Iatropedia

Σε όλες τις χώρες ζητούν φθηνότερα γενόσημα

Τα γενόσημα είναι από το 2010 στο στόχαστρο όλων των χωρών του δυτικού κόσμου που -μπαίνοντας στην οικονομική κρίση- αποφάσισαν να μειώσουν όσο μπορούν τις τιμές των φαρμάκων αυτών αλλά και να αυξήσουν την διείσδυσή τους, κάτι που δεν κατάφεραν ακόμα στην Ελλάδα.

Να καθοριστούν πλαφόν μέγιστων τιμών ή να μειωθούν οι ισχύουσες τιμές στα γενόσημα προσπαθούν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως με έκθεση του ΟΟΣΑ να αναφέρει ότι επιχειρείται μείωση των τιμών στα γενόσημα , μέσω κατάργησης της ισχύουσας προστασίας χαμηλότερης τιμής.

Στην Ελλάδα, οι τιμές των γενοσήμων έχουν συζητηθεί πολύ αλά σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ, αρκετές χώρες εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα για τις τιμές των γενοσήμων και την αύξηση της διείσδυσής τους στην αγορά. Στον Καναδά, για παράδειγμα, περιφέρειες εισήγαγαν ανώτατα όρια τιμών για τα γενόσημα μεταξύ 25% (Οντάριο) και 56% (Αλμπέρτα) από τις τιμές των αντίστοιχων επώνυμων προϊόντων.

Από τον Απρίλιο του 2013, οι επαρχίες εκτός του Κεμπέκ, έχουν θεσπίσει ανώτατη τιμή για τα δέκα πιο εμπορικά γενόσημα στο 18% της τιμής των πρωτοτύπων. Στον κατάλογο αυτό, προστέθηκαν άλλα τέσσερα γενόσημα το 2015 και άλλα τέσσερα το 2016.

Στη δε Γαλλία, η τιμή των γενοσήμων περιορίζονται στο 60% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς, με εκ νέου μείωση 20% , μετά από 18 μήνες. Οι γαλλικές αρχές εισήγαγαν το 2012 ένα σύστημα “pay – for – performance” για τους φαρμακοποιούς, με ένα μπόνους για την επίτευξη των στόχων. Και από το 2010, όταν οι ασθενείς αρνούνται την υποκατάσταση με γενόσημα, πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά για τα φάρμακά τους και να υποβάλλουν αίτημα στο Ταμείο τους για επιστροφή.