για ασθένειες όπως η μαλάρια ή ο καρκίνος. Η «Εύα», το ρομπότ που σχεδιάσθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ στην Αγγλία, ξεπέρασε τον «Αδάμ» που φτιάχτηκε νωρίτερα για να ανακαλύψει νέα επιστημονικά δεδομένα καθώς ήδη έχει βρει ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενειών.
Το εντυπωσιακό με την «Εύα» είναι ότι μπορεί να αναπτύσσει και να αξιολογεί αυτόματα υποθέσεις για να ερμηνεύει παρατηρήσεις, να διεξάγει πειράματα χρησιμοποιώντας εργαστηριακή ρομποτική, να αναλύει τα αποτελέσματα διορθώνοντας την θεωρητική τους βάση και να επαναλαμβάνει τον ίδιο κύκλο ξανά από την αρχή! Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα φέρει πραγματική επανάσταση εντοπίζοντας υποψήφια φάρμακα για την ελονοσία και άλλες ξεχασμένες από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες τροπικές ασθένειες, χωρίς καθυστέρηση και, κυρίως, οικονομικά.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στο «σύστημα έξυπνης διαλογής» του ρομπότ να μαθαίνει από τις πρώτες επιτυχίες του και να επιλέγει σκευάσματα με περισσότερες πιθανότητες δραστικότητος, εξηγεί ο καθηγητής Στηβ Όλιβερ του Τμήματος Βιοχημείας του Καίμπριτζ. Η «Εύα» θα μπορεί να βρίσκει γρήγορα και αποτελεσματικά φάρμακα για νόσους που σήμερα απαιτούν πολύ χρόνο και μεγάλο κόστος, παρέχοντας την δυνατότητα να βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: