Iatropedia

RSV: Εμβολιασμό της μητέρας και θεραπεία αντισωμάτων για να προστατευτούν τα βρέφη συνιστά ο ΠΟΥ

Pregnant woman taking a vaccination against covid-19 virus during pandemic in medical clinic office.

Για τις χώρες που θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν την οδό του εμβολιασμού των εγκύων, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι συνιστά ένα μόνο εμβόλιο κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Αναλυτικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε την Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, τον εμβολιασμό της μητέρας και τη χρήση θεραπείας με αντισώματα για την πρόληψη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) στα βρέφη.

Οι συστάσεις, τόσο για τον εμβολιασμό όσο και για τα αντισώματα ή ένα από τα δύο, έρχονται μετά τη συνεδρίαση της στρατηγικής συμβουλευτικής ομάδας του ΠΟΥ για την ανοσοποίηση την περασμένη εβδομάδα.

Για τις χώρες που θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν την οδό του εμβολιασμού των εγκύων, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι συνιστά ένα μόνο εμβόλιο κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Στις ΗΠΑ το εμβόλιο της Pfizer έχει πάρει έγκριση για χρήση κατά τα μέσα του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης για την προστασία των βρεφών που θα γεννηθούν.

Πέρυσι επίσης, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη θεραπεία αντισωμάτων της Sanofi και της AstraZeneca, Beyfortus, για την πρόληψη του RSV σε βρέφη και νήπια.

Ο RSV προκαλεί συνήθως συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά αποτελεί επίσης μία από τις κύριες αιτίες πνευμονίας σε νήπια και ηλικιωμένους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για αδυνάτισμα και προστασία από τον διαβήτη

Γιαγιά γέννησε το εγγόνι της στο Ηράκλειο – Το σπάνιο σύνδρομο της κόρης της

Καρδιοπάθεια: Τα 7 «ύπουλα» συμπτώματα που προκαλεί στις γυναίκες