Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ. Χρυσούλα Νικολάου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και aντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ, Βασίλης Οικονόμου, tομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Αθανάσιος Παπαθανάσης, aντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ο κ. Αναστάσιος Χρονόπουλος, pρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρούργων Ελλάδος.
Αναγκαία για το 2019:
-Η ρύθμιση του Clawback.
-H δημιουργία Εθνικού Μητρώου Προμηθευτών.
-Η διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών στα Νοσοκομεία.
-Ομαδοποιήσεις τιμών από τον ΕΟΠΥΥ.
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, 2019. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) έκοψε την πίτα για το νέο έτος, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, ακαδημαϊκών φορέων και των Μελών του, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο, Κτήριο «Κωστής Παλαμάς».
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ. Χρυσούλα Νικολάου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ, Βασίλης Οικονόμου, Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Αθανάσιος Παπαθανάσης, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ο κ. Αναστάσιος Χρονόπουλος, Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρούργων Ελλάδος.
Η ομιλία του προέδρου
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΙΒ, κ. Γεράσιμος Λειβαδάς ευχήθηκε η νέα χρονιά να
φέρει καθαρές λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του και συγκεκριμένα το Clawback του ΕΟΠΥΥ, οι νέες τιμές των προϊόντων στον ΕΟΠΥΥ, το θέμα του μητρώου του ΕΟΦ και η έλλειψη διαγωνιστικών διαδικασιών στο δημόσιο.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα το 2019 να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικό για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες προσπαθούν να λειτουργήσουν σ’ ένα ιδιαίτερα δύσκολο και ασταθές περιβάλλον και τόνισε την αναγκαιότητα της συλλογικής προσπάθειας και της συνεργασίας όλων των φορέων για την βιωσιμότητα και ανάπτυξη του κλάδου της υγείας, με κεντρικό γνώμονα την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα και υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Αναφορικά με το Clawback στα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι:
«Με τα ποσοστά που έχουν επιβληθεί κυρίως σε εισαγωγείς, και που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το εξωφρενικό 53%, τίθεται σε κίνδυνο αφ’ ενός η βιωσιμότητα πολλών μικρών εταιρειών που διαθέτουν βιοτεχνολογικά προϊόντα, αφ’ ετέρου η κάλυψη των αναγκών συγκεκριμένων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων».
Πέρα από το Clawback, ο ΕΟΠΥΥ προχωράει σε αυθαίρετες μειώσεις των τιμών με ομαδοποιήσεις κατηγοριών και με διαμόρφωση τιμών μέσου όρου σε προϊόντα μη ομοειδή.
Αναφορικά με τα δημόσια Νοσοκομεία, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδά, η συνεργασία με αυτά και η αποτελεσματική και διαφανής διενέργεια των διαγωνισμών, εξακολουθεί να αποτελεί φλέγον ζήτημα του κλάδου, καθώς φαίνεται να υπάρχουν ακόμα πολλά μελανά σημεία. Ανέφερε για παράδειγμα την έλλειψη ρεαλιστικών προϋπολογισμών και σημείωσε ότι τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να απαιτούν την παράδοση προϊόντων και υλικών από τα μέλη του ΣΕΙΒ χωρίς τη σχετική έκδοση τιμολογίων.
Τόνισε για άλλη μια φορά ότι «είναι επιβεβλημένη η διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών από τα Νοσοκομεία έτσι ώστε να γίνεται η προμήθεια των καλύτερων ποιοτικών υλικών στη βέλτιστη τιμή. Απαίτηση του κλάδου παραμένει η κατάργηση του αποκλειστικού κριτηρίου της χαμηλότερης τιμής, να ληφθούν υπ’ όψη ποιοτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και όσον αφορά το αναλώσιμο υλικό, να επιτραπεί η προμήθεια από περισσότερους του ενός μειοδότες».
Μητρώο προμηθευτών
Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΕΙΒ σχετικά με τη δημιουργία εθνικού Μητρώου Προμηθευτών από τον ΕΟΦ, το οποίο θα συνδεθεί με το Ευρωπαϊκό Μητρώο, επισημαίνοντας ότι ο ΣΕΙΒ, «στηρίζει με σθένος οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρετεί τη ρύθμιση και την αυτορρύθμιση της αγοράς για την αποφυγή κάθε μορφής δραστηριότητας που θα μπορούσε, έστω και δυνητικά, να υποκρύπτει το στοιχείο της διαφθοράς.
Ο ΣΕΙΒ έχει προτείνει στον ΕΟΦ τη δημιουργία του εθνικού Μητρώου Προμηθευτών, το οποίο θα βασιστεί στο μητρώο της EUDAMED και το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την επέκταση των κοινών Ευρωπαϊκών επιδιώξεων ως προς την ορθότερη εποπτεία της ευαίσθητης αγοράς των ιατροτεχνολογικών προϊόντων».
Κλείνοντας, ο κ. Λειβαδάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα Μέλη του ΣΕΙΒ για τις επίμονες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλουν για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και τη συμβολή τους ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Σχετικά με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προïόντων (Σ.Ε.Ι.Β.):
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 175 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.