Μια νέα πρωτοποριακή ρομποτική μέθοδος λύνει τρία σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα του άνδρα: την κακοήθεια του προστάτη, την ακράτεια ούρων και τη στυτική δυσλειτουργία.
Το iatropedia.gr συνάντησε τον ειδικευμένο επιστήμονα που πραγματοποιεί τη μέθοδο στην Ελλάδα, τον Δρ. Βασίλειο Ι. Γκολεζάκη, Χειρουργό Ουρολόγο*.
Δείτε τι μας είπε…
ΕΡ: Η αντιμετώπιση της κακοήθειας του προστάτη, μέσω ριζικής προστατεκτομής, είναι μία δύσκολη χειρουργική επέμβαση, την οποία εσείς πραγματοποιείτε μέσω μιας νέας και πρωτοποριακής ρομποτικής μεθόδου. Περιγράψτε μας τη μέθοδο.
Β.Γ: Πολύ σωστά, γιατί η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο χειρουργικής στην Ουρολογία. Χάρη στην εμπειρία μου σε μία από τις μεγαλύτερες ουρολογικές κλινικές στο Oberhausen της Γερμανίας και σε δύο παγκοσμίου φήμης κέντρα ρομποτικής χειρουργικής (το OLV Vatikkuti Robotic Surgery Institute στο Βέλγιο, όπου έχω λάβει και την πιστοποίηση ως ρομποτιστής χειρουργός και το IRCAD/EITS στο Στρασβούργο) διαθέτω πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων.
Ειδικότερα για τον καρκίνο του προστάτη, που είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, η ρομποτική χειρουργική θεωρείται η τελειότερη των μεθόδων για την αντιμετώπισή του.
Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι:
Η επέμβαση αυτή έχει τρεις παραμέτρους, που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, πριν τη διενέργεια του χειρουργείου ήτοι:
Από τη μία πλευρά στοχεύουμε στο άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα για τον ασθενή μας και από την άλλη στην καλύτερη ποιότητα ζωής του, όπως στην άμεση – πρώιμη εγκράτεια των ούρων και στη διατήρηση της στυτικής λειτουργίας.
ΕΡ: Ουσιαστικά πρόκειται για μια λαπαροσκοπική επέμβαση. Πόσο διαρκεί το χειρουργείο και η ανάρρωση του ασθενούς;
Β.Γ: Μολονότι είναι μία από τις πιο μεγάλες – σοβαρές επεμβάσεις στην Ουρολογία, (τo χειρουργείο διαρκεί περίπου 3 ώρες) ο ασθενής έχει ταχεία ανάρρωση. Εξέρχεται από το νοσοκομείο μετά από 1 – 2 ημέρες και είναι σε θέση να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από μία εβδομάδα.
ΕΡ: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη;
Β.Γ: Λόγω της τρισδιάστατης και μεγεθυμένης απεικόνισης, που μας προσφέρει το σύστημα da Vinci, εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ακρίβεια στην εκτέλεση των χειρουργικών χειρισμών. Με στοχευμένες κινήσεις διατηρούμε ανέπαφες τις ανατομικές δομές και επιτυγχάνουμε γρήγορη αφαίρεση του καθετήρα, άμεση εγκράτεια των ούρων και διατήρηση της στυτικής λειτουργίας.
Επίσης, πρόκειται για μια ανώδυνη και ελάχιστα τραυματική προσέγγιση, καθώς αποφεύγουμε τις ανοιχτές τομές. Συνεπώς, μειώνουμε τόσο το μετεγχειρητικό πόνο όσο και το χρόνο νοσηλείας με γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς και ταχεία επιστροφή στην καθημερινότητα.
ΕΡ: Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και οφέλη που σχετίζονται με την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών . Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως συχνά μετά από αυτές τις επεμβάσεις παρατηρούνται στον άνδρα προβλήματα, όπως ακράτεια ούρων, αλλά και στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί η επέμβαση αυτού του είδους να προλάβει παρόμοια προβλήματα;
Β.Γ: Σίγουρα ναι. Γιατί η ρομποτική μας δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουμε ανάλογες περιπτώσεις καλύτερα από κάθε άλλη μέθοδο. Με τη ρομποτική διατηρούμε ανέπαφες τις εσωτερικές δομές που περιβάλλουν τον προστάτη, εξασφαλίζοντας έτσι τόσο το καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα, όσο και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
ΕΡ: Ποιο είναι το προφίλ του υποψηφίου για τη μέθοδο ασθενή; Απευθύνεται σε όλους τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη; Σε ποιες κατηγορίες ασθενών απευθύνεται η ρομποτική παρέμβαση;
Β.Γ: Προφανώς στους ασθενείς που έχει διαπιστωθεί ιατρικά η ανάγκη άμεσης χειρουργικής παρέμβασης.
Ανακεφαλαιώνοντας, με ιδιαίτερη ικανοποίηση επισημαίνω την τεχνολογική και επιστημονική επάρκεια του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι, το οποίο διαθέτει δύο νέας γενιάς υπερσύγχρονα ρομποτικά συστήματα. Γεγονός που ως Έλληνες μας κάνει υπερήφανους σε σύγκριση πάντοτε με τα ανάλογα κέντρα του εξωτερικού.
Κλείνω την ερώτησή σας με τη βεβαίωση ότι η έγκυρη διάγνωση, το επιστημονικό δυναμικό και με την τεχνολογική επάρκεια που διαθέτουμε το πρόβλημα προστάτης έπαυσε να είναι πρόβλημα.
-
Ο Δρ. Βασίλειος Γκολεζάκης είναι Διπλ/χος & Διδάκτωρ Παν/μίου Aachen, Ειδικευθείς στο Oberhausen της Γερμανίας.Μετεκπαιδευθείς στη Ρομποτική Χειρουργική στο Oberhausen της Γερμανίας, στο OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute στο Βέλγιο και στο IRCAD/EITS στο Στρασβούργο.
e.mail: vgkolezakis@gmail.com