Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, με κεντρικούς ομιλητές τον καθηγητή Γενετικής Στυλιανό Αντωναράκη και την ενδοκρινολόγο Παρή Ράπτη, εκπροσώπησε τη χώρα μας στην εφετινή Εβδομάδα Ειρήνης της Γενεύης.
Η Εβδομάδα Ειρήνης της Γενεύης είναι ένα κορυφαίο ετήσιο φόρουμ για την οικοδόμηση ειρήνης σε όλο τον κόσμο και την επίλυση των συγκρούσεων.
Στη διάρκειά της πραγματοποιούνται συναντήσεις και εκδηλώσεις για θέματα που σχετίζονται με την προαγωγή της ειρήνης. Σε αυτές συμμετέχουν κυβερνήσεις, τοπικοί και διεθνείς οργανισμοί, ακαδημαϊκά ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Στην εφετινή Εβδομάδα Ειρήνης συμμετείχε για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (HAPSc). Το θέμα της συμμετοχής του ήταν «The role of research, educational and healthcare institutions in peacebuilding community at COVID-19 times».
Όπως ενημέρωσε η οργανωτική επιτροπή της Εβδομάδας Ειρήνης την HAPSc, η ελληνική συμμετοχή ήταν από τις πιο «δυνατές», μεταξύ των 170 που παρουσιάστηκαν.
«Όλοι είμαστε μακρινοί συγγενείς»
Η εφετινή Εβδομάδα Ειρήνης της Γενεύης διεξήχθη διαδικτυακά, 2-6 Νοεμβρίου 2020. Όπως είπε ο δρ Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στο ανθρώπινο γονιδίωμα βρίσκεται καταγεγραμμένη όλη η ιστορία και εξέλιξη του ανθρώπινου γένους. Το ίδιο και η προδιάθεση ή αιτιολογία των μυρίων ασθενειών του.
«Η κωδικοποίησή του έχει συμβάλει τα μέγιστα στην κατανόηση αλλά και στην αντιμετώπιση νόσων», τόνισε. «Για κάθε άνθρωπο αποτελεί τη δική του, μοναδική «ταυτότητα», το «νήμα» που τον συνδέει με την απαρχή του είδους. Πάνω απ’ όλα όμως φέρνει ένα μήνυμα ειρήνης, καθώς στην πραγματικότητα όλοι είμαστε μακρινοί συγγενείς! Πραγματικά θα άξιζε ένα Νόμπελ Ειρήνης στο ανθρώπινο γονιδίωμα, αν και για “τεχνικούς” λόγους δεν θα το πάρει ποτέ».
«Δεδομένου ότι οι πόλεμοι προκαλούνται κατ’ αρχάς για εξασφάλιση τροφής και στέγης και κατόπιν κυριαρχίας, η διασφάλιση της βιολογικής και ψυχικής υγείας αποτελεί μέγιστο παράγοντα για τη σωστή επικοινωνία, συνεργασία και επίλυση κάθε διένεξης μεταξύ των ανθρώπων», είπε η ενδοκρινολόγος Παρή Ράπτη, επίτιμο μέλος του HAPSc και επιστημονική συνεργάτις του Εργαστηρίου Οικονομικών & Διοίκησης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. «Η διασφάλιση της ειρήνης προϋποθέτει υγιείς ανθρώπους, υγιείς οικονομίες και ανάπτυξη και πρόοδο του πολιτισμού».
Η Επιστήμη είναι η απάντηση για την ειρήνη
«Η εξάπλωση της COVID-19 σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύει πως η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα, ανεξάρτητα από εθνικότητες, φύλο, γλώσσες και θρησκείες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνειδητοποιήσαμε πως η Επιστήμη και το ερευνητικό έργο των επιστημόνων είναι η απάντηση στις προκλήσεις και στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης», υπογράμμισε ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χ. Δήμας.
«Μια παγκόσμια υγειονομική απειλή, όπως η πανδημία του COVID-19, κατέδειξε ότι απελευθερώνει δυναμικές βίας, στην κοινότητα και κατ’ οίκον», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Επιπλέον, «εκτροχιάζει τις ειρηνευτικές διαδικασίες σε περιοχές συγκρούσεων και διευκολύνει απολυταρχικά καθεστώτα στην περαιτέρω καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης, γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας & Αποδήμου Ελληνισμού, αναφέρθηκε στο ρόλο των αποδήμων στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας ειρηνικής κοινωνίας σε όλο τον κόσμο.
«Η στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των γραμμάτων, τα προγράμματα φιλοξενίας για αποδήμους της Ελλάδας και άλλων χωρών, η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας είναι μόνο μερικές από τις δικές μας φροντίδες για τη ενίσχυση ενός ειρηνικού τρόπου ζωής», είπε. «H Εβδομάδα Ειρήνης της Γενεύης συμβάλλει σταθερά σε αυτή την προσπάθεια. Σηματοδοτεί την ανάγκη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών. Αυτή η Εβδομάδα Ειρήνης συνεισφέρει στον μετασχηματισμό της διεθνούς συνεργασίας, ιδίως τώρα που η πανδημία μαστίζει όλον τον πλανήτη».