Της Βασιλικής Κ. Μαργέτη
Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας
Είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται. Η κουλτούρα , η οικογένεια , η κοινωνία και οι παρελθοντικές μας εμπειρίες επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούμε ως άνθρωποι όπως και τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους.
Επικοινωνούμε διαφορετικά και αλληλεπιδρούμε ποικιλοτρόπως ανάλογα με τις περιστάσεις , τις καταστάσεις ή με τους ανθρώπους με τους οποίους συνδεόμαστε.
Για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο στυλ επικοινωνίας με τους συναδέλφους , τους φίλους , τα μέλη της οικογένειας μας ή τον ερωτικό μας σύντροφο. Τροποποιούμε τη συμπεριφορά μας και το ύφος της επικοινωνίας μας ανάλογα με το περιβάλλον μας.
Χρειάζεται να τονιστεί ότι η δημιουργία των θεμελίων μιας καλής σχέσης εμπιστοσύνης αφορά σε ένα μεγάλο βαθμό την βαθύτερη και ουσιαστικότερη κατανόηση του ίδιου μας του εαυτού, της ίδιας της σχέσης και των διαφορετικών τρόπων που επικοινωνούμε μέσα σε αυτήν . Όλοι έχουμε την έμφυτη ανάγκη να μας ακούσουν προσεκτικά και να μας κατανοήσουν, ειδικά οι άνθρωποι που αγαπάμε.
Όμως, συχνά εμπόδια στην επικοινωνία είναι η κριτική , ο σαρκασμός , η ανάγκη για κυριαρχία , και η υπέρμετρη αμυντικότητα.
Μερικές φορές αυτές οι συμπεριφορές χρησιμοποιούνται δίχως να το αντιλαμβανόμαστε άμεσα και με την πάροδο του χρόνου υπάρχει πιθανότητα να παγιωθούν και να επηρεάσουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε ή ανταποκρινόμαστε στα διάφορα ερεθίσματα.
Είναι καλό να μην ξεχνάμε ότι η σύγκρουση είναι ένα γεγονός της ζωής . Η ελεύθερη έκφραση της διαφορετικής άποψης οδηγεί στην ανάπτυξη της βαθύτερης κατανόησης του εαυτού και του άλλου καθώς και στην ενίσχυση του αμοιβαίου σεβασμού και την βελτίωση της εγγύτητας μεταξύ των συντρόφων.
Αν λοιπόν αντιληφθείτε κάποια στιγμή ότι ολισθαίνετε προς μια σύγκρουση προσπαθήστε να κρατήσετε μια υγιή στάση (ναι, οι συγκρούσεις και οι διαφορές είναι υγιείς σε μια σχέση!) .
Συγκεκριμένα,
> Μην ξεχνάτε πως τα συναισθήματά σας μπορεί να μην είναι τα ίδια με του συνομιλητή σας γι αυτό, καλό θα ήταν να περιοριστείτε στο πρώτο ενικό με δηλώσεις του τύπου «Εγώ νιώθω…»
> Μοιραστείτε ελεύθερα τα συναισθήματά σας με το σύντροφό σας.
> Αποφύγετε να κάνετε άσκοπη χρήση προσβλητικών λέξεων και εκφράσεων.
Επιπλέον, για να είναι επιτυχής μια σχέση χρειάζεται κάθε σύντροφος να μπορεί να νιώθει ικανοποιημένος μέσα σε αυτήν. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε ότι είναι δική σας ευθύνη να προσδιορίσετε τις ανάγκες σας μέσα στη σχέση και να φροντίζετε για την ικανοποίησή τους. Μάλιστα, μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να απευθύνετε στον εαυτό σας είναι οι παρακάτω:
Τι είναι αυτό που θέλω από τη σχέση;
Είναι ρεαλιστικό αυτό που ζητάω;
Πως νιώθω όταν με αγαπούν;
Με ποιον τρόπο δείχνω την αγάπη μου;
Αρκετά συχνά τα ζευγάρια δεν συνειδητοποιούν ότι ο τρόπος με τον οποίο δείχνουν την αγάπη τους μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος ώστε ο/η σύντροφος να την εισπράξει. Για τον λόγο αυτό, η επικοινωνία στη σχέση είναι σημαντική! Διευκολύνει την ανάπτυξη και εγκαθίδρυση ενός δεσμού μεταξύ των συντρόφων που περιέχει αγάπη, ενδιαφέρον, πληρότητα και ικανοποίηση.
Βασιλική Κ. Μαργέτη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
e-mail: psymargeti@yahoo.com