Με τον όρο «σαλάτα» οι γιαγιάδες μας εννοούσαν την παραδοσιακή ντοματοσαλάτα, το μαρούλι με το άνιθο, τον ντάκο και το λάχανο με καρότο.
Οι μαμάδες μας πρόσθεσαν στο …μενού την ρώσικη, τη μελιτζανοσαλάτα και κάποιες πράσινες πιο «πειραγμένες» όπως αυτές με φρέσκο σπανάκι και παρμεζάνα…
Στην εποχή μας ωστόσο, ο όρος «σαλάτα» περιέχει πολύ περισσότερα πιάτα.
Ας δούμε μερικά:
-Σαλάτα με πράσινα λαχανικά ως βάση και από πάνω τηγανισμένο μπέϊκον, μανιτάρια (ωμά ή σοταρισμένα) και λιαστές ντομάτες.
-Σαλάτα με κάποιο είδος μικρού ζυμαρικού (όπως είναι οι πένες), πιπεριές, καλαμπόκι, τυριά και μαγιονέζα.
-Σαλάτα με όσπρια όπως είναι οι φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια μαζί με πράσινα λαχανικά.
-Ζεστές σαλάτες με ψητά λαχανικά και ψημένα τυριά (πχ μανούρι).
-Σαλάτες με θαλασσινά που περιλαμβάνουν ελάχιστα λαχανικά και περισσότερα φρέσκα θαλασσινά.
-Αβγοσαλάτα με βρασμένα αβγά , κρουτόν και μαγιονέζα.
-Σαλάτες με κάθε είδος κρέατος συνδυασμένο με πράσινα λαχανικά και νουντλς. Για παράδειγμα, σαλάτα με βάση μαρούλι, ψημένο κοτόπουλο ή φιλέτο μοσχαρίσιο και δίπλα βρασμένα νουντλς.