Σε ξέφρενη πορεία η πανδημία στην Ελλάδα: Νέα μέτρα αποφασίζονται την Πέμπτη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τον πλανήτη, η ειδικοί αναζητούν λύσεις και μέτρα που θα καθιστούν εφικτή τη συνέχιση της καθημερινότητας, και παράλληλα θα αναχαιτίζουν την ορμητική ανοδική πορεία της διασποράς του ιού.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 1259 κρούσματα – 102 διασωληνωμένοι και 12 θάνατοι – Σε κρίσιμη κατάσταση η πανδημία στη χώρα
Η δραματική αύξηση των αριθμών της πανδημίας στην Ελλάδα, έφερε χθες (27/10) τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη γνωστή αίθουσα συνεντεύξεων της οδού Αριστοτέλους, με σκοπό να επικοινωνήσει στους έλληνες πολίτες την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των δύσκολων μηνών που έρχονται.
Στόχος είναι να χαμηλώσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο δείκτης της θετικότητας (ποσοστά θετικών λοιμώξεων σε τεστ στον πληθυσμό), ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 4,4% και με ανοδικές τάσεις, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) έχει θέσει ως όριο το 4%. Κυρίως, όμως, να μην μεταδοθεί σε μεγάλη έκταση η νόσος στους άνω των 65 ετών, γεγονός το οποίο θα δοκιμάσει το σύστημα υγείας.
Δείτε επίσης: Τσιόδρας: “Ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη Ελλάδα τόσος κόσμος σε ΜΕΘ” – Ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» στο σύστημα Υγείας
“Εμείς, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με μια ψυχή και μια φωνή, όπως νομίζω όλοι οι Έλληνες αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε, κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα, ώστε να συνεχίζεται η κοινωνική ζωή και να αποφύγουμε το lockdown, το απαγορευτικό με τις συνέπειες που έχει αυτό. Και ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα, γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις. Είμαστε στο τέλος Οκτωβρίου, έχουμε μπροστά μας Νοέμβριο, ένα δύσκολο Δεκέμβριο και ίσως ένα ακόμα πιο δύσκολο Ιανουάριο που κουβαλάει όμως μαζί του την ελπίδα του εμβολίου”, δήλωσε ο καθηγητής.
Τα μέτρα που εξετάζονται, με σκοπό να ανακοπεί η ανοδική πορεία του κορονοϊού μέσα στις επόμενες δύο πολύ κρίσιμες εβδομάδες, είναι τα εξής:
Μάσκα παντού και στις “κίτρινες” περιοχές
Με την επισήμανση ότι “δεν είναι ευχάριστο ούτε για μένα να φοράμε μάσκα όλοι ή να φοράνε μάσκα τα μικρά παιδιά”, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, επισήμανε σε όλους τους τόνους ότι η χρήση μάσκας είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε ενάντια στην πανδημία:
“Μέτρο οριζόντιου τύπου το οποίο όμως επιτρέπει την κοινωνική ζωή, χωρίς να φτάνουμε στο απαγορευτικό που έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία”, είπε και αποκάλυψε ότι η χρήση της μάσκας από το επίεδο 2 (κίτρινο) της “επιτήρησης” μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Την ερχόμενη Πέμπτη είναι ένα από τα μέτρα για τα οποία θα κληθεί να ψηφίσει και να αποφασίσει η Επιτροπή των ειδικών. Επιπροσθέτως η μάσκα μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον κατά 40% στον περιορισμό της πανδημίας, ενώ ακούγεται από επίσημα χείλη ότι μπορεί να σώσει μέχρι και 280.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
Δείτε επίσης: Τσιόδρας: «Αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού – Δεν χάνουμε τις ελπίδες μας»
Απαγόρευση της κυκλοφορίας από και προς τους “πορτοκαλί” νομούς
Το παράδειγμα με τις Σέρρες, περιοχή που “γέμισε” κορονοϊό από θαμώνες μπαρ που ταξίδευαν εκεί από τη Θεσσαλονίκη, είναι χαρακτηριστικό για το πως η πανδημία επιδρά σε διαφορετικές περιοχές, όπως τα “συγκοινωνούντα δοχεία”, αφού μεταφέρεται από τη μία περιοχή στην άλλη .
Έτσι εξετάζεται το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων ανάμεσα σε όμορους νομούς που παρουσιάζουν επιδημιολογική επιβάρυνση και βρίσκονται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Το μέτρο συζητήθηκε στην Επιτροπή την Τρίτη και θα τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη και θα αφορά πρωτίστως τη Θεσσαλονίκη.
Μικρότερες αλλά πολύ σημαντικές παρεμβάσεις
Την Επιτροπή έχουν απασχολήσει και άλλα μικρότερης επίπτωσης μέτρα, που όμως, μπορεί να έχουν μια επιπλέον συμβολή στην αναχαίτιση της πανδημίας. Ένα από αυτά είναι, να καθιερωθεί σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος η μουσική χαμηλής έντασης, ώστε οι θαμώνες να ακούγονται όταν μιλάνε μεταξύ τους, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να φωνάζουν.
Το μέτρο αυτό -μαζί με τον καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων- μπορεί να περιορίσει τη διασπορά των αεροσταγονιδίων σε κλειστά περιβάλλοντα και να μειώσει τις πιθανότητες να προσβληθείς από κορονοϊό από τον διπλανό σου. Στην εστίαση είναι σημαντικό να τηρούνται και οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Δείτε επίσης: Χαρδαλιάς: Σε lockdown Ιωάννινα και Σέρρες – Ποιες περιοχές έγιναν «πορτοκαλί»
Ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι αυτό της έγκαιρης απομόνωσης αθλητών που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Κυρίως στα αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή (contact sports). Θα πρέπει οι αθλητές αυτοί να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην προπόνηση ή τον αγώνα, όταν εμφανίζουν συμπτώματα.
Εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα που αποφασίζει η πολιτεία, το σίγουρο είναι ότι η τεράστια διασπορά που υπάρχει ανάμεσα στους νέους στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες περιοχές, θα μεταδοθεί σε δύο με τρεις εβδομάδες, στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
“Ας αποφύγουμε τις ευκαιρίες διασποράς αυτές τις δύο εβδομάδες. Ας κρατήσουμε, ει δυνατόν, την κίνηση του ιού σε ένα επίπεδο χαμηλό ή όσο πιο χαμηλό γίνεται”, κατέληξε ο καθηγητής.