Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος: Λείπουν αντιρετροϊκά φάρμακα από το «Αττικόν»
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Ανεξάρτητο, ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη του ετήσιου κόστους των αντιρετροϊκών, προτείνουν οι οροθετικοί ώστε να μην αντιμετωπίζουν κάθε τόσο προβλήματα στην λήψη της θεραπείας τους.
Όπως καταγγέλουν, γίνεται συνεχής καταγραφή περιστατικών με ελλείψεις σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό θα μπορούσε εύκολα να λυθεί με μηνιαίες παραγγελίες και διατήρηση αποθεματικών στις ειδικές μονάδες λοιμώξεων.
Ζητούν εξάλλου συνάντηση με τους κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό για να εκθέσουν το πρόβλημά τους όσο και την λύση του…
Διαβάστε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου:
Για μία ακόμα φορά το «Αττικόν» αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες για αντιρετροϊκά φάρμακα των οροθετικών ασθενών που παρακολουθούνται από τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου. Από τις αρχές της εβδομάδας καταγράφονται ελλείψεις στα σκευάσματα Eviplera και Stribild, ενώ σήμερα Πέμπτη εξαντλήθηκε το απόθεμα των φαρμάκων Norvir, Prezista και Truvada.
Η υποστελέχωση του φαρμακείου του «Αττικόν» σε συνδυασμό με γραφειοκρατικά και διαχειριστικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα από τη διοίκηση του νοσοκομείου, δημιουργούν ανασφάλεια στους εκατοντάδες ασθενείς της Μ.Ε.Λ. του ιδρύματος και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, καθώς κανένας οροθετικός δε μπορεί και δεν πρέπει να διακόπτει ούτε για μία ημέρα τη λήψη της αγωγής του.
Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών του τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ολοένα συχνότερης έλλειψης αντιρετροϊκών σκευασμάτων τόσο στο «Αττικόν», όσο και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε ζητήσει τον προσδιορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, προτείνοντας τη δημιουργία ανεξάρτητου ειδικού λογαριασμού για την κάλυψη του ετήσιου κόστους των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο του 2014 επίδοση εξώδικης δήλωσης προς τη Διοίκηση του Ιδρύματος.
Η συνεχής καταγραφή αντίστοιχων περιστατικών καταδεικνύει πως η παραγγελία των σχετικών σκευασμάτων από τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να γίνεται ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα όπως συμβαίνει στην πράξη τα τελευταία χρόνια. Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με τη δημιουργία αποθέματος θα αντιμετωπιστεί οριστικά το φαινόμενο των περιστασιακών ή περιοδικών ελλείψεων αντιρετροϊκών. Εξάλλου, το μέτρο της ανά μήνα παραγγελίας ενέχει μόνο διαχειριστικές προκλήσεις και όχι οικονομικό κόστος, ενώ η αύξηση του αποθέματος έχει μεν εφάπαξ κόστος, η ωφέλεια του ωστόσο κρίνεται πολλαπλάσια.
Η «Θετική Φωνή» καλεί τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παρέμβει άμεσα στο θέμα και να θέσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» προ των ευθυνών της, προωθώντας παράλληλα μία συνολική λύση για το πρόβλημα.