Iatropedia

Σε «κρίσιμη κατάσταση» το βρετανικό NHS – Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν έχει μόνο το ΕΣΥ προβλήματα»

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υπόσχεται ευρεία μεταρρύθμιση του NHS που βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα, το δημόσιο σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός της χώρας Κιρ Στάρμερ, αναγκάστηκε να υποσχεθεί ευρεία μεταρρύθμιση. Στα προβλήματα περιλαμβάνονται: δυσκολίες στην εξεύρεση ραντεβού για γιατρό, μεγάλη λίστα αναμονής για νοσηλεία, υπερκορεσμός στα Επείγοντα Περιστατικά.

Οι ερευνητές συνοψίζουν στα συμπεράσματά τους, πως το NHS, που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους «έχει μείνει η σκιά του εαυτού του».

Στο θέμα δεν έχασε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και ο δικός μας υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Διαβάστε τα προβλήματα που αναφέρει: «τεράστιες αναμονές», «προβλήματα στις θεραπείες ακόμη και του καρκίνου που κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές», «έλλειψη προσωπικού» κλπ. Το NHS ή θα μεταρρυθμιστεί ή θα πεθάνει γράφει το άρθρο και είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός… Για όσους νομίζετε ότι τα προβλήματα που έχουμε εδώ είναι δικά μας μόνον ή οφείλονται σε μένα ή σε οποιονδήποτε άλλον πολιτικό. Αυτές είναι οι σημερινές προκλήσεις όλων των Δημοσίων Συστημάτων Υγείας παντού και εμείς, παρά την εικόνα που καλλιεργούν τα ΜΜΕ είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πολλούς άλλους», τόνισε μέσω του λογαριασμού του στο X.

Το βρετανικό ΕΣΥ … ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις

Η ανάταξή του NHS υπήρξε μέγα θέμα της προεκλογικής εκστρατείας που έφερε στην εξουσία τον Κιρ Στάρμερ τον Ιούλιο. Ο ίδιος έχει ορίσει ως προτεραιότητα την μεταρρύθμιση του βρετανικού ΕΣΥ και κατηγορεί τους Συντηρητικούς για την διάλυσή του έπειτα από 14 χρόνια στην εξουσία.

Σήμερα, αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει «στην μεγαλύτερη αναδιοργάνωση» του NHS από την δημιουργία του, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που θα εκφωνήσει με την ευκαιρία της δημοσίευσης της σχετικής μελέτης που ζητήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζει ξανά:

«Δύο πλήρεις θητείες ζητάει ο Βρετανός Πρωθυπουργός για να ανατάξει το ΕΣΥ (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου….πάει και το αφήγημα «μα κυβερνάτε 5 χρόνια…», τα θέματα της Υγείας δεν είναι εύκολα και εκεί στις δικές τους εκλογές και όσο κυβερνούσαν οι Συντηρητικοί, οι πολιτικοί τους αντίπαλοι συνεχώς προέβαλαν τα πραγματικά προβλήματα του δικού τους ΕΣΥ. Έλεγαν ότι έχουν τις λύσεις και μόλις πήραν την εξουσία κατάλαβαν ότι οι λύσεις που είχαν και προέβαλαν ως «εύκολες» χρειάζονται 10 χρόνια για να αποδώσουν….έτσι για την ιστορία», αναφέρει.

Δείτε τη δεύτερη ανάρτησή του υπουργού Υγείας, στο X:

Τι απέδειξε η έρευνα για το NHS

Η 142σέλιδη μελέτη κρίνει ότι η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει επιδεινωθεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια και ότι βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης Αρα Ντάρζι, χειρουργό και ανεξάρτητο μέλος της Βουλής των Λόρδων, οι αιτίες είναι πολλές: έλλειψη επενδύσεων, ατελέσφορη προσπάθεια αναδιοργάνωσης, πανδημία της Covid.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης την αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από μακροχρόνιες νόσους, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση.

Στη μελέτη επισημαίνεται επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υψηλότερα ποσοστά περιστατικών καρκίνου από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι λίστες αναμονής ασθενών που περιμένουν να λάβουν θεραπεία είναι μακρές. Σύμφωνα με την μελέτη, το 10% των ασθενών που φθάνουν στα Επείγοντα περιμένουν περισσότερες από δώδεκα ώρες μέχρι να εξετασθούν.

«Αν και εργάζομαι στο NHS εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια, συγκλονίσθηκα από τα ευρήματά μου», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Αρα Ντάρζι.

«Αυτό που μας χρειάζεται είναι το θάρρος να θέσουμε σε εφαρμογή μία μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση: μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση και όχι πρόχειρες λύσεις», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ σύμφωνα με τα αποσπάσματα της σημερινής του ομιλίας. «Το NHS βρίσκεται σε σταυροδρόμι».

Οι τρεις άξονες των μεταρρυθμίσεων

Τρεις άξονες μεταρρυθμίσεων θα παρουσιασθούν για την ανάταξη του NHS στην Αγγλία: η μετάβαση στο ψηφιακό σύστημα με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας του συστήματος και των εργαζομένων, η ανάπτυξη της φροντίδας χωρίς νοσηλεία για την ανακούφιση των νοσοκομείων και η πρόληψη, δήλωσε σήμερα στο Sky News ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ.

«Είναι θέμα επένδυσης, φυσικά, και είναι θέμα μεταρρύθμισης», επέμεινε πιεζόμενος να απαντήσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την ανάταξη του NHS στο πλαίσιο μιας δυσχερούς δημοσιονομικής συνθήκης.

«Η αλλαγή θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη επανεφεύρεση του NHS μας από καταβολής του», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει την πρόθεση να αυξήσει τους φόρους των εργαζομένων.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όλα τα πολιτικά κόμματα υποσχέθηκαν να επιδιορθώσουν το NHS. Αλλά οι υποσχέσεις τους «δεν είχαν χρηματοδότηση», σύμφωνα με το think tank Institute for Fiscal Studies.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ