Σάλος με τα στοιχεία για τα ημερήσια κρούσματα του ΕΟΔΥ – Διαψεύδουν Πέτσας – Χαρδαλιάς

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στους αρμόδιους των υγειονομικών αρχών και τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων που κάνουν λόγο για διπλοεγγραφές στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Ο Οργανισμός διέψευσε σήμερα τις κατηγορίες, αποδίδοντάς τα σε "αποκυήματα νοσηρής φαντασίας" όμως, η υπόθεση δεν φαίνεται να κλείνει, έχει προκαλέσει εύλογα ερωτηματικά σε μια κρίσιμη για την πανδημία στη χώρα μας εποχή.

Στο δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, αλλά και της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, γίνεται λόγος για «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που φτάνουν καθημερινά στο Μαξίμου, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται, να έχουν κενά και να μην είναι τα πραγματικά. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι στο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Συχνά παράπονα υπήρξαν, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα και από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, τα μέλη της οποίας είχαν επισημάνει αρκετές φορές και στο iatropedia.gr την άρνηση παραχώρησης από την πλευρά του ΕΟΔΥ, σημαντικών στοιχείων για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Από την τακτική επικοινωνία μας με τους λοιμωξιολόγους, προέκυπτε ότι σημαντικά στοιχεία, τα οποία χρειάζονταν οι επιστήμονες για να εισηγηθούν μέτρα, όπως παραδείγματος χάριν, τα στοιχεία του ημερήσιου αριθμού των τεστ που διεξάγονται ανά Περιφερειακή Ενότητα, ο ΕΟΔΥ δεν τα έδωσε ποτέ στους επιστήμονες.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: “Δεν βλέπουμε τη βελτίωση που θέλουμε με το lockdown” – Οι επιστήμονες φοβούνται “κρυφή διασπορά”

Το δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ», κάνει λόγο για δύο στρατόπεδα στη διαχείριση της πανδημίας, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα από τη μία και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από την άλλη. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με την εφημερίδα εκφράζουν σημαντικές ενστάσεις για την εγκυρότητα της καταγραφής των στοιχείων στο μητρώο ασθενών Covid-19, το οποίο ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος από τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Υπήρξαν, μάλιστα, όπως αναφέρεται σημαντικές καθυστερήσεις στην ενημέρωση των επιδημιολογικών στοιχείων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των δύο εφημερίδων, τόσο από την πλευρά του Σωτήρη Τσιόδρα όσο και του Νίκου Χαρδαλιά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, καθώς όπως λένε δεν λαμβάνουν τα τελευταία στοιχεία των κρουσμάτων αλλά ετεροχρονισμένα με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα που καλούνται να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν.

Διαψεύδουν ο Στέλιος Πέτσας και ο Νίκος Χαρδαλιάς

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα ο Κυβερνητικός Εκπροσώπος Στέλιος Πέτσας: «H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων» και συμπληρώνει ότι οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ εργάζονται συστηματικά και ακούραστα, ενώ τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο οεργανισμός είναι «έγκυρα και αξιόπιστα», όπως αναφέρει ο κ. Πέτσας

Και ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο, με σημερινή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, διαψεύδει τα περί διπολεγγραφής και δυσαρέσκειάς του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κλίμα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς της πανδημίας είναι αυτό της αγαστής συνεργασίας, με «δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμας στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλ καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξυ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπαρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μαχης».

Δείτε την ανάρτησή του:

ΕΟΔΥ: «Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας – Άριστη η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων»

«Αποκύηματα νοσηρής φαντασίας» χαρακτηρίζει με σημερινή ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, τα δημοσιεύματα. Σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι «Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία
στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι «Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη».

Διπλοεγγραφές και «πρόχειρη συγκόληση» στοιχείων

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ωστόσο, ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε δική του ξεχωριστή καταγραφή τον Αύγουστο με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο, ενώ γιατροί που είχαν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι τα αποτελέσματα που δήλωναν είχαν απόκλιση από όσα ανακοινώνονταν τελικά. Τα στοιχεία που δίνονταν στις επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ήταν μια «πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων διαφορετικής καταγραφής».

Το θέμα έχει φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η εφημερίδα σημειώνει: «Ορισμένοι έχουν γίνει μάρτυρες σε τραγελαφικές καταστάσεις κατά το ημίωρο πριν από την ανακοίνωση των κρουσμάτων».

Ο ΕΟΔΥ απαντά ότι υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19.

«Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.
2. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
3. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινα η «Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)» του ΕΟΔΥ.

Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Τι αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία

Η εφημερίδα Δημοκρατία με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» – «Παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρεία έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ» σημειώνει ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «Αποτέλεσμα είναι οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».

Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένη πλατφόρμα για την καταγραφή των κρουσμάτων που εντοπίζουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα συλλέγει τα στοιχεία από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας. Η πλατφόρμα ενημερώνεται όμως με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια Νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί να είναι αναληθή.