Iatropedia

Σε ελληνικό έδαφος οι δύο Έλληνες του Diamond Princess – Σε καραντίνα στο «Σωτηρία» για 14 ημέρες – Τι λέει το Υπουργείο Υγείας

Στο νοσοκομείο "Σωτηρία έφτασαν λίγο μετά τις 11 το πρωί του Σαββάτου, οι δύο Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από την Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess. Θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Ολοκληρώθηκε η επιστροφή στην πατρίδα των δύο ελλήνων επιβατών του Diamond Princess, σύμφωνα με το σχέδιο επαναπατρισμού τους που συντόνισαν οι ελληνικές αρχές και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν στο Τόκιο, μαζί με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, σε ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος της ιταλικής Κυβέρνησης και αποβιβάστηκαν στη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη. Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο.

Προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό».

Το ιταλικό αεροσκάφος που τους παρέλαβε από το Τόκιο  επέβαινε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ενώ από το αεροδρόμιο τους παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που τους μετέρερε στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό «Σωτηρία».

Δείτε επίσης: Κοροναϊός: Ένα βήμα πριν την πανδημία

Εκεί θα χρειαστεί να παραμείνουν σε προληπτική καραντίνα και υπό ιατρική παρακολούθηση για 14 ημέρες.

Από το Υπουργείο Υγείας τονίζεται ότι οι δύο επαναπατρισθέντες είναι έως τώρα, απολύτως υγιείς:

«Οι δύο Έλληνες πολίτες δεν εμφανίζουν καμία συμπτωματολογία και έχουν έως τώρα αρνητικό έλεγχο από ιατρικά κλιμάκια στην Ιαπωνία και στην Ιταλία. Μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής. Εκεί θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες»

Σωτηρία: Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τους δύο Έλληνες από τη Γουχάν

Την ίδια στιγμή, οι δύο άλλοι επαναπατρισθέντες Έλληνες που επέστρεψαν από την πόλη Γουχάν της Κίνας και παρέμειναν σε εθελούσια απομόνωση στο νοσοκομείο αναφοράς “Σωτηρία” επί 14 ημέρες, πήραν εξιτήριο το Σάββατο (22-02-2020) το πρωί.  Οι τελευταίες εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκαν πριν από το εξιτήριό τους, έδειξαν ότι δεν έχουν προσβληθεί από την λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός. Οπότε είναι πλέον επιβεβαιωμένα υγιείς και έτσι επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους και κοντά στις οικογένειές τους που τόσο στερήθηκαν.

Το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ένα βήμα πριν από πιθανή πανδημία ο πλανήτης

Την ίδια στιγμή εκτός ελέγχου βαίνει η επιδημία του κοροναϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας. Η ξαφνική μαζική εμφάνιση κρουσμάτων σε τρίτες χώρες -εκτός του επίκεντρου διασποράς- κάνει τους επιστήμονες να εκφράζουν ανοιχτά πλέον τους φόβους τους για πιθανή πανδημία.
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρατηρούν με ανησυχία ένα νέο φαινόμενο: Αυτό της δευτερογενούς μετάδοσης του κοροναϊού εντός της κοινότητας από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός Κίνας. Προκειται για ασθενείς διαφόρων χωρών, που δεν είχαν ταξιδέψει στην Κίνα και δεν είχαν έρθει σε επαφή με άλλους μολυσμένους ασθενείς.

Το ξέσπασμα εστιών σε χώρες, όπως στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, δημιουργεί στους λοιμωξιολόγους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την φρικτή υποψία, ότι μπορεί να βρίσκονται μπροστά σε νέα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Η πορεία της νόσου δεν φαίνεται να ανακόπτεται και έτσι πλέον δεν αποκλείεται ολόκληρος ο πλανήτης να βρεθεί σύντομα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πληροφορίες μας λένε, ότι στον ΠΟΥ συζητείται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κοροναϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δείτε επίσης – Κοροναϊός: 70χρονος νόσησε 27 ημέρες μετά τη μόλυνσή του

Τις τελευταίες ώρες, υπάρχουν πλέον ενδείξεις επικείμενης πανδημίας και ο φόβος εστιάζεται στις χώρες με αδύναμα υγειονομικά συστήματα, όπου ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή (21-02-2020):

“Αν και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, ανησυχούμε για τον αριθμό των περιπτώσεων που δεν έχουν σαφή επιδημιολογική σύνδεση, όπως είναι το ταξιδιωτικό ιστορικό στην Κίνα ή η επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα”.

Ηλεκτρονική σάρωση από μικροσκόπιο του ιού SARS-CoV-2, που απομονώθηκε σε ασθενή. Μετά από 24 ώρες καλλιέργειας, στην επιφάνεια του κυττάρου αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός πορτοκαλί ιικών σωματιδίων. Credit: Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Μπέναρ Λι, της Ιατρικής Σχολής του Άικαν, του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, τόνισε επίσης, σε δηλώσεις του την Παρασκευή:

“Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από πολλές διαφορετικές χώρες κατά τις τελευταίες 36 ώρες δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα, η εξάπλωση στην κοινότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο του ιού SARS-CoV-2, να επιβεβαιώνει τους φόβους ότι ο ιός είναι έτοιμος να προκαλέσει πανδημία

‘Οταν ρωτήθηκε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, εάν η επιδημία βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από τον Covid-19 που αναφέρθηκαν στο Ιράν και στον Λίβανο, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε, ότι ο ίδιος ελπίζει ότι ο ιός μπορεί ακόμα να περιοριστεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει, συνεπώς πρέπει να δράσουμε γρήγορα πριν κλείσει εντελώς. Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση«, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ανησυχία το CDC της Αμερικής

Παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Λοιμωδών Νόσων της Αμερικής (CDC) αναφέρει ότι δεν βλέπει αυτή τη στιγμή να υπάρχει εξάπλωση του ιού εντός της κοινότητας στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί τελικά, όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι της Υγείας.

«Αυτός ο νέος ιός αποτελεί μια τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία . Δεν έχουμε ακόμα εμβόλιο, ούτε έχουμε φάρμακο για να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά», δήλωσαν λοιμωξιολόγοι του CDC και συμπλήρωσαν: “Συνεργαζόμαστε με τα κρατικά τοπικά υγειονομικά συστήματα, ώστε να είναι έτοιμο το ιατρονοσηλευτικό δυναμικό της δημόσιας υγείας να ανταποκριθεί σε πιθανή περίπτωση προβλήματος πανδημίας».

Εντωμεταξύ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ταχύτερης διάγνωσης των κρουσμάτων οι κινέζοι γιατροί άλλαξαν τον τρόπο διάγνωσης του ιού. Αντί για τις χρονοβόρες εργαστηριακές εξετάσεις των δειγμάτων που λαμβάνουν από τους ασθενείς, προχωρούν πλέον σε ακτινογραφία θώρακα προκειμένου να διαπιστώσουν την πνευμονία και την ύπαρξη του ιού. Ίσως εκεί να οφείλεται και η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, καθώς υπάρχει πλέον η δυνατότητα να γίνεται διάγνωση ταχύτερα και σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.