Στις εκλογές του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ (ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ) ψήφισαν 662 γιατροί με την συμμετοχή να φτάνει στο 63%.
Το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών έλαβε 414 ψήφους (62,6%) και 8 έδρες.
Η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Γιατρών ΠΕΔΥ έλαβε 171 ψήφους (25,9%) και 4 έδρες.
Το ΔΗΠΑΚ έλαβε 56 ψήφους (8,49%) και 1 έδρα.
Οι συνδυασμοί ΑΡΣΙ (13 ψήφοι – 2%) και ΝΥΣΤΕΡΙ (8 ψήφοι – 1,26%) δεν πήραν καμία έδρα.
Διαβάστε παρακάτω ποια ήταν η προκήρυξη της παράταξης που επικράτησε:
Η σημερινή κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μετά από σειρά ετών στα οποία δέχεται σοβαρά πλήγματα ως συνέπεια της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τις έως τώρα μνημονιακές συνέπειες αυτής , είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Οι προσπάθειες διάλυσής της που ξεκίνησαν με τον νόμο Γεωργιάδη, Ν. 4238/2014 είχαν ως τώρα τα εξής τραγικά για την Ελληνική κοινωνία αποτελέσματα:
την απόλυση 3000 γιατρών,
το κλείσιμο του 40% των Μονάδων Υγείας,
την ερήμωση –κυρίως στην Περιφέρεια- μεγάλων κρατικών ιδιόκτητων Μονάδων,
το κλείσιμο ή την υπολειτουργία Εργαστηρίων,
την έλλειψη γιατρών βασικών ειδικοτήτων και
τη συμφόρηση των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσοκομείων.
Όλα μαζί οδήγησαν στην υπολειτουργία όλων των απομενουσών Μονάδων Υγείας.
Μεθοδευμένα, το μεγαλύτερο μέρος των επισκέψεων των ασφαλισμένων κατευθύνονται εκτός των Δημόσιων Δομών. Οι εξετάσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκτελούνται σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια, κυρίως στα λεγόμενα «σούπερ μάρκετ υγείας».
Παράλληλα, η όποια λειτουργία των Μονάδων Υγείας βασίζεται είτε σε γιατρούς Π.Α.Α. χωρίς οι εργασιακές σχέσεις αυτών να έχουν εξομοιωθεί με αυτές των νοσοκομειακών ιατρών του Ε.Σ.Υ., είτε σε μεγάλο μέρος σε γιατρούς που υπηρετούν με δικαστικές αποφάσεις, καθώς επίσης και σε επικουρικούς γιατρούς με απαράδεκτες συμβάσεις και αμοιβές.
Σε αυτό το τοπίο στη δημόσια Π.Φ.Υ. οι ασφαλισμένοι βιώνουν απαράδεκτες συνθήκες υποβάθμισης της παρεχόμενης φροντίδας με αυξανομένη την οικονομική τους συμμετοχή. Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή Υπηρεσιών Υγείας είχε δραματικές συνέπειες. Γράφαμε στο προεκλογικό μας φυλλάδιο τον Οκτώβρη του 2013 ότι αυτή η μετατροπή “θα σημάνει και το τέλος της εργασιακής μας σχέσης στο σύστημα, αφού όλα θα παρέχονται από τον μεγαλοϊδιωτικό τομέα”. Τώρα φαίνεται πόσο προφητικά ήταν αυτά τα λόγια. Οι μεγάλες μονάδες Ιδιωτικής Υγείας όλο και πληθύνονται. Με μάλλον προνομιακή θέση αφού χαίρουν της απόλυτης υποστήριξης και προστασίας από την Τρόικα.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την ψήφιση του καταστροφικού ν. 4238/2014 δυστυχώς διαιωνίζεται και επιδεινώνεται από τη στάση του Υπουργείου Υγείας. Τα προβλήματα των εν λειτουργία Μονάδων Υγείας, παρά τις επίπονες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και εργαστηριακού προσωπικού αυξάνονται (κενά λόγω συνταξιοδοτήσεων, ελλιπέστατος εξοπλισμός, προβλήματα προμηθειών, κινητικότητα, διευρυμένο ωράριο κ.ά.).
Η διατήρηση εν ισχύ του νόμου αυτού, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για κατάργησή του, η αθέτηση των υποσχέσεων για επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών, η ελλιπής χρηματοδότηση, ο προβληματικός συντονισμός και οργάνωση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του συστήματος της ΠΦΥ.
Οι σχεδιασμοί για ένα νέο σύστημα ΠΦΥ, βασιζόμενο σε γενικούς γιατρούς, χωρίς γιατρούς ειδικοτήτων και με τουλάχιστον αμφιλεγόμενη χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ;), το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χειροτερεύσουν την ήδη τραγική κατάσταση. Στα Πολυϊατρεία υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα πολλοί ειδικευμένοι γιατροί με υψηλού επιπέδου ικανότητα και εμπειρία. Επίσης η Xώρα μας διαθέτει πληθώρα ειδικευμένων γιατρών, οι οποίοι δυστυχώς τα τελευταία χρονια αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε πολλές χώρες της ΕΕ. Μάλιστα ειδικά στην Μεγ.Βρεττανια δίνουν ανάσα ζωής στο αποτυχημένο σύστημα ,με τους γενικούς γιατρούς. Η παροχή υψηλού επιπέδου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Περίθαλψης προϋποθέτει την παρουσία σε αυτό ειδικευμένων γιατρών.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η δικαίωση των αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί τη λύση του αδιέξοδου και αποτελεί μονόδρομο προς την ανόρθωση του υπό κατάρρευση συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Το Αγωνιστικό Μέτωπο με συνέπεια, χωρίς συμβιβασμούς, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες πρωτοστάτησε στις διεκδικήσεις των γιατρών, προσφέροντας καθοριστική συμβολή τόσο στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στις αίθουσες των δικαστηρίων όσο και στη διοίκηση του Συλλόγου ΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ. Είμαστε εναντίον της συρρίκνωσης των Δημόσιων Δομών του Συστήματος, είμαστε υπέρ των ποιοτικών Δημόσιων Δομών, λειτουργικά ενταγμένων στις ανάγκες της κοινωνίας. Συνεχίζουμε τις μάχες για την ΠΦΥ με συμμάχους την τοπική αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους εργαζομένων, τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες εργαζομένων στην ΠΦΥ, και φυσικά την ελληνική κοινωνία.
ΖΗΤΑΜΕ:
Την επαρκή και ορθολογική χρηματοδότηση της ΠΦΥ με κύριο κορμό τις Δημόσιες Δομές.
Την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί ο σημερινός Υπουργός Υγείας.
Την πλήρη εξομοίωση των συναδέλφων ΠΑΑ με τους ιατρούς του ΕΣΥ.
Την ένταξη σε προσωποπαγείς θέσεις μη αποκλειστικής απασχόλησης για όσους γιατρούς εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις, για όσους απολυμένους επιστρέψουν και για όσους έχουν ενταχτεί σε θέσεις ΠΑΑ μετά τον εκβιασμό που υπέστησαν από τον απαράδεκτο, επαχθή και καταστροφικό για τη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας νόμο Γεωργιάδη.
Τη μετατροπή των συμβάσεων των επικουρικών συναδέλφων σε αόριστου χρόνου με πλήρη εξομοίωση των αποδοχών τους με αυτές των συναδέλφων ΠΑΑ – ΕΣΥ. Να μην απολυθεί κανείς συνάδελφος επικουρικός γιατρός και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους που λήγουν.
Να δοθεί δυνατότητα επανόδου των συναδέλφων που υπηρετούσαν με συμβάσεις έργου επί πολλά έτη στο ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ.
Να κριθούν όσοι συνάδελφοι υπηρετούν σήμερα και να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοι που έχουν επανέλθει με δικαστικές αποφάσεις, όπου αυτό καθυστερεί.
Η επέκταση της λειτουργίας των Μονάδων Υγείας να γίνει μόνο εφόσον υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών για ασφαλή και επαρκή λειτουργία και όχι με την εξόντωση των σημερινών υπηρετούντων.
Να αποσυρθεί η απαράδεκτη παράγραφος 4β του άρθρ. 28 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, η οποία αντίκειται στο άρθρ. 20 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα έννομης προστασίας σε κάθε Έλληνα πολίτη.
Οι γιατροί χωρίς ειδικότητα να ενταχθούν ισότιμα στο μισθολόγιο – βαθμολόγιο με τους υπόλοιπους γιατρούς του ΠΕΔΥ.
Άμεση αναστολή της κινητικότητα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών.
Την πλήρη επαναλειτουργία των υπολειτουργούντων σήμερα εργαστηρίων, οδοντοτεχνικών εργαστηρίων και φυσιοθεραπευτικών τμημάτων.
Τη μεταστέγαση των ιατρείων σε δημόσια κτίρια και όπου αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει μεγάλη μείωση των απαράδεκτα υψηλών μισθωμάτων ή ανεύρεση άλλων με λογικά τιμήματα.
Τη συνεννόηση και συνεργασία των ΥΠΕ και του Υπουργείου με τους ιατρούς για προβλήματα που αφορούν στη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης. Για παράδειγμα αναφέρουμε την αλλαγή της δεκάλεπτης χρονικής διάρκειας των ραντεβού, της επτάωρης συνεχούς αντιμετώπισης ασθενών (και τα δύο είναι πέρα και έξω από κάθε ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, υποβαθμίζοντας τις παρεχόμενες ιατρικές φροντίδες, απαξιώνοντας και εξαντλώντας τους γιατρούς), καθώς και την επαναφορά του δωρεάν συστήματος τηλεφωνικών ραντεβού.
Τέλος ζητάμε την συνεργασία με τα θεσμοθετημένα όργανα των γιατρών για την εκπόνηση και σχεδιασμού ενός συστήματος ΠΦΥ, το οποίο θα βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας και θα έχει σαν στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης στον λαό μας.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ.