Iatropedia

Σχεδόν οι 4 στις 10 ελληνίδες εγκύους καπνίζουν στην αρχή της εγκυμοσύνης

Το 36% των Ελληνίδων καπνίζει στην αρχή της εγκυμοσύνης, ενώ μόνο το 19% διακόπτει στη συνέχεια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρείας για το κάπνισμα στην Ελλάδα καιγια τις Ελληνίδες εγκύους που καπνίζουν στην εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με αυτά, το κάπνισμα στον γυναικείο πληθυσμό σαρώνει και μάλιστα με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι γυναίκες φαίνεται να μην διακόπτουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια, ούτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ούτε και μετά από αυτήν, παρά τις καταστροφικές συνέπειες για το έμβρυο και το νεογνό.

Η ενημερωτική συνάντηση έγινε στο Δημαρχείο Τρικάλων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαϊου. 

Η επιλογή της πόλης είναι συμβολική, καθώς ο Δήμος Τρικκαίων είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο με πρωτοβουλία του τους τελευταίους 20 μήνες, σχεδόν στο 100% των κλειστών δημόσιων χώρων.

Οι ‘Ελληνες παραμένουν “φουγάρα” παρά τις επιπτώσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες, σχεδόν οι 4 στους 10 ‘Ελληνες εξακολουθούν να καπνίζουν, παρά τις θανατηφόρες επιπτώσεις της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος. Επίσης, έχουμε ως χώρα τη μεγαλύτερη συχνότητα καρκίνου του πνεύμονα κάτω των 45 ετών, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Αλλα σοκαριστικά στοιχεία που αφορούν στη χώρα μας είναι:

Ελληνίδες και κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

Σχεδόν οι 4 στις 10 εγκύους στην Ελλάδα καπνίζουν στην αρχή της εγκυμοσύνης κι ενώ το 19% διακόπτει τελικά στη συνέχεια, ενώ μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού το μεγαλύτερο ποσοστό επιστρέφει στο κάπνισμα.

Οι Ελληνίδες παραβλέπουν τις επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην υγεία τη δική τους και του εμβρύου, καθώς όπως είπαν οι επιστήμονες, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης.

Στις τραγικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη συγκαταλέγονται: η αποκόλληση του πλακούντα, ο πρόδρομος πλακούντας, η πρώιμη ρήξη υμένων, η καθυστερημένη ανάπτυξη του εμβρύου, η θνησιμότητα του εμβρύου, η αυτόματη αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κ.α.

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις στο νεογνό μετά τον τοκετό, όπως το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου νεογνών, παχυσαρκία, υπέρταση, νευρολογικές διαταραχές, αναπνευστικά προβλήματα, κ.α.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ενημέρωση ήταν:

η κα. Ιωάννα Μητρούσκα, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε και Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η., η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός», Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της Ε.Π.Ε., τ. Πρόεδρος Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Ιατρικής Εκπαίδευσης της E.R.S & μέλος Ομάδας Ελέγχου του Καπνού της E.R.S, η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός», Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της Ε.Π.Ε., τ. Πρόεδρος Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Ιατρικής Εκπαίδευσης της E.R.S & μέλος Ομάδας Ελέγχου του Καπνού της E.R.S,  η κα. Σοφία Γιδά, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, η κα. Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, τ. Αντιπρύτανης Α.Π.Θ. και ο κ. Μιχάλης Τουμπής, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Συντονιστής της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της Ε.Π.Ε, Μέλος Δ.Σ. της Ε.Π.Ε.