Σχεδόν 5 άνθρωποι τη μέρα χάνονται στην Ελλάδα, από πολυανθεκτικά μικρόβια

  • Γιάννα Σουλάκη
μικρόβια
Την αποκάλυψη έκανε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων κ. Γ.Σαρόγλου, μιλώντας σε επιστημονική εκδήλωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, “ο τραγικός απολογισμός της απώλειας ζωών στη χώρα μας από λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια κάθε χρόνο φθάνει τους 1.627 νεκρούς”. Πρόκειται για τη διαχρονικότερη κρίση Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, είπαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα.

Μιλώντας στο iatropedia ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος-λοιμωξιολόγος κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος, σχολιάζει: “Περίπου τόσοι είναι οι άνθρωποι που χάνονται, υπάρχει και δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Η δημοσίευση αναφέρει συγκριτικά στοιχεία όλων των ευρωπαϊκών χωρών και πράγματι η Ελλάδα είναι στις πιο υψηλές χώρες της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών και πιθανών θανάτων από πολυανθεκτικά μικρόβια”, λέει ο κ.Γαργαλιάνος.

Ο παγκόσμιος καταστροφικός κίνδυνος της μικροβιακής αντοχής έχει προκληθεί από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, κάτω από το βάρος του οποίου λυγίζουν τα οικονομικά υγειονομικά συστήματα και κυρίως υπάρχουν σοβαρές απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το πρόβλημα, όμως, το οποίο απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, στη χώρα μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζει μικρή πτωτική τάση.

Ο φαύλος κύκλος της μικροβιακής αντοχής

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και η αντοχή στα μικρόβια που έχει προκαλέσει έξαρση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, έχει δύο βασικές διαστάσεις. Η πρώτη αφορά στην κοινότητα, η οποία καταναλώνει αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη και η δεύτερη στη διάθεση αντιβιοτικών από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή: “Το πρόβλημα υφίσταται εξαιτίας τη μη ενεργοποίησης του νόμου, που να απαγορεύεται να χορηγεί ο φαρμακοποιός αντιβιοτικό χωρίς συνταγή. Ο κάθε ‘Ελληνας μπορεί να πάρει ένα αντιβιοτικό από το φαρμακείο και ο ‘Ελληνας έχει την κακή αντίληψη, για έναν πυρετό ή ίωση να παίρνει αντιβίωση”, τονίζει ο κ. Γαργαλιάνος.

Η υπάρχουσα αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, οδηγεί στην χορήγηση όλο και πιο ισχυρών αντιβιοτικών, ενώ με το πέρασμα του χρόνου, απέναντι σ’αυτά τα πολύ ισχυρά αντιβιοτικά, ισχυροποιούνται ακόμη περισσότερο τα μικρόβια.

Απαιτείται χρηματοδότηση για τα ελληνικά νοσοκομεία

Η ισχυροποίηση των μικροβίων έναντι των φαρμάκων έχει προκαλέσει αυξημένη συχνότητα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που οδηγούν σε βαρύτατες νοσήσεις και θανάτους, όπως τονίστηκε σε άλλο πρόσφατο Συνέδριο για τις Λοιμώξεις, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο ειδικός στις λοιμώξεις κ. Γαργαλιάνος, δίνει μια ακόμη υποτιμημένη διάσταση στο πρόβλημα: “Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία, το infection control, δηλαδή αυτό που λένε έλεγχος διασποράς. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα στα δημόσια νοσοκομεία -στα ιδιωτικά έχουμε- να μπορούμε να απομονώνουμε το περιστατικό που έχει την πολυανθεκτική λοίμωξη, ώστε να μη διασπείρεται από τον έναν ασθενή στον άλλον, με τα χέρια του προσωπικού και με τις ιατρικές ενέργειες”.

Σημαντικός αρνητικός παράγοντας στην διασπορά λοιμώξεων στα νοσοκομεία, είναι και η υπερβολική απασχόληση στα νοσοκομεία ιδιωτικών νοσοκόμων, αυτών που ονομάζουμε “αποκλειστική αδελφή”, λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων: “Είναι μια ελληνική πατέντα, οι αποκλειστικές αδελφές στα νοσοκομεία και τους θαλάμους. Επειδή δεν επαρκούν δηλαδή οι νοσηλεύτριες, αναγκάζεται ο καθένας που έχει τον ασθενή του στο νοσοκομείο, αφού είναι μόνο 2 νοσοκόμες για 50 αρρώστους, να βάζει και μια αποκλειστική για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής. Γίνεται και σε άλλες χώρες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο συμβαίνει εδώ”, καταλήγει ο κ.Γαργαλιάνος.

Η ανάγκη χρηματοδότησης προγραμμάτων ελέγχου λοιμώξεων και η δημιουργία Τμημάτων Ελέγχου Λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία, τονίστηκε στην ημερίδα του ΕΟΔΥ και από την κα. Α. Καραϊσκου, Προϊσταμένη Τμήματος Ποιότητας και Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων στο Θριάσιο νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΟΕΔΗΝ: Από έλλειψη προσωπικού, οι θάνατοι στα νοσοκομεία από λοιμώξεις