Iatropedia

Ρομποτική χειρουργική: Μακροχρόνια επιβιωσιμότητα για καρκινοπαθείς μετά από κυστεκτομή

Ασθενείς διαγνωσθέντες με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη που υπεβλήθησαν σε ριζική κυστεκτομή με ρομποτική επέμβαση, εμφανίζουν ποσοστά επιβιωσιμότητας παρόμοια με αυτά ατόμων που χειρουργήθηκαν με συμβατικό τρόπο.

Σύμφωνα με την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πολυεθνική έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό της European Association of Urology, η επιβιωσιμότητα καρκινοπαθών που υπεβλήθησαν σε ρομποτικώς υποβοηθούμενη χειρουργική επέμβαση είναι εφάμιλλη με την αντίστοιχη ασθενών που υπεβλήθησαν σε ανοικτή επέμβαση. «Βρήκαμε ότι η ρομποτικώς υποβοηθούμενη ριζική κυστεκτομή, μια προηγμένη χειρουργική διαδικασία η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης που έχει εξαπλωθεί στο τοίχωμα της κύστης ή σε περίπτωση επανεμφάνισης της νόσου, παρά την τοπική θεραπεία, παρέχει παρόμοια αποτελέσματα μειώνοντας παράλληλα την απώλεια αίματος» επισημαίνει ο Khurshid Guru, Διευθυντής Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ουρολογικό Τμήμα του RPCI.

Η σχετική διαδικασία ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων (Minimally Invasive Surgery) κατά τις οποίες χρησιμοποιείται εξειδικευμένος ρομποτικός εξοπλισμός που μιμείται τις κινήσεις του χειρούργου. Αντί για μεγάλες τομές, οι διαδικασίες MIS επιτρέπουν επεμβάσεις από μικρά ανοίγματα, παρέχοντας τα πλεονεκτήματα της ελάχιστης απώλειας αίματος και της ταχύτερης ανάρρωσης.

Η σχετική μελέτη αποτελεί ανασκόπηση της μακροπρόθεσμης έκβασης κυστεκτομών της διεθνούς κοινοπραξίας International Robotic Cystectomy Consortium η οποία εκπροσωπεί 11 οργανισμούς σε έξι χώρες. Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, αναλύθηκαν στοιχεία 702 ασθενών με εντοπισμένο καρκίνο στην ουροδόχο κύστη ως προς το ποσοστό επιβιωσιμότητας χωρίς υποτροπή (67%) για επιβιωσιμότητα ειδικά για καρκίνο (75%) και για συνολική επιβιωσιμότητα (50%).