Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει την διέθεση των self test από άλλα κανάλια διανομής και συγκεκριμένα από τα σούπερ μάρκετ, «παρά την δεδηλωμένη αντίθετη θέση του ΕΟΦ», όπως υποστηρίζουν. Ταυτόχρονα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής της διάθεσής τους σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιουνίου.
«Οι δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου θεωρούνται προσβλητικές για έναν κλάδο που βοήθησε από την πρώτη στιγμή την Πολιτεία στον αγώνα της απέναντι στην πανδημία», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνει ο ΦΣΘ, «εάν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, αισθανόμαστε ότι για ακόμη μία φορά η πολιτεία εξαπατά με αιφνιδιαστικές αποφάσεις τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέσω των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών μας έγινε εφικτή η διανομή των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα με ταχύτητα και ακρίβεια και στα φαρμακεία μας επωμιστήκαμε το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών, δίνοντας σημαντική ώθηση στην εξέλιξη της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Στη συνέχεια επωμιστήκαμε και τη διάθεση εκατομμυρίων self tests, συμβάλλοντας στην ταχύτατη διανομή τους και πετυχαίνοντας διαμέσου των φαρμακείων μας το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης».
Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός»
Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, «προφανώς η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ή δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος των φαρμακοποιών δεν είναι να βάζουν και να βγάζουν κουτάκια από τα ράφια των φαρμακείων τους, αλλά να χορηγούν με ασφάλεια τα φάρμακα, να δίνουν συμβουλές για τη σωστή λήψη τους με στόχο τη θεραπεία, να προλαμβάνουν τυχόν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Επίσης, να φροντίζουν να βρίσκουν και να τους εξασφαλίζουν τα αναγκαία φάρμακά τους, να ελέγχουν την τακτική λήψη τους και τη συμμόρφωση στις σωστές δοσολογίες για μια ολοκληρωμένη θεραπεία και πολλά άλλα που εμπεριέχονται στον λειτουργηματικό ρόλο των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όλα αυτά γίνονται έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια των ασθενών με τους οποίους έχει χτιστεί μια αρραγής σχέση εμπιστοσύνης».
Ο ΦΣΘ τονίζει ότι «με τέτοιες επαναλαμβανόμενες κάκιστες πρακτικές, δηλώσεων και αιφνιδιασμού σε βάρος του κλάδου των φαρμακοποιών, κάθε άλλο παρά συνεργασία μπορεί να υπάρξει, αν αυτό είναι το ζητούμενο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».