Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, διαπίστωσε ότι η ριφαξιμίνη, ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ηπατικών παθήσεων, προκαλεί αντοχή σε ένα άλλο αντιβιοτικό, τη δαπτομυκίνη.
Η δαπτομυκίνη είναι ένα από τα λίγα φάρμακα που είναι αποτελεσματικά κατά του ανθεκτικού στη βανκομυκίνη εντερόκοκκου (VRE), μιας μεταδοτικής βακτηριακής λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Σύμφωνα με την Adrianna Turner, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, το «πραγματικά εκπληκτικό» εύρημα ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αντιβιοτικού που προκαλεί αντοχή σε αντιβιοτικό άλλης κατηγορίας. Προηγουμένως θεωρούνταν ότι ο κίνδυνος ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά αφορούσε μόνο ένα αντιβιοτικό.
Τα ευρήματα ανέτρεψαν επίσης την ευρέως διαδεδομένη ιδέα ότι η ριφαξιμίνη ήταν ένα αντιβιοτικό χαμηλού κινδύνου.
Τον περασμένο μήνα, οι διεθνείς ηγέτες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν αποφασιστική δράση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής – την ανάπτυξη βακτηρίων που αντιστέκονται στη θεραπεία. Αυτό περιελάμβανε τον στόχο της μείωσης των εκτιμώμενων 4,95 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως που σχετίζονται με την αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα ετησίως κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030.
Σύμφωνα με την Turner, όταν τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά σε ένα αντιβιοτικό, «είναι λίγο σαν να αποκτάς μια νέα δύναμη σε ένα βιντεοπαιχνίδι».
«Αλλά όταν εκτίθενται στη ριφαξιμίνη, τα βακτήρια VRE δεν αποκτούν απλά μία επιπλέον ώθηση, αλλά πολλαπλές ικανότητες, όπως υπερταχύτητα και υπερδύναμη, που τους επιτρέπουν να νικούν εύκολα ακόμη και το τελικό αφεντικό, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι το αντιβιοτικό δαπτομυκίνη», πρόσθεσε.
Η ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κι άλλα αντιβιοτικά να δημιουργούν ανθεκτικότητες σε αντιβιοτικά διαφορετικών κατηγοριών.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ένα 10% των γυναικείων εσωρούχων έχει τοξικές χημικές ουσίες πάνω από τα όρια ασφαλείας
ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής με σιλδεναφίλη για τη στυτική δυσλειτουργία
Γαστρεντερίτιδα: Σε κλινική δοκιμή φάσης 3 το πρώτο εμβόλιο mRNA στον κόσμο για τον νοροϊό