Ο ΣΦΕΕ συγχαίρει την Ελληνική Αστυνομία και τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ για την εξάρθρωση του κυκλώματος, και επιστημαίνει ότι διαχρονικά ο κλάδος πιέζει την πολιτεία για την επικαιροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και την επέκταση ελέγχων σε όλους τους συμμετέχοντες στη δημιουργία της ζήτησης και της κατανάλωσης πάσης φύσεως υγειονομικών πράξεων, συμπεριλαμβανόμενης φυσικά και της συνταγογράφησης φαρμάκων.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπίζονται άμεσα και να αποκλείονται από την συμμετοχή τους στο σύστημα υγείας αλλά και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι απομυζούν τους ήδη ανεπαρκείς πόρους του και όχι να χρειάζονται 4 και πλέον έτη για να αποκαλύπτονται τέτοιες άθλιες πρακτικές», σημειώνουν τα μέλη του Συνδέσμου και προσθέτουν πως αυτού του είδους οι απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ σε ο,τι αφορά το φάρμακο επιβαρύνουν οικονομικά τις ίδιες τις εταιρείες, καθώς οι διαφορές από την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (αφού η συμμετοχή του κράτους καθορίζεται από συγκεκριμένο κλειστό προϋπολογισμό) καταβάλλεται από τις ίδιες μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).
«Τέτοιες πρακτικές επιδεινώνουν το ήδη ασφυκτικό περιβάλλον υποχρηματοδότησης της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο και συμβάλλουν στο να στερηθεί ο Έλληνας ασθενής νέες, καινοτόμες θεραπείες των οποίων η είσοδος στη χώρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι βιώσιμη», σημειώνουν οι εταιρείες.
ΣΦΕΕ: Τι ζητούν οι φαρμακοβιομηχανίες
Ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ζητά από την πολιτεία τη μείωση του Clawback κατά 3,5 εκατ. ευρώ για το 2024, κυρίως για λόγους συμβολικούς:
«Θα ήταν ευχής έργον το Υπουργείο Υγείας να αποφασίσει τη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών των εταιρειών κατά 3,5 εκατ ευρώ (όσο και το εκτιμώμενο ύψος της απάτης) για το 2024, έστω για λόγους συμβολικούς, αφού η δαπάνη αυτή προέκυψε από τα κενά του συστήματος και δεν είναι προϊόν πραγματικής κατανάλωσης. Άλλωστε μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν την φαρμακευτική δαπάνη με περισσότερα από 3 δις ευρώ», καταλήγει ο ΣΦΕΕ.