Iatropedia

Σχέδιο δράσης για το ελληνικό φάρμακο: Ωραία η μελέτη αλλά να περάσουμε και στην εφαρμογή της

Στην ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα το αναπτυξιακό σχέδιο δράσης για την τόνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας συμφώνησαν κυβέρνηση και φορείς από τον χώρο του φαρμάκου, σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσαν οι ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και Παιδείας για το Σχέδιο Ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, θα πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά όλοι οι φορείς για να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα. Ο αντιπρόεδρος είπε ότι χρειάζεται να υπερβούμε ένα παρελθόν με αδιέξοδες πολιτικές καθώς τώρα είναι η ώρα που η χώρα περνά στην ανάπτυξη. Και τόνισε ότι έχουμε διλήμματα, να κάνουμε ό,τι λέει η τρόικα ή να προχωρήσουμε και με άλλες ιδέες..

Η μελέτη που εκπονήθηκε εντοπίζει τα προβλήματα αλλά ταυτόχρονα και τις προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της θέσης του κλάδου στην εσωτερική αγορά και ενίσχυσης του εξαγωγικού της προφίλ… Κι όχι μόνο αυτό αλλά προβλέπει και ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδότηση.

Ένα δίλημμα -για παράδειγμα- είναι «δημόσιος ή ιδιωτικός τομέας» σημειώνοντας ότι πρέπει να περάσουμε σε μια συνεργατική λογική ώστε να μεγιστοποιήσουμε το αμοιβαίο συμφέρον. Άλλο δίλημμα επίσης, είναι, ντόπιο ή ξένο φάρμακο; Αν μια επιχείρηση λειτουργεί ληστρικά το πρώτο στοιχείο είναι η ληστρικότητα. Το κοινωνικό κριτήριο είναι αυτό που υπερτερεί, άρα, πρέπει να δούμε ένα νέο μοντέλο, είπε ο κ. Δραγασάκης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα φαρμακευτική πολιτική ένα ισχυρό κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ Πολιτείας, βιομηχανίας και παραγωγής χρειαζόμαστε μία άλλη κουλτούρα κοινωνικής ευθύνης.

Και συνέχισε:
«Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία ώστε να βρούμε ένα νέο πλαίσιο ανάμεσα στο κράτος και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Σήμερα έχουμε ένα ιατροβιομηχανικό σύμπλεγμα που παράγει συνεχώς νέα προϊόντα. Παράγουν με μεγάλο κόστος που πιέζουν τα συστήματα υγείας. Οι τιμές έχουν αυτές μεγάλο περιθώριο κερδοσκοπίας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα νέα προϊόντα παράγουν θεραπευτικό όφελος. Πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην πρόσβαση στην καινοτομία αλλά καις τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει μία πρωτοβουλία 5 χωρών του νότου για κοινή διαπραγμάτευση για να πετύχουμε καλύτερες τιμές στα καινοτόμα φάρμακα. Συνειδητοποιείται μια νέα ανάγκη. Φυσικά είναι μονόδρομος να προχωρήσουμε στα θέματα της νέας πατέντας, πρόσβασης των ασθενών. Η φαρμακευτική αγορά θα πρέπει να λειτουργήσει με κοινωνικούς όρους. Κανείς δεν αναπολεί την περίοδο της ανεξέλεγκτης δαπάνης, αλλά τώρα έχουμε περάσει στο άλλο άκρο, της ισοπέδωσης των τιμών, ωστόσο ο όγκος των συνταγών δεν έχει εξαλειφθεί καθώς επίσης και η υποκατάσταση παλιών, φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων».

Επίσης θα πρέπει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του χώρου, να δώσουμε χώρο ώστε να βοηθήσουμε τα αξιόπιστα ποιοτικά γενόσημα, υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας, ότι το στοιχείο της έρευνας πως το 62% του ελληνικού πληθυσμού δεν εμπιστεύεται τα γενόσημα, είναι προβληματικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Φωτάκης, είπε με την σειρά του ότι η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα και ότι ήρθε η ώρα να συνδέσουμε την έρευνα με την βιομηχανία. Ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, πρόσθεσε ότι όταν η οικονομία πάει καλά, πάει και η φαρμακοβιομηχανία. Η φαρμακοβιομηχανία είναι δεύτερος κλάδος σε εξαγωγές, με 50.000 εργαζομένους. Θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό. Να γίνει ανάχωμα στο brain drain, αλλά μόλις αντιμετωπιστούν τα προβλήματα δήλωσε ο κ. Φέσσας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι το επόμενο στάδιο είναι το βασικό, η υλοποίηση της μελέτης, ενώ το μόνο που δεν ζητάει ο κλάδος είναι κρατικοδίαιτη στήριξη. Επιβιώνουμε με τις εξαγωγές.
Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία και με τις διεθνείς βιομηχανίες, άλλωστε οι μελέτες λένε για εγχώρια και όχι ελληνική βιομηχανία.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στο ελληνικό παράδοξο, στα δελτία τιμών δηλαδή των τεσσάρων τελευταίων ετών, όπου οι τιμές των ελληνικών σκευασμάτων μειώνονται συνεχώς και θα πρέπει φυσικά να στραφούμε στον έλεγχο του όγκου και στο μείγμα κατανάλωσης, όπως δήλωσε.
Ακόμη, επεσήμανε ότι εάν συνεχιστούν τα clawback και rebate (τα οποία αποτελούν το 30% του τζίρου των βιομηχανιών) τότε οι ελληνικές επιχειρήσεις σε 12 μήνες θα σβηστούν από τον χάρτη!