Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος που αποθηκεύει τη χολή από το ήπαρ, και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι σας.
Η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει χολή, μέσω της κυστικής οδού, μέσα στο λεπτό έντερο, για να συμβάλει στην διάσπαση των τροφών που καταναλώνετε, ειδικά αν πρόκειται για πολύ λιπαρές τροφές.
Τυπικά, η χοληδόχος κύστη δεν προκαλεί πολλά προβλήματα ή μεγάλη ανησυχία, αλλά εάν κάτι επιβραδύνει ή εμποδίζει τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη, τότε μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα.
Τι μπορεί να πάει στραβά
Μερικά κοινά προβλήματα της χοληδόχου κύστης περιλαμβάνουν:
Πέτρες στην χολή (χολόλιθοι – χολολιθίαση): Αυτό συμβαίνει όταν όταν μικρές πέτρες, ή μερικές φορές μεγαλύτερες, αναπτύσσονται στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης.
Οι χολόλιθοι μπορεί να προκαλέσουν πόνο (κολικός της χοληδόχου κύστης), αλλά περίπου το 90% των ατόμων με χολόλιθους δεν έχει κανένα άλλο σύμπτωμα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πέτρες στην χολή υπάρχουν για πολλά χρόνια.
Για άγνωστους λόγους, αν έχετε πέτρες στη χολή για περισσότερα από 10 χρόνια, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε συμπτώματα.
Χοληφόρων κολικός: Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται συχνά για τα σοβαρά επεισόδια πόνου που μπορεί να προκληθούν από απόφραξη της κυστικής οδού από τις πέτρες στην χολή.
Η χοληδόχος κύστη συσπάται έντονα για να εξαφανίσει την απόφραξη, προκαλώντας σπασμωδικό (ή μερικές φορές σταθερό) και έντονο πόνο.
Ο κολικός της χοληδόχου κύστης διαρκεί συνήθως μόνο μία ή δύο ώρες, όταν υπάρχει έξαρση. Μπορεί να επαναληφθεί μετά από καιρό.
Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα): Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης μπορεί να προκληθεί από πέτρες στη χολή, από υπερβολική χρήση αλκοόλ, από λοιμώξεις, ή ακόμα και από όγκους που προκαλούν συσσώρευση της χολής.
Αλλά η πιο κοινή αιτία της χολοκυστίτιδας είναι οι πέτρες στην χολή.
Το σώμα μπορεί να αντιδράσει στον ερεθισμό από τις πέτρες, με οίδημα και πόνο στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης.
Οι εξάρσεις της φλεγμονής μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ώρες, ή ακόμη και μερικές ημέρες. Πολλές φορές ο ασθενής αναπτύσσει και πυρετό.
Περίπου στο 20% των περιπτώσεων, η χοληδόχος κύστη που έχει φλεγμονή είναι ευάλωτη στα εντερικά βακτήρια, και πολλές φορές μολύνεται από αυτά.
Σπάνια, η χοληδόχος κύστη μπορεί να σπάσει, κάτι που απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.
Κάθε επεισόδιο χολοκυστίτιδας απαιτεί ιατρική φροντίδα, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από πυρετό.
Δυσλειτουργική χοληδόχου κύστης ή χρόνια νόσος της χοληδόχου κύστης: Εδώ, η χοληδόχος κύστη μπορεί να γίνει άκαμπτη/σκληρή, να υποστεί σημάδια από τις πέτρες και να προκαλέσει επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεγμονής.
Τα συμπτώματα είναι πιο σταθερή, αλλά τείνουν να είναι ασαφή, όπως η κοιλιακή πληρότητα (φούσκωμα), η δυσπεψία και η αυξημένη παραγωγή φυσικών αερίων από το έντερο.
Η χρόνια διάρροια είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε αυτή την περίπτωση, συνήθως μετά τα γεύματα και μέχρι 10 φορές την ημέρα.
Τα πιο συχνά συμπτώματα προβλήματος στην χοληδόχο κύστη
Αυτά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του προβλήματος που έχετε, αν και πολλά συμπτώματα είναι κοινά μεταξύ των διαφόρων τύπων των προβλημάτων της χοληδόχου κύστης.
Αλλά τα περισσότερα συμπτώματα της χοληδόχου κύστης ξεκινούν με πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, είτε στην πάνω δεξιά, είτε στη μέση. Δείτε τα πιο κοινά συμπτώματα προβλήματος στην χοληδόχο κύστη:
-Έντονος κοιλιακός πόνος
-Πόνος που μπορεί να εκτείνεται κάτω από την δεξιά ωμοπλάτη ή προς τα πίσω
-Πόνος που επιδεινώνεται μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος, ιδιαίτερα με λιπαρές τροφές
-Πόνος που τον αισθάνεστε οξύ, ή σαν να έχετε κράμπες στην κοιλιά
-Πόνος που αυξάνετε όταν εισπνέετε βαθιά
-Πόνος στο στήθος
-Καούρα, δυσπεψία και υπερβολικά αέρια
-Αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά
-Έμετος, ναυτία, πυρετός
-Ρίγη
-Ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα, ιδιαίτερα στο άνω δεξί τεταρτημόριο
-Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)
-Κόπρανα ασυνήθιστου χρώματος (συχνά πιο ανοιχτό, σαν να είναι πηλός)
Αν εντοπίσετε οποιαδήποτε συμπτώματα από πιθανά προβλήματα στην χοληδόχο κύστη, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας για μια σωστή διάγνωση και άμεση θεραπεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ