Iatropedia

Σαλμάς: Ευθύνες σε φαρμακοποιούς-φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων με…παλιά στοιχεία!

Το μπαλάκι στους ...άλλους για τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων πέταξε για άλλη μια φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Γιατί δε φταίει ο ίδιος και γιατί φταίνε οι άλλοι; Στον εισαγγελέα τα στοιχεία για τα κυκλώματα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στο δένδρο και όχι στο …δάσος εστίασε για άλλη μια φορά ο Μάριος Σαλμάς προκειμένου να αποδείξει ότι δε φταίει ο ίδιος για τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά που κάνουν τους Έλληνες ασθενείς να περνούν έναν καθημερινό Γολγοθά. Σε μια προσπάθεια να διασκέδασε τις εντυπώσεις ο κ.Σαλμάς, μετά από τις χαμηλές τιμές που έχουν δοθεί στα περισσότερα φάρμακα γεγονός που τα κάνει ελκυστικά για εξαγωγές, έριξε τις ευθύνες σε φαρμακοποιούς και φαρμακαποθήκες.

Παρουσιάζοντας στοιχεία παλαιότερων ερευνών, κυρίως του 2011 και του 2012, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επέρριψε για άλλη μια φορά ευθύνες σε κυκλώματα φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών, που στέλνουν τα ελληνικά φάρμακα εκτός Ελλάδος αφήνοντας ακάλυπτη την ελληνική αγορά.

Όπως επεσήμανε σε ενημέρωση, με βάση τα στοιχεία των Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου 75 σκευάσματα απουσιάζουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων που αντιστοιχούν σε 180 κωδικούς, τα οποία εξάγονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία και Αγγλία.

Μάλιστα ο Μάριος Σαλμάς για να ενισχύσει το επιχείρημά του υπογράμμισε ότι θα μεταβεί την Παρασκευή στη Γερμανία προκειμένου να συζητήσει με τον Γερμανό ομόλογό του για το θέμα. Δεν παρέλειψε επίσης να πεί ότι θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για αυστηρότερες ποινές για όσους αφήνουν ακάλυπτη την ελληνική αγορά.

Να σημειωθεί ότι οι παράλληλες εξαγωγές είναι νόμιμες και ευνοούνται ιδιαίτερα όταν οι τιμές των ελληνικών φαρμάκων είναι πολύ χαμηλές, κάτι που έγινε και με το τελευταίο δελτίο τιμών.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι οι χαμηλές αυτές τιμές, ακόμη και κάτω από ότι προβλέπει ο σχετικός νόμος, θα οδηγήσουν εταιρείες στο να αποσύρουν πλήρως τα φάρμακά τους από την Ελλάδα.

Εκτός αυτού πάντως και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας σε δηλώσεις του έχει υπογραμμίσει ότι το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών οφείλεται κυρίως στις χαμηλές τιμές των σκευασμάτων.

Να σημειωθεί ότι οι ετήσιες παράλληλες εξαγωγές εκτιμάται ότι φθάνουν τα 400 εκατ. ευρώ όταν η φαρμακευτική δαπάνη (εκτός της νοσοκομειακής) αγγίζει τα 2,8 δις ευρώ.