Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Οι αλλαγές που έρχονται για τον κλάδο -ελέω τρόικας -είναι πολλές με συνέπεια οι φαρμακοποιοί να βρίσκονται σε ένα συνεχές κλίμα αναμονής. Την ίδια ώρα τίθεται και στους κόλπους των συνδικαλιστών το θέμα της αντικατάστασης ή μη του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρου Αμπατζόγλου δεδομένου ότι έχει διορισθεί πλέον στη θέση του προέδρου του ΟΑΕΔ.
Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί όμως εστιάζουν τώρα στις αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα.
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο κλάδος θα χάσει ένα σημαντικό τμήμα των εσόδων του καθώς βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής βγαίνουν και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Υγείας ενώ ειδική επιτροπή του ΕΟΦ θα εκδώσει όρους και προϋποθέσεις για την πώλησή τους.
Πρόκειται όμως μόνο για μία από τις πολλές αλλαγές που σχεδιάζει η τρόικα καθώς παραμένει εγγεγραμμένη στην έκθεση απολογισμού της, η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%. Μπορεί ο κλάδος να επισημαίνει ότι ήδη το κέρδος δεν είναι σταθερό και πολλά φαρμακεία λόγω των εκπτώσεων (rebate) έχουν κατέβει στο συγκεκριμένο ποσοστό, αυτό ωστόσο δε φαίνεται να αλλάζει πολύ της άποψη των δανειστών μας.
Επιμένουν να θεσμοθετηθεί το 15% ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι οι τροικανοί το έβαλαν για λίγο στην άκρη εξαιτίας της διάθεσης των βιταμινών στα σούπερ μάρκετ, δε σημαίνει όμως ότι το ξέχασαν κιόλας.
Η ανησυχία των φαρμακοποιών εστιάζεται και στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει να βγούνε και αυτά εκτός φαρμακείων. Μπορεί το σενάριο αυτή τη στιγμή να έχει απομακρυνθεί, όλα δείχνουν όμως ότι θα επανέλθει από το φθινόπωρο. Ειδικά μάλιστα αν σε έναν πιθανό ανασχηματισμό αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τότε όλα είναι ανοικτά.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα αρκετοί συνδικαλιστές θέτουν και θέμα αλλαγής ηγεσίας στον ΠΦΣ.
Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου νυν πρόεδρος και του ΟΑΕΔ, μπορεί να μην έχει εκφράσει την άποψη να αποχωρήσει και να παραπέμπει σε σχετική απόφαση των οργάνων του ΠΦΣ, πολλοί ωστόσο θεωρούν πως για λόγους δεοντολογίας πρέπει να αντικατασταθεί.
Θεωρητικά ασυμβίβαστο δεν υπάρχει. Αλλά το ζήτημα «παίζεται» αν σε μια αλλαγή φρουράς, η νέα ηγεσία θα είναι φίλα προσκείμενη στον Αμπατζόγλου ή όχι.
Οι εξελίξεις στους κόλπους των φαρμακοποιών αναμένονται ταχύτατες τις επόμενες ημέρες και παραμένει άγνωστο εάν ο κλάδος θα προκηρύξει κινητοποιήσεις για τις αλλαγές δεδομένου ότι τάσσεται επισήμως τουλάχιστον κατά της διάθεσης των συμπληρωμάτων διατροφής στα σούπερ μάρκετ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχεται το μεγάλο τσεκούρι στους φαρμακοποιούς! Τι ετοιμάζουν κυβέρνηση-τρόικα
Δανειστές: Ελέγξτε τους γιατρούς! Στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή
Υπό κατάρρευση το ΜΕΤΑΞΑ! Χωρίς φάρμακα και εξετάσεις οι καρκινοπαθείς
Πανελλήνια θλίψη για το θάνατο του Τ.Πρωτόππα! Έχασε τη μάχη από λοίμωξη στο ΚΑΤ