Σε Κέντρα Υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη

  • Iatropedia newsroom
Η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη
Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής επισκέφτηκε χτες, Πέμπτη, και σήμερα, Παρασκευή, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τις χθεσινές επισκέψεις της στα Κέντρα Υγείας Κουφαλίων, Πύργου (Χαλάστρας) και Διαβατών η κ. Αγαπηδάκη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την διοίκηση και το προσωπικό τους και να ενημερωθεί για τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προληπτικών προγραμμάτων και της Εθνικής Δράσης κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπογραμμίζοντας την τριπλή επένδυση στην Πρωτοβάθμια, η οποία περιλαμβάνει την αναβάθμιση υποδομών, την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

«Πάνω από 150 Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια βρίσκονται σε διαδικασία ανακαίνισης, ενώ δρομολογούνται 2.000 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρώτος στόχος αποτελεί η στελέχωση με τις βασικές ειδικότητες όπως είναι οι παθολόγοι, οι γενικοί γιατροί και οι παιδίατροι», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη, προσθέτοντας ότι ιδρύονται και 312 ιατρεία χρονίων νοσημάτων με στόχο την καλύτερη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

«Σήμερα έχουμε εδώ το βαν της πρόληψης, το οποίο θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Θέλουμε τα δωρεάν προληπτικά προγράμματα για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, αλλά και προσφάτως του παχέος εντέρου να φτάσουν σε κάθε σπίτι και κάθε γειτονιά. Δεν γίνεται να χάνουμε 10 χρόνια από τη ζωή μας ενώ έχουμε τα μέσα. Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά οργανωμένο σύστημα πρόληψης και στο τέλος του μήνα ξεκινά και το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που αφορά 5,5 εκατ. πολίτες ηλικίας 30-70 ετών», δήλωσε μεταξύ άλλων, η κ. Αγαπηδάκη υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης σε εθνικό επίπεδο για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Σήμερα η αναπληρώτρια Υπουργός επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας Νέας Καλλικράτειας, Μουδανίων, Κασσανδρείας, Παλαιοχωρίου και Αγίου Νικολάου. Στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, η ξεναγήθηκε στο χώρο όπου βρίσκεται ο σταθμός τηλεϊατρικής, ο οποίος σύντομα θα διασυνδεθεί με τα επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας που ιδρύονται στη χώρα. Όπως δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη: «Η τηλεϊατρική θα αλλάξει ριζικά τη φύση της καθημερινής ιατρικής, αλλά και την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στην επείγουσα ιατρική».

Επιπλέον, σημείωσε ότι με το νέο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείες σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι «το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα αλλάζει, προσφέροντας καλύτερη πρόσβαση και ποιότητα φροντίδας για όλους».

«Δείχνουμε έμπρακτα τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με στόχο να φτάσουν οι υπηρεσίες υγείας και τα προγράμματα πρόληψης σε κάθε πολίτη της χώρας. Σε ένα με δύο χρόνια θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό δίκτυο φροντίδας υγείας στη χώρα», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα αναβάθμισης μέσω αξιοποίησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς αναβαθμίζονται και ανακαινίζονται περισσότερα από 150 Κέντρα Υγείας και 80 νοσοκομεία της χώρας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των υποδομών και της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βιταμίνη Β3: Ποια είναι τα οφέλη της και από ποια τρόφιμα την παίρνουμε

Γιατί αυξάνονται εγκεφαλικά, κατάθλιψη μετά την αλλαγή ώρας

Υπερσυνταγογράφηση: Τα νέα ‘φίλτρα’ της ΗΔΙΚΑ και οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ θα φέρουν τα χρήματα πίσω στα ταμεία