RSV: Ισχυρή προστασία από το εμβόλιο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες δείχνει μεγάλη μελέτη

  • Iatropedia newsroom
εμβολιασμός μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας
Τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που δεν είναι σίγουρα για το αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) έχουν τώρα ένα νέο σύνολο δεδομένων που θα τους βοηθήσει να αποφασίσουν.

Μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο είναι κατά 80% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νοσηλείας λόγω επιπλοκών από την ασθένεια και εξίσου αποτελεσματικό στην προστασία των ηλικιωμένων από τον θάνατο ή την ανάγκη νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τα εμβόλια ήταν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη επισκέψεων στα επείγοντα που σχετίζονται με τον RSV.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τα δεδομένα για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την αποτροπή τυχόν νοσηλείας ήταν 73%.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από επιστήμονες του αμερικανικού CDC, πανεπιστημιακούς και νοσοκομειακούς ερευνητές και συμπεριέλαβε επίσης εργασίες εργαζομένων σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρείες. Προσδιόρισαν την αποτελεσματικότητα με βάση τη σύγκριση εμβολιασμένων ατόμων με ανεμβολίαστα άτομα που είχαν όλα παρόμοια συμπτώματα και εξετάστηκαν για τον ιό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη που εξετάζει δεδομένα για τον πρώτο χρόνο χρήσης των εμβολίων σχετικά με το πόσο καλά λειτουργούν στον πραγματικό κόσμο. Τα εμβόλια εγκρίθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, με τις κλινικές δοκιμές να δείχνουν αποτελεσματικότητα ακόμη και άνω του 90% στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

«Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας της τάξης του 80% είναι αρκετά εντυπωσιακό και υψηλότερο από ό,τι βλέπουμε, για παράδειγμα, με το εμβόλιο της γρίπης», ανέφερε σε δήλωσή του, από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα Brian Dixon.

«Το συμπέρασμα», συνέχισε ο Dixon, «είναι ότι χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο από ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους που δημιουργούνται συνήθως κατά τη φροντίδα ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, διαπιστώσαμε ότι το εμβόλιο παρείχε ιδιαίτερη προστασία έναντι του κινδύνου νοσηλείας, σοβαρής ασθένειας και θανάτου».

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για 36.706 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω σε οκτώ πολιτείες. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εξεταστεί για RSV μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 2023 και της 31ης Μαρτίου 2024 και 1.926 άτομα βρέθηκαν θετικά. Στη μελέτη συμμετείχαν 3.275 εμβολιασμένα άτομα, όπως διαπιστώθηκε από ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, μητρώα εμβολιασμού και άλλα αρχεία.

RSV: Τι συμπτώματα προκαλεί

Στους περισσότερους ανθρώπους, ο RSV προκαλεί συμπτώματα κρυολογήματος όπως ρινική συμφόρηση, καταρροή, χαμηλό πυρετό και πονόλαιμο. Όμως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης όταν η λοίμωξη εξαπλώνεται στο κατώτερο αναπνευστικό και προκαλεί πνευμονία ή μια άλλη κατάσταση που ονομάζεται βρογχιολίτιδα και δυσχεραίνει την αναπνοή λόγω φλεγμονής στις μικρές αεραγωγούς προς τους πνεύμονες.

Εμβόλια RSV κυκλοφορούν από δύο φαρμακοβιομηχανίες και έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Η Pfizer παρασκευάζει το Abrysvo και η GSK το Arexvy. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αποτελεσματικότητα ήταν παρόμοια και για τα δύο εμβόλια.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ και τα δύο εμβόλια έχουν ένδειξη την ενεργό ανοσοποίηση για την αποτροπή των σχετιζόμενων με RSV λοιμώξεων κατώτερου αναπνευστικού σε ενήλικες ≥60 χρόνων. Το εμβόλιο της Pfizer (Abrysvo®) έχει επιπλέον ένδειξη την ανοσοποίηση εγκύων (την 24η-36η εβδομάδα κύησης) για την αποτροπή των σχετιζόμενων με RSV λοιμώξεων κατώτερου αναπνευστικού στα νεογνά από την γέννηση μέχρι τους 6 μήνες ζωής.

H Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του RSV στις ακόλουθες ομάδες του πληθυσμού:

Α. Εποχιακός εμβολιασμός τον Οκτώβριο με μια δόση Abrysvo ή Arexvy σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, με προτεραιότητα όσους έχουν τουλάχιστον μία εκ των κατωτέρω συννοσηροτήτων ή καταστάσεων, που προδιαθέτουν σε σοβαρή νόσο από τον ιό RSV:

• χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
• άσθμα
• καρδιακή ανεπάρκεια
• στεφανιαία νόσο
• αγγειακή νόσο του εγκεφάλου
• σακχαρώδη διαβήτη
• χρόνια νεφρική νόσο
• χρόνια ηπατοπάθεια
• ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη)
• διαβίωση σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας

Β. Εμβολιασμός εγκύων: Με βάση τα eλληνικά επιδημιολογικά δεδομένα προτείνεται ο εμβολιασμός των εγκύων, με μια δόση Abrysvo®, να διενεργείται μεταξύ 32ης και 36ης εβδομάδας κύησης κατά τους μήνες εποχιακής έξαρσης του RSV (Σεπτέμβριο – Μάρτιο).

Εντούτοις, ενθαρρύνεται ο εμβολιασμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο την αύξηση της συμμόρφωσης των γυναικών και την κατά το δυνατόν πληρέστερη προστασία των βρεφών.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τεράστιο σκάνδαλο στην Τουρκία: Γιατροί και νοσηλευτές κατηγορούνται για τον θάνατο τουλάχιστον 10 νεογνών

Νευρική ανορεξία: Πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι τα κύρια συμπτώματα

ΠΑΓΝΗ: «Παιχνίδι της μοίρας» – Δότρια οργάνων έγινε 66χρονη μεταμοσχευμένη