Για τα νοσοκομεία, η καθαριότητα είναι κάτι περισσότερο από μισή αρχοντιά: είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για την μη μετάδοση μολύνσεων από τον έναν ασθενή στον επόμενο. Τραπεζάκια για τον δίσκο του φαγητού, κρεβάτια, το κουμπί κλήσης του νοσηλευτή, όλα είναι «ξενοδοχείο» μικροβίων και δη του ανθεκτικού στην μεθικιλλίνη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA) ο οποίος εκτός από εξαιρετικά δύσκολο να θεραπευτεί, συχνά αποβαίνει μοιραίος.
Σύμφωνα με ερευνητές του Texas A&M Health Science Center College of Medicine, σε ένα τυπικό νοσοκομείο 100 κλινών σημειώνονται 10-20 νοσοκομειακές λοιμώξεις ετησίως. Και αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Η απολύμανση νοσοκομειακών θαλάμων από ρομπότ εφοδιασμένων με παλμικό προβολέα υπεριώδους φωτός (UV) όχι μόνο υπόσχεται να περιορίσει τον κίνδυνο πολυανθεκτικών βακτηρίων που πάντα ξεφεύγουν από το καθάρισμα αλλά θα αποτελέσει μια λύση μακροπρόθεσμης μείωσης του κόστους, υποστηρίζουν.
Θυμίζοντας το ρομπότ R2-D2 από τον «Πόλεμο των Άστρων» ο υποψήφιος ρομποτικός απολυμαντής διαθέτει κεφαλή σε σχήμα ιπτάμενου δίσκου η οποία ανυψούμενη αποκαλύπτει μια λυχνία γεμάτη με αέριο ξένον. Μόλις το σύστημα ενεργοποιηθεί, περνά ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσεως και απελευθερώνει φάσμα υπεριώδους φωτός το οποίο δεσμεύεται στο DNA των μικροοργανισμών σκοτώνοντάς τους!
Η σύγκριση χειρωνακτικής απολύμανσης και του συνδυασμού της με την αντίστοιχη UV φωτός έδειξε ότι μαζί εξόντωσαν το 90% των βακτηρίων έναντι του 70% που κατάφερε μόνος του ο παραδοσιακός καθαρισμός. Μάλιστα ο συνδυασμός εξαφάνισε το 99% των βακτηρίων τύπου MRSA. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν θα πρότειναν σε ένα νοσοκομείο την χρήση αποκλειστικά ενός συστήματος απολύμανσης υπεριώδους φωτός, ωστόσο, λένε, η σχετική τεχνολογία παρέχει ένα «δίχτυ ασφαλείας».
Αλέξανδρος Θεολόγου