Σχεδόν 1 στους 2 γιατρούς έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από ασθενή

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα γιατρός
Τι δείχνει διεθνής έρευνα που ζητά panic button για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων

Σχεδόν οι μισοί από τους γιατρούς διεθνώς έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από ασθενείς, σύμφωνα με νέα έρευνα, με αποτέλεσμα κάποιοι να ζητούν να χορηγούνται στους γιατρούς panic button που θα βοηθούν στην απώθηση μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 45% των γιατρών έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση διαφόρων ειδών από ασθενείς δείχνει συγκεκριμένα ανασκόπηση που καλύπτει επτά χώρες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Internal Medicine Journal.

Περισσότερες από τις μισές (52,2%) γυναίκες γιατρούς έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεαστούν από τους άνδρες συναδέλφους τους (34,4%), διαπίστωσαν οι ακαδημαϊκοί.

Οι γιατροί υφίστανται πολλά είδη σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή και ασθενείς που τους λένε αστεία σεξουαλικής φύσης, που τους ζητούν να βγουν ραντεβού, τους αγγίζουν ανάρμοστα και τους στέλνουν ρομαντικά μηνύματα ή γράμματα.

Οι γιατροί έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν άτομα που τους επιδεικνύουν μέρη του σώματός τους ή έχουν ανάρμοστες αντιδράσεις, όπως στύση, ή που κάνουν σεξουαλικά σχόλια κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή τους ζητούν χωρίς λόγο να τους εξετάσουν.

Τα ευρήματα προέκυψαν από μια μετα-ανάλυση 22 ερευνητικών εργασιών που έχουν δημοσιευθεί σχετικά με το θέμα από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίες αναλύθηκαν από τη Δρ Caroline Kamau-Mitchell στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η Kamau-Mitchell δήλωσε ότι η υψηλή συχνότητα φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης από ασθενείς πρέπει να κάνει τα νοσοκομεία, τις κλινικές και άλλους φορείς υγειονομικής περίθαλψης να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των γιατρών.

«Συνιστώ στα νοσοκομεία και τις κλινικές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτά τα ευρήματα και να παρέχουν προστασία στους γιατρούς που εργάζονται σε απομονωμένους θαλάμους, σε νυχτερινές βάρδιες ή μόνοι τους, όπως κάμερες παρακολούθησης και panic alarms», ανέφερε.

Τα ευρήματα αναφέρουν ότι από τις επτά χώρες για τις οποίες υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία για την κλίμακα του προβλήματος: «Και στα δύο φύλα, [και] συγκρίνοντας διαφορετικές περιοχές, το ποσοστό των γιατρών που είχαν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση από ασθενείς ήταν υψηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούσαν ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γερμανία [και] στη συνέχεια η Μαλαισία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νυχτερινοί τύποι: Από τι κινδυνεύετε αν κοιμάστε αργά

Μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι: Ποιους κινδύνους κρύβουν για τα παιδιά με προδιάθεση διαβήτη τύπου 1

Ποια λαχανικά είναι τα καλύτερα για μείωση της αρτηριακής πίεσης