Σχέσεις: Ποιους επιλέγουμε τελικά να παντρευτούμε

  • Iatropedia newsroom
σχέσεις, γάμος
Πώς διαλέγουμε τους ανθρώπους με τους οποίους βγαίνουμε και μπορεί να παντρευτούμε; Σε μεγάλο βαθμό, επιλέγοντας ανθρώπους της «κατηγορίας» μας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ομορφιά

Πώς διαλέγουμε τους ανθρώπους με τους οποίους βγαίνουμε και κάνουμε σχέσεις και μπορεί κάποια στιγμή να παντρευτούμε; Σε μεγάλο βαθμό, επιλέγοντας ανθρώπους της «κατηγορίας» μας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ομορφιά, διαπιστώνει νέα ανασκόπηση, επιβεβαιώνοντας το «όμοιος τον όμοιο…».

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι αρκετά ακριβείς στην αξιολόγηση του πόσο ελκυστικοί είναι οι ίδιοι σε ό,τι αφορά την εξωτερική εμφάνιση και τείνουν να επιλέγουν συντρόφους που έχουν παρόμοιες απόψεις για την ομορφιά τους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, εκείνοι που θεωρούσαν τον εαυτό τους ελκυστικό έτειναν να βγαίνουν ραντεβού με γυναίκες που είχαν αντίστοιχη εικόνα για την εμφάνισή τους, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Personality and Individual Differences.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από περισσότερες από είκοσι μελέτες στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1.300 ετερόφυλα ζευγάρια που χρονολογούνται από το 1972.

Στις μελέτες, τα ζευγάρια κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο ελκυστική ήταν η εξωτερική εμφάνισή τους. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες τους δόθηκαν σε αγνώστους, οι οποίοι βαθμολόγησαν κι αυτοί με τη σειρά τους την εξωτερική εμφάνιση των πρώτων. Και, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, η άποψη που έχουν οι άνθρωποι για την εμφάνισή τους (το πόσο ελκυστικοί είναι) τείνει σε μεγάλο βαθμό να είναι ανάλογη της άποψης που έχει για εκείνους ένας άγνωστος.

Τα θεμελιώδη εκείνα στοιχεία που οι άνθρωποι θεωρούν ελκυστικά σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλες τις εποχές είναι αρκετά συνεπή, ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής ερευνητής Γκρέγκορι Γουέμπστερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Η ανασκόπηση επέτρεψε επίσης στους ερευνητές να παρακολουθήσουν πώς αλλάζουν αυτές οι αυτοαξιολογήσεις με την πάροδο του χρόνου στις μακροχρόνιες σχέσεις. Ορισμένες μελέτες επικεντρώθηκαν σε νεαρά ζευγάρια που βρίσκονταν ακόμη στο ξεκίνημα, ενώ άλλες αφορούσαν παντρεμένους για χρόνια συζύγους. Μεταξύ των ανθρώπων που ήταν περισσότερο καιρό μαζί, οι άνδρες ήταν πιο ακριβείς στο να κρίνουν την ελκυστικότητά τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική αυτοπεποίθηση της νεότητας που μειώνεται με τον καιρό, επιτρέποντας στους άνδρες να δημιουργούν μια πιο λογική εικόνα για τον εαυτό τους, είπαν οι ερευνητές.

«Οι άνδρες μπορεί να γίνονται πιο ρεαλιστές», είπε ο Γουέμπστερ: «Συνήθως, κανείς δεν γίνεται ελκυστικότερος με τον καιρό».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γρίπη των πτηνών: Σε ποιες χώρες της Ευρώπης αναφέρθηκαν κρούσματα το τελευταίο τρίμηνο

Πολλαπλά οφέλη για την υγεία από τη μείωση του κρέατος και των προϊόντων του

ΕΟΦ: Επικίνδυνα για την καρδιά προϊόντα διατροφής με σιλδεναφίλη