Τσιόδρας για Διφθερίτιδα: Τι αποδεικνύει για τους εμβολιασμούς ο τραγικός θάνατος του 8χρονου – Συνέντευξη με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ
Πολλαπλά είναι τα μηνύματα που θα πρέπει να λάβουμε ως κοινωνία για την υγειονομική προστασία μας, μετά τον τραγικό θάνατο από διφθερίτιδα ενός 8χρονου αγοριού στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας τονίζει ότι το τραγικό, όσο και σπάνιο αυτό περιστατικό που στοίχισε την απώλεια ενός μικρού παιδιού, έχει μεγάλη αξία σε επίπεδο μηνυμάτων, καθώς είναι το πρώτο που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας για μια ασθένεια ξεχασμένη που όλοι είχαμε πιστέψει ότι πλέον είχε εξαληφθεί.
Κι όμως, η διφθερίτιδα ζει ανάμεσά μας, υποστηρίζει ο κ. Τσιόδρας, όμως, ο πληθυσμός -μέσω του σωστού και πλήρους εμβολιασμού- μπορεί να έχει πλήρη προστασία απέναντι σε μια τέτοια ή παρόμοια υγειονομική απειλή.
Δείτε επίσης – ΕΟΔΥ: Επιβεβαιώθηκε η διφθερίτιδα στο 8χρονο αγόρι από το εργαστήριο της Μ. Βρετανίας
Ερ: Κύριε καθηγητά, πόσο σοβαρό είναι το περιστατικό της επανεμφάνισης της διφθερίτιδας στη χώρα μας μετά από τόσες δεκαετίες;
Σ.Τ: Πολύ σημαντικό είναι, γιατί είναι το πρώτο περιστατικό διφθερίτιδας μετά από 27 χρόνια στην πατρίδα μας. Δείχνει τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός για τη διφθερίτιδα να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, γιατί πρώτον, υποχωρεί η προστασία με την πάροδο των χρόνων, δεύτερον, πρέπει να εμβολιάζονται και οι ενήλικες γιατί το έχουμε ξεχάσει αυτό και τρίτον, εδώ έχουμε ένα παιδάκι που ήταν 8 χρονών και είχε και άλλα προβλήματα υγείας. Προφανώς το σύστημά του δεν έχει ανταποκριθεί όπως θα θέλαμε ή θα ελπίζαμε σ’αυτήν την πρόκληση. Είναι ένα σωρό μηνύματα που μας δίνει αυτό το περιστατικό.
Ερ: Έπαιξε ρόλο τελικά εάν ο 8χρονος είχε κάνει όλα τα εμβόλια ή όχι; Γνωρίζουμε ότι είχε και άλλα σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας και κάποιοι επιστήμονες με τους οποίους μιλήσαμε, μας είπαν ότι ακόμη κι αν είχε κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου μπορεί να μην είχε αναπτύξει ανοχή απέναντι στο κορυνοβακτηρίδιο. Τι ισχύει τελικά;
Σ.Τ: Το παιδί είχε πράγματι χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να του έκαναν μία μειωμένη απάντηση (ανταπόκριση) στα εμβόλια. Αυτά τα παιδάκια μπορεί να μην ανταποκρίνονται επαρκώς στο εμβόλιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα εμβολιάζουμε, πρώτον. Και δεύτερον, ο περίγυρός τους πρέπει να είναι πολύ καλά εμβολιασμένος, δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να έχουμε και τον περίγυρο αυτών των παιδιών εμβολιασμένο, δηλαδή τον πατέρα, τη μητέρα, αδελφάκια, συγγενείς, παπούδες, γιαγιάδες πρέπει να είναι όλοι μπολιασμένοι σαν μια ασπίδα προστασίας. Και γι’αυτό μπολιαζόμαστε όλοι στο τέλος – τέλος. Για να προστατεύουμε αυτά τα ευαίσθητα παιδάκια, αυτόν τον ευαίσθητο πληθυσμό, που μπορεί να μην κάνει την επαρκή απόκριση στα εμβόλια. Που παρ’ όλα αυτά, τον εμβολιάζουμε κι αυτόν τον πληθυσμό.
Δείτε επίσης – Διφθερίτιδα: Η ξεχασμένη νόσος που επιμένει να απειλεί – Αναστάτωση στο προσωπικό του Παίδων Αγλαϊα Κυριακού
Ερ: ‘Εχουμε λόγους να αμφιβάλουμε για την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας, κύριε καθηγητά;
Σ.Τ: Δεν μειώνει την προστασία του εμβολίου καθόλου αυτό το περιστατικό. Το σποραδικό περιστατικό, το τονίζω ξανά. Καθόλου δεν τη μειώνει. Ίσα – ίσα μας την τονίζει ακόμα περισσότερο. Και τι δείχνει; Ότι τα εμβόλια – τα οποία έχουν γλιτώσει χιλιάδες και εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 20 – 30 χρόνια – αυτά τα εμβόλια, εξαρτάται η αποτελεσματικότητά τους από το πόσο καλά τα χρησιμοποιούμε.
Ερ: Τι γίνεται με τους ενήλικες κ. Τσιόδρα; Πολλοί από εμάς – με αφορμή το τραγικό περιστατικό με το 8χρονο παιδί – συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε επαναληπτική δόση του εμβολίου της διφθερίτιδας και δεν την έχουμε κάνει…
Σ.Τ: Το μήνυμα είναι ότι και οι ενήλικες πρέπει να τηρούν το πρόγραμμα εμβολίων. Τα εμβόλια είναι για όλους, δεν είναι μόνο για τα παιδιά, για πάρα πολλούς λόγους. Ενας από τους λόγους είναι ότι πέφτουν τα αντισώματά μας με την πάροδο της ηλικίας, κι αυτό ισχύει κυρίως για τη διφθερίτιδα και τον τέτανο, ασθένειες για τις οποίες πρέπει να κάνουμε κάθε 10 χρόνια εμβολιασμό. Ο δεύτερος λόγος είναι να προστατεύσουμε τους γύρω μας, ιδιαίτερα τα μικρά μας τα παιδιά, τα νεογένητα, τα πολύ μικρά, στα οποία υπήρξαν μεγάλη επιδημία κοκκύτη στην Καλιφόρνια που την «κολούσαν» από τα μεγαλύτερα παιδιά, στα οποία υποχωρούσαν τα αντισώματα γιατί δεν είχαν κάνει τις επαναληπτικές δόσεις.
Δείτε επίσης – Γιατρός του Παίδων: Αδιαμφισβήτητη η διφθερίτιδα στον 8χρονο παρά τις φήμες ότι είχε εμβολιαστεί
Ερ: Το γεγονός ότι είμαστε όλοι εμβολιασμένοι δεν σημαίνει ότι το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας δεν επιβιώνει πλέον ανάμεσα στους πληθυσμούς; Τελικά κυκλοφορεί ακόμα ανάμεσά μας;
Σ.Τ: Το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας είναι ένα πάρα πολύ ύπουλο μικρόβιο το οποίο μπορεί να κρύβεται ακόμα και σε έναν εμβολιασμένο και να το έχει στον φάρυγγά του – ως φορέας – και να το μεταδόσει σε κάποιο παιδάκι ανεμβολίαστο ή όχι επαρκώς εμβολιασμένο, και το παιδάκι αυτό να κάνει τη βαριά μορφή της νόσου. Αυτή είναι η ιστορία με το κορυνοβακτηρίδιο και με άλλα μικρόβια αυτού του τύπου. Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που το κουβαλάει στον λαιμό του -παρά τον εμβολισμό- και απλά αυτοί οι άνθρωποι δεν νοσούν λόγω του εμβολίου. Άρα ακόμα ένας λόγος για να έχουμε πλήρη εμβολιασμό στην κοινότητα.
Ερ: Κύριε Τσιόδρα υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει παίξει κάποιο ρόλο στην επανεμφάνιση της διφθερίτιδας το μεγάλο κύμα μεταναστών και προσφύγων που υπάρχει στη χώρα μας; Υπήρξε, για παράδειγμα, επιδημία διφθερίτιδας στην Υεμένη πριν από δύο χρόνια, το 2017…
Σ.Τ: Έχετε δίκιο γι’αυτό που ρωτάτε. Όντως οι επιδημίες διφθερίτιδας σε πληθυσμούς, όπως είναι οι πρόσφυγες, είναι πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα και μπορεί να έχουμε επιδημίες σ’αυτούς τους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν εμβολιάζονται πάρα πολύ καλά. Κι αυτό το έχουμε παρατηρήσει και στην Υεμένη και στη Βενεζουέλα και σε άλλα μέρη της γης είχαμε μεγάλες επιδημίες διφθερίτιδας. Άρα είναι πολύ σημαντικό οι πληθυσμοί οι οποίοι περνούν οικονομικά προβλήματα, κρίση, πόλεμο, κλπ να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το ξέρουμε ότι δεν γίνεται και γι’αυτό το λόγο κάνουμε εμβολιαστική προσπάθεια πολύ μεγάλη στους πρόσφυγες στα Κέντρα Υποδοχής, για τα μικρά παιδιά κάτω των 5 να είναι όλα πλήρως εμβολιασμένα.
Δείτε επίσης: Τι είναι η διφθερίτιδα: Συμπτώματα, αίτια, εξετάσεις και αντιμετώπιση
Ερ: Πιστεύετε ότι είναι ευάλωτη η χώρα μας λόγω των μεταναστευτικών ρευμάτων αυτή την περίοδο;
Σ.Τ: Είμαστε ευάλωτοι εάν δεν είμαστε εμβολιασμένοι. Και όχι λόγω των μεταναστευτικών ρευμάτων. Γιατί μην ξεχνάμε ότι η διφθερίτιδα ήταν μια μεγάλη επιδημία στην πατρίδα μας τριάντα χρόνια πριν και σαράντα. ‘Αρα πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι για να μην είμαστε ευάλωτοι, ανεξαρτήτως προσφύγων και μεταναστών.