της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ στις παροχές Υγείας λένε τα μέλη του ΣΕΚ προσθέτοντας ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Εκτός αυτού όμως, μία πιθανή αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα και σε αρκετες κλινικε΄ς που τα βγάζουν δύσκολα πέρα με τα rebates και τα clawback…
Τέλος, μια άλλη παράμετρος που βάζουν στο πρόβλημα είναι η περαιτέρω αύξηση των ασθενών που θα απευθύνονται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία, που ήδη στενάζουν από την υποστελέχωση και τους μειωμένους προϋπολογισμούς για το τρέχον έτος.
Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΣΕΚ:
ΣΕΚ προς Κυβέρνηση: «Η Υγεία δεν είναι πολυτέλεια – Όχι στην αύξηση του ΦΠΑ»
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) με επιστολή που απέστειλε στους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και στην αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού, εξέφρασε την αγωνία των επιχειρήσεων στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας, που έχει προκληθεί από τη φημολογούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας.
Ο ΣΕΚ, ενημέρωσε τους υπουργούς για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές κλινικές, τόσο εξαιτίας των claw back και rebate, όσο και λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.
Χαρακτηρίζοντας την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας «χαριστική βολή» για τον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας, ο ΣΕΚ τόνισε στους υπουργούς ότι το μέτρο, αν εφαρμοστεί, θα είναι «κοινωνικά άδικο», αφού οι υπηρεσίες υγείας σε ιδιωτικές κλινικές θα καταστούν «απαγορευτικές για τους μη προνομιούχους». «…Η Υγεία δεν είναι προϊόν πολυτελείας. Είναι ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό και αυτό αντανακλάται πλήρως στη σημερινή τιμολογιακή μας πολιτική, που επιτρέπει την πρόσβαση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΣΕΚ.
Επισημαίνεται ότι στις ιδιωτικές κλινικές η επιβάρυνση από τον ΦΠΑ έχει διπλή επίπτωση, τόσο στο κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας, όσο σε βάρος του ασθενούς. Οι μεν ιδιωτικές κλινικές καταβάλλουν τον ΦΠΑ που τις αφορά, ο δε ΕΟΠΥΥ τα ποσά του ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει με βάση τα υποβληθέντα τιμολόγια τα συμπεριλαμβάνει στο claw back και δεν τα αποδίδει. Αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κόστος, που δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ασθενή.
Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι το μέτρο αναπόφευκτα θα επιβαρύνει τις δημόσιες δομές με τεράστιο αριθμό ασθενών, στερώντας από ορισμένους ασφαλισμένους κρίσιμες υπηρεσίες υγείας που αυτή τη στιγμή αδυνατεί να προσφέρει, ή προσφέρει οριακά το ΕΣΥ.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται επίσης ότι «το μέτρο είναι ανακόλουθο με την πρακτική των μελών της Ε.Ε., όπου οι υπηρεσίες υγείας είτε εξαιρούνται από τον ΦΠΑ, είτε επιβαρύνονται με μειωμένους συντελεστές».
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών προειδοποίησε ακόμη ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα βάλει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας και ότι ταυτόχρονα, θα σημάνει την de facto κατάρρευση της αξιόλογης προσπάθειας ανάπτυξης και εξωστρέφειας που γίνεται με όχημα τον Ιατρικό Τουρισμό. Η συζήτηση για ανάπτυξη ανταγωνιστικού προϊόντος σε μια πολλά υποσχόμενη μορφή τουρισμού χάνει κάθε νόημα, όταν σε ανταγωνιστικές χώρες ο αντίστοιχος συντελεστής ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 0-10 %.
Τέλος, αναφέροντας ότι το μέτρο είναι «οικονομικά αναποτελεσματικό», ο ΣΕΚ υπενθύμισε την παταγώδη αποτυχία αντίστοιχων μέτρων μνημονιακής έμπνευσης των τελευταίων ετών, όπου αντί να προκύψει αύξηση των εσόδων, σημειώθηκε μείωση στη ζήτηση.
«…Απευθύνουμε έκκληση να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, λάθη με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Ευελπιστούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν με γνώμονα την πραγματική ανάπτυξη, την προστασία του αγαθού της Υγείας και τη διαφύλαξη των χιλιάδων θέσεων εργασίας που προσφέρουν οι επιχειρήσεις μας», καταλήγει στην επιστολή του ο ΣΕΚ.