Βήμα – βήμα και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα “ξεδιπλωθεί” το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, για την αναπροσαρμογή του ΕΣΥ στις ανάγκες που δημιουργεί το νέο απειλητικό κύμα της κορονοϊού και το οποίο αφορά κυρίως ανεμβολίαστους.
Στο επίκεντρο της ανησυχίας των υγειονομικών αρχών έχουν τεθεί οι πολύ επιβαρυμένες και στο “βαθύ κόκκινο” περιοχές της βόρειας αλλά και κεντρικής Ελλάδας, περιοχές στις οποίες η πίεση στο υγειονομικό σύστημα εξελίσσεται σε ασύμμετρη.
Οι εφεδρείες σε γιατρούς στο ΕΣΥ έχουν εξαντληθεί, ενώ οι θέσεις που προκηρύσσονται δεν καλύπτονται λόγω έλλειψης βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (κυρίως σε εντατικολόγους και αναισθησιολόγους), αλλά και εξαιτίας της απροθυμίας των γιατρών να εργαστούν στο ΕΣΥ.
Εάν οι κενές θέσεις δεν καλυφθούν μέσω των νέων κινήτρων που θεσπίζει η κυβέρνηση με την αμοιβή των 250 ευρώ ανά εφημερία, το υπουργείο Υγείας δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε επιστράτευση ιδιωτών, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής:
«Ζητάμε από τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα που δίνουμε θα πάμε και σε υποχρεωτικές διαδικασίες για να μπουν στο σύστημα» ανέφερε συγκεκριμένα.
Δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε προσωπικό ΜΕΘ
Μόνο στη Θεσσαλονίκη 525 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε απλές κλίνες Covid και ακόμη 84 σε ΜΕΘ Covid, στην Πέλλα 120 ασθενείς σε απλές κλίνες και 18 σε ΜΕΘ, στην Ημαθία 103 σε απλές κλίνες και 8 σε ΜΕΘ, στην Πιερία 73 σε απλές κλίνες και 13 σε ΜΕΘ.
Το 95% αυτών των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι, ενώ οι ανάγκες σε γιατρούς που θα τους προσφέρουν αξιοπρεπή και ασφαλή νοσηλεία, δεν καλύπτονται. Το προσωπικό είναι στα όρια της εξάντλησης.
Η μετακίνηση τεσσάρων εντατικολόγων από νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα από την 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια, στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να προσφέρει μια ανάσα ανακούφισης στο σύστημα Υγείας της περιοχής.
Η αξιοποίησή τους από σήμερα για τη στελέχωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου -δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»- θα επιτρέψει τη λειτουργία 18 επιπλέον κλινών ΜΕΘ Covid (σήμερα λειτουργούν οι 9 μόνο για non Covid περιστατικά), ενώ η δεύτερη ΜΕΘ Covid του ίδιου νοσοκομείου θα μετατραπεί σε non Covid, για την αντιμετώπιση άλλων επειγόντων προβλημάτων υγείας των πολιτών της συμπρωτεύουσας.
Μιλώντας στο iatropedia.gr, η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος” Θεσσαλονίκης, Γλυκερία Βλαχογιάννη, περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης:
“Είμαστε σε απόγνωση. Χρειαζόμαστε προσωπικό. Τα κρεβάτια από μόνα τους δεν λένε τίποτα. Αν φτιάχνεις κρεβάτια με αναπνευστήρες δεν φτιάχνεις ΜΕΘ. Χρειάζεται προσωπικό. Έρχονται από την Αθήνα να βοηθήσουν, αναμένεται και προσέλευση από τον ιδιωτικό τομέα, ή ακόμη και επίταξη. Δεν ξέρω τι θα γίνει τις επόμενες μέρες. Είμαστε γεμάτοι, κι όταν λέμε γεμάτοι, με το που αδειάζει κρεβάτι μπαίνει άλλος. Είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη πίεση και πολύ μεγάλος ο αριθμός των νοσηλευομένων. Εμείς έχουμε μια κλινική Covid με 35 κρεβάτια και είναι γεμάτη και η ΜΕΘ είναι γεμάτη, με 8 κρεβάτια”, λέει.
“Γονατίζουν” και τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας
Ίδια εικόνα επικρατεί και στην κεντρική Ελλάδα, στην οποία περιοδεύει από εχθές η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Συναντάται με διοικητές και εργαζόμενους στα νοσοκομεία, καταγράφει τις ανάγκες και πραγματοποιεί επαφές και με την τοπική αυτοδιοίκηση, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εμβολιασμών.
Χθες Δευτέρα (8/11) επισκέφθηκε τα Τρίκαλα και όλα τα νοσοκομεία της Λάρισας και σήμερα θα βρεθεί στον Βόλο και τη Λαμία.
Ίδια εικόνα ασφυξίας παντού: Στα νοσοκομεία της Λάρισας νοσηλεύονται 220 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid και ακόμη 34 σε ΜΕΘ Covid, στη Μαγνησία 122 ασθενείς σε απλές κλίνες και ακόμη 5 σε ΜΕΘ, στα Τρίκαλα 79 ασθενείς σε απλές κλίνες και 7 σε ΜΕΘ και στη Φθιώτιδα 50 ασθενείς σε απλές κλινικές και 15 σε Μονάδες.
Ο ιδιωτικός τομέας «ρυθμιστής» της εξέλιξης της πανδημίας στο ΕΣΥ
Ανάσα ανακούφισης σε όλες τις παραπάνω περιοχές, έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής, οι 250 κλίνες του ιδιωτικού τομέα σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα, που λειτουργούν υπό καθεστώς “κλινικών αποκατάστασης ασθενών με Covid”.
Οι ασθενείς διακομίζονται εκεί λίγο πριν το εξιτήριό τους, ώστε να απελευθερώνονται κλίνες στο ΕΣΥ για νεοεισερχόμενους ασθενείς.
Η συνεργασία των ιδιωτών με το ΕΣΥ, θα πρέπει να επεκταθεί αυτές τις κρίσιμες ώρες, υποστηρίζουν κρατικοί αξιωματούχοι της Υγείας. Η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ μέσω των ιδιωτών, θα βοηθήσει τον δημόσιο τομέα να παραμείνει ενεργός για την εξυπηρέτηση ασθενών με άλλα νοσήματα.
“Δεν θα πρέπει να βγουν από το συρτάρι τα σχέδια που είχαμε ενεργοποιήσει πέρυσι, με το κλείσιμο κλινικών και τακτικών χειρουργείων και ιατρείων. Η αντιμετώπιση μόνο των Covid ασθενών στο ΕΣΥ, θα ήταν καταστροφικό σενάριο για την δημόσια υγεία”, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Υγείας στο iatropedia.gr.
Εάν οι ιδιώτες δεν συνεργαστούν με οικειοθελείς διαδικασίες θα υπάρξει υποχρεωτική επιστράτευσή τους και ενδεχόμενη επίταξη υπηρεσιών των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους, ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές.
Οι θέσεις γιατρών που προκηρύσσονται δεν καλύπτονται
Η πανδημία ανέδειξε ένα σοβαρό μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η χώρα μας αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης, με την έλλειψη γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.
Θέσεις εντατικολόγων, αναισθησιολόγων και ειδικών παθολόγων που προκηρύσσονται από τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές περιφέρειες δεν καλύπτονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει υποστελέχωση σε πολύ βασικές κλινικές, όπως είναι οι ΜΕΘ και τα χειρουργεία.
Στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπως λέει στο iatropedia.gr ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης έχουν προκηρυχθεί 10 θέσεις αναισθησιολόγων (βασική ειδικότητα στις ΜΕΘ) και έχουν γίνει μόλις 17 αιτήσεις, οι περισσότερες από υπηρετούντες σε επαρχιακά νοσοκομεία που δεν είναι καλό να μετακινηθούν, αλλά και από νέους γιατρούς.
Παράλληλα οι ανάγκες έχουν αυξηθεί εξαιτίας της πανδημίας, όπως λέει ο διοικητής:
“Η ΥΠΕ η δική μας, ξεκίνησε από 71 κρεβάτια και έχει 124 ΜΕΘ κρεβάτια. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πολύ. Σε πλαίσιο ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο υπάρχουν ανάγκες, γιατί ενώ γίνονται οι προκηρύξεις δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στην παθολογία, για παράδειγμα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει, ότι πρέπει να εμβολιαστεί. Δεν έχουμε απεριόριστες δυνατότητες», λέει ο κ. Μπογιατζίδης.
Στο θέμα αναφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία.
Όπως είπε, οι γιατροί είναι μια μακροχρόνια παραγωγή και πλέον έχουμε απορροφήσει όλους τους εντατικολόγους που είχαμε.
“Εντατικολόγους παραπάνω δεν έχουμε, αυτοί είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια και τόνισε ότι είναι στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας να “δημιουργήσει” τα επόμενα χρόνια τους γιατρούς που έχει ανάγκη για την στελέχωση του τομέα Υγείας.
Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού έχει φέρει στα όρια του εργαζόμενους στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την εντατικολόγο κα. Γλυκερία Βλαχογιάννη:
“Το προσωπικό είναι σχεδόν το ίδιο με πέρυσι. Έχουν βγει κάποιοι στη σύνταξη, κάποιοι έχουν παραιτηθεί και πάνε αλλού καλύτερα και και δεν έχουν αντικατασταθεί. Έχουμε πίεση μεγάλη από τις ελλείψεις. Και που προκηρύσσονται οι θέσεις, δεν έρχεται κανείς. Δεν πλησιάζει κανείς στα νοσοκομεία, ειδικά αυτήν την εποχή, οπότε δεν αναπληρώνονται τα κενά και τα κενά συνεχώς αυξάνονται. Γι’ αυτό σκέφτονται και την επίταξη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει οικειοθελής προσέλευση, κάποια στιγμή πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα γιατί δεν αντέχουμε άλλο, πως να το πούμε δηλαδή; Δεν αντέχουμε άλλο. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αρρωσταίνουν και να βγαίνουν burnout όλοι οι εργαζόμενοι, γιατί δεν παίρνουν ούτε ρεπό, ούτε ξεκουράζονται, δουλεύουν συνεχόμενα”, καταλήγει με απόγνωση η γιατρός.