της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, «στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μεριά της χώρας, έχει από καιρού ξεπεραστεί το ασφαλές επίπεδο παροχής εργασίας. Η επικινδυνότητα έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλες τις βαθμίδες των υπαλλήλων. Κι αυτό συμβαίνει χρόνια. Το νοσοκομείο βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλείας σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του. Συγκεκριμένα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία υπάρχουν συνολικά 142 κενές θέσεις, στη Διοικητική Υπηρεσία 38 κενές θέσεις, στην Τεχνική Υπηρεσία έξι κενές θέσεις και τέλος στην Ιατρική Υπηρεσία οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 90. Αν προστεθούν σε αυτά τα κενά και οι μακροχρόνιες άδειες υπαλλήλων, οι οποίες είναι σε μέσο όρο καθημερινά περίπου 80 άτομα, γίνεται εύκολα αντιληπτό η τραγική κατάσταση συνθηκών που επικρατεί. Τα νούμερα αυτά έχουν να κάνουν με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, που τον Απρίλιο του 2012 κατακερματίστηκε στον βωμό των μνημονίωνν μη λαμβάνοντας υπόψιν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για παροχή εξειδικευμένων και ποιοτικών υπηρεσιών. Όλο αυτό είναι απόρροια της συνεχιζόμενης παραμέλησης του ΕΣΥ από την πολιτεία. Η προαναφερθείσα υποστελέχωση λαμβάνει χώρα παράλληλα με την ολοένα και τραγική υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού. Ταυτόχρονα με τις ελλείψεις υλικών, έχουμε κλειστούς θαλάμους εντατικής νοσηλείας (ΜΕΘ), έλλειψη χειρουργικών αιθουσών αλλά και υπηρεσιών ψυχικής υγείας με κυριότερη αυτή της μη υλοποίησης και λειτουργίας δομής για παιδιά και εφήβους. Υλικά, υπηρεσίες και δομές λείπουν από την περιοχή και δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στη δημόσια περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι καταρρέουν και οι ασθενείς είναι σε απόγνωση, αφού η πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνεται πολύ δύσκολη και κάποιες φορές αδύνατη».
Το σωματείο προσθέτει ότι «οι καθημερινές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό είναι απάνθρωπες. Τα οφειλόμενα ρεπό, η παραβίαση της δεδεκάωρης ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών, αλλά και η παραβίαση για απασχόληση μία νύχτα εβδομαδιαίως, είναι πρακτικές που ακυρώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία (ΠΔ:88/1999 και ΠΔ:76/2005). Καταστρατηγούνται, όλες οι νομοθεσίες και θυσιάζονται στον βωμό των μνημονίων σε βάρος των εργαζομένων και του εξυπηρετούμενου λαού. Μαζί με όλα τα προηγούμενα δεν γίνεται να μην αναφερθεί και η απλήρωτη εργασία. Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού, όπως έχουμε καταγγείλει και με προηγούμενες παρεμβάσεις μας στα ΜΜΕ, είναι απλήρωτοι από τις αρχές του 2015 όσον αφορά τις υπερωρίες τους, (δεν έχει πιστωθεί στους δικαιούχους ούτε ένα ευρώ), αλλά και λαμβάνουν με περικοπή για κάθε μήνα τις αμοιβές τους, που αφορούν τα νυχτερινά, αργίες και εξαιρέσιμα».
«Με αγώνες και μαζική συμμετοχή θα διεκδικήσουμε δωρεάν δημόσια υγεία με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, εξόφληση δεδουλευμένων νυχτερινών-αργιών. Η Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, την προσεχή περίοδο, θα καθορίσουν το είδος των κινητοποιήσεων», καταλήγει η αανακοίνωση των εργαζομένων.