της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
«Κάθε 11 μέρες έχουμε ένα νέο ΦΕΚ που αφορά το Φάρμακο», είπε ο κ. Κώστας Παναγόπουλος από την ΒΙΑΝΕΞ και αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ περιγράφοντας το ασταθές πλαίσιο μέσα στο οποίο προσπαθούν να επιβιώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εδώ και 6 χρόνια.
Κι ας μην βιαστεί να σκεφτεί κάποιος ότι «λεφτά έχουν, ας πληρώσουν για την χώρα που βουλιάζει» καθώς τα δεδομένα είναι πια ανατρεπτικά:
-1 στα 4 φάρμακα δίνεται ουσιαστικά δωρεάν καθώς πληρώνουν δυσβάσταχτο clawback
και
-η Ελλάδα παρασύρει προς τα κάτω τις τιμές των φαρμάκων (ως χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση) σε Γερμανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τουρκία αλλά και στην μακρινή Βραζιλία!
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα προβλήματα αντί να μειώνονται, αυξάνουν! Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ και διευθύνων Σύμβουλος της Abbvie, Πασχάλης Αποστολίδης, στην χώρα μας ο επιπολασμός της κατάθλιψης έχει φτάσει το 2,5% του γενικού πληθυσμού και σημειώνεται αύξηση επιδημιών (aids, H1N1 κλπ), την ώρα που έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στην αγορά των φαρμάκων τους από 15,7% σε 26% και οι προσφυγικές ροές είναι …το κερασάκι στην τούρτα της κατάρρευσης που δεν σταθμίζαμε ως παράγοντα προ μιας 3ετίας.
«Με 1,5 εκατ. ανέργους και 2,5 εκατ. ανασφάλιστους συν 50.000 πρόσφυγες πρέπει άμεσα να γίνει κάτι», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Αποστολίδης.
Στις προτάσεις του ΣΦΕΕ προς την κυβέρνηση ξεχωρίζουν:
Πρώτο μέλημα όλων να είναι η καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο.
Δεύτερον να μπουν εισοδηματικά κριτήρια για τον καθορισμό του ποσοστού συμμετοχής ώστε να πληρώνουν λιγότερο όσοι δεν έχουν και περισσότερο όσοι έχουν χρήματα.
Τρίτον να σημειωθεί αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων που έχουν «κολλήσει» στο 20%.
Τέταρτον να απλοποιηθούν η τιμολόγηση και η αποζημίωση φαρμάκων.
Και πέμπτον να υπάρξει αναπτυξιακός νόμος και πρόβλεψη για την απασχόληση.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και στέλεχος της ΒΙΑΝΕΞ, Κώστας Παναγούλιας δήλωσε από την πλευρά του ότι «υπάρχει μια βασική παραδοχή ότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι πυλώνας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας». Σήμερα μάλιστα αφορά το 3,5% του ΑΕΠ της χώρας (ήταν στο 4% το 2010 αλλά μειώθηκε), απασχολεί 87.000 εργαζομένους και είναι 2ος κλάδος σε εξαγωγιμότητα.
Αλλά «προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η σταθερότητα», συμπλήρωσε ο κ. Παναγούλιας παραθέτοντας στην συνέχεια του βασικούς πυλώνες ανάπτυξης μέσω του Φαρμάκου:
-Κλινικές μελέτες
-Σχεδιασμός φορολογικών κινήτρων
-Έρευνα και ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου.
Σημείωση: Να πω τώρα ότι στην χθεσινοβραδυνή εκδήλωση του ΣΦΕΕ παρέστη και πήρε τον λόγο και η κ. Τζάκρη; Ας το αναφέρω! Παρέστησαν άλλωστε -χωρίς να πάρουν τον λόγο- κι άλλοι επίσημοι όπως είναι ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, ο κ. Κέλλας αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης όπως και εκπρόσωποι όλων των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων, οι καθηγητές Κυριάκος Σουλιώτης και Νίκος Μανιαδάκης και άλλοι πολλοί σχετικοί με τον χώρο.