Iatropedia

Σε τρεις επιστήμονες το φετινό Νόμπελ Ιατρικής – Δείτε για ποιο επίτευγμα το κέρδισαν

Στους William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe και Gregg L. Semenza απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

Η επιτροπή απονομής των Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας τίμησε τους τρεις επιστήμονες με το Νόμπελ Ιατρικής 2019 για τις ανακαλύψεις τους επάνω στον τρόπο που τα κύτταρα προσαρμόζονται στην διαθεσιμότητα οξυγόνου.

Οι William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe και Gregg L. Semenza που κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2019

Η σουηδική επιτροπή επισήμανε, ότι, αν και είναι γνωστό από καιρό ότι το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής, οι μοριακοί μηχανισμοί που υποστηρίζουν τον ακριβή τρόπο προσαρμογής των κυττάρων όταν η παροχή οξυγόνου πέφτει, ή αυξάνεται αποτελούσε μυστήριο. Μέχρις ότου οι φετινοί βραβευθέντες ολοκλήρωσαν την έρευνά τους. Αυτό που πέτυχαν είναι να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η δραστηριότητα των γονιδίων ρυθμίζεται ως απόκριση στα διαφορετικά επίπεδα οξυγόνου.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο μηχανισμός με τον οποίο τα κύτταρα προσαρμόζονται στα επίπεδα οξυγόνου είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα ζώα κατάφεραν να αποικίσουν σε τόσα πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, καθώς σημαίνει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζωή σε διαφορετικά υψόμετρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χρηματικό έπαθλο για το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2019 είναι 9 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 827 χιλιάδες ευρώ), το οποίο θα μοιραστούν μεταξύ τους οι τρεις νικητές.

Νόμπελ Ιατρικής 2019: Ποια η σημασία της νέας ανακάλυψης για την αντιμετώπιση ασθενειών

Η ανίχνευση οξυγόνου αποτελεί κεντρικό στοιχείο πολλών ασθενειών. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια συχνά υποφέρουν από σοβαρή αναιμία λόγω μειωμένης έκφρασης της ερυθροποιητίνης (Erythropoietin – ΕΡΟ). Η ΕΡΟ παράγεται από κύτταρα στους νεφρούς και είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του σχηματισμού ερυθροκυττάρων, όπως εξηγείται παραπάνω. Επιπλέον, αυτός ο μηχανισμός που εξαρτάται από το οξυγόνο παίζει σημαντικό ρόλο και στον καρκίνο. Στους καρκινικούς όγκους, χρησιμοποιείται για να διεγείρει τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και να αναμορφώσει τον μεταβολισμό για τον αποτελεσματικό πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Οι έντονες συνεχιζόμενες προσπάθειες σε ακαδημαϊκά εργαστήρια και φαρμακευτικές εταιρείες επικεντρώνονται τώρα στην ανάπτυξη φαρμάκων που μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικές καταστάσεις ασθενειών είτε ενεργοποιώντας είτε μπλοκάροντας τα μηχανήματα ανίχνευσης οξυγόνου.

Πηγή: https://www.nobelprize.org