Σήμα κινδύνου από το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας- Υποστελέχωση και άδεια Ταμεία- Χωρίς αντιρετροϊκά το ΑΧΕΠΑ
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Σε έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας το οποίο οι γιατροί έστειλαν στον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς υπογραμμίζει ότι «…τα φλέγοντα αυτά ζητήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης…».
Και προβάλλει ως κύριο αίτημα να μην απομακρυνθεί κανείς επικουρικός γιατρός, αλλά να γίνουν επιπλέον προσλήψεις, κυρίως ειδικών παθολόγων και γενικών γιατρών ώστε να καλυφθούν οι εφημερίες στο νοσοκομείο…
Οι γιατροί της Δράμας ζητούν αναλυτικά:
-Προκήρυξη δύο θέσεων ειδικών παθολόγων (μόνιμων ή επικουρικών).
-Το οργανόγραμμα στην ενιαία παθολογική κλινική των 54 κλινών προβλέπει 10 θέσεις ειδικών παθολόγων. Σήμερα υπηρετούν 5 ειδικοί, η μία εκ των οποίων λείπει με άδεια εγκυμοσύνης έως το τέλος του 2016 και μία άλλη έλαβε διορισμό για θέση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Οι ειδικευόμενοι είναι 6 από 12 που προβλέπονται στην συγκεκριμένη κλινική. Η ενιαία παθολογική κλινική έχει πληρότητα 90% και εφημερεύει καθημερινά, ενώ δεν υπάρχει νευρολογική, πνευμονολογική και νεφρολογική. Ζητούν λοιπόν άμεσες προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά.
-Ταυτόχρονη προκήρυξη θέσεων ειδικών γιατρών, όπως ακτινολόγου, ουρολόγου, αναισθησιολόγου, μικροβιολόγου και νευρολόγου, για να λειτουργεί το νοσοκομείο στο όριο ασφαλείας.
-Μετακινήσεις γενικών γιατρών από τα Κέντρα Υγείας στο νοσοκομείο Δράμας για την εξυπηρέτηση των αναγκών συνταγογράφησης στα εξωτερικά ιατρεία για ασθενείς με χρόνια νοσήματα και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
-Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο ανέρχονται σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, σε 12 εκατ. ευρώ τα οποία πρέπει να καταβληθούν το συντομότερο.
Αντιρετροϊκά φάρμακα
Διαβάστε την επιστολή:
Το ζήτημα της απρόσκοπτης πρόσβασης των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στην αντιρετροϊκή τους αγωγή, επανέρχεται στο προσκήνιο και αυτή τη φορά με ιδιαίτερη ένταση, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρούνται κλιμακούμενες ελλείψεις σχεδόν σε όλα τα αντιρετροϊκά σκευάσματα σε μία μονάδα που καλύπτει ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη έως τη Φλώρινα και από την Ηγουμενίτσα έως την Ορεστιάδα. Ο υπηρεσιακός χαρακτήρας της κυβέρνησης δε μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για τη χρονική μετάθεση της πολιτικής παρέμβασης μετεκλογικά.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, η «Θετική Φωνή» είναι σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με το Διοικητή του ΑΧΕΠΑ κ. Παντελιάδη και το Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας & Θράκης κ. Πλωμαρίτη, όσο και με το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση Έγκρισης Προϋπολογισμού. Στη διαπίστωση πως το ΑΧΕΠΑ δε διαθέτει αυτή τη στιγμή κονδύλια για την προμήθεια αντιρετροϊκών και έχει εξαντλήσει τις εναλλακτικές διόδους όπως η προσωρινή χρήση άλλων κωδικών του προϋπολογισμού, όλες οι πλευρές συμφωνούν πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να υποδείξουν εφαρμόσιμη λύση.
Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει ένα πρότυπο και μοναδικό μητρώο ασθενών με HIV/AIDS που επιτρέπει στην πολιτεία να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για όλους τους οροθετικούς ασθενείς, τις μονάδες και τα νοσοκομεία στα οποία παρακολουθούνται, όλους όσοι βρίσκονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία, καθώς και κεντρική παρακολούθηση κάθε συνταγογραφούμενης αγωγής, είμαστε συχνά αντιμέτωποι με το πρόβλημα των ελλείψεων αντιρετροϊκών. Οι ανάγκες ανά νοσοκομείο είναι καταγεγραμμένες για τους υπάρχοντες ασθενείς και προβλέψιμες για τους νέους ασθενείς λόγω της υποχρεωτικής και κεντρικής καταγραφής και παρακολούθησης όλων των νέων κρουσμάτων, ωστόσο η αποτελεσματικότητα του συστήματος αυτού αναφορικά με την πρόσβαση στα φάρμακα, προσκρούει συχνά στην υπαγωγή του κόστους των αντιρετροϊκών στο γενικό, ετήσιο προϋπολογισμό των νοσοκομειακών ιδρυμάτων.
Λόγω της φύσης της νόσου και του τρόπου αντιμετώπισής της, απαιτείται αδιάλειπτη χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε όσους βρίσκονται υπό αγωγή δεδομένου ότι η απώλεια ακόμα και ορισμένων ημερών θεραπείας (ή και δόσεων αυτής) αυξάνει τον κίνδυνο αποτυχίας της αγωγής και δημιουργεί την ανάγκη χορήγησης ακριβότερης και δυσκολότερης για τον ασθενή θεραπείας δεύτερης ή τρίτης γραμμής.
Για το λόγο αυτό, η «Θετική Φωνή» εκφράζει την αγωνία και την έντονη ανησυχία των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και καλεί τον Υπουργό να υπερασπιστεί το συνταγματικά θεμελιωμένο δικαίωμα του κάθε πολίτη στην υγεία, αναζητώντας και εφαρμόζοντας λύση που θα αποκαταστήσει άμεσα τη δυνατότητα παραγγελιών φαρμάκων από το ΑΧΕΠΑ.