Iatropedia

«Σιωπηρή σφαγή»: Γιατί σχεδόν οι μισοί θάνατοι της πανδημίας συμβαίνουν στα γηροκομεία

Για μια ακόμη φορά ο κορονοϊός βρήκε τον τρόπο να παρεισφρήσει σε κλειστούς χώρους και να πλήξει τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας μας, τους ηλικιωμένους. Δεκαοκτώ φιλοξενούμενοι σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι, βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 έχει θέσει την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας σε κλειστές δομές, μετά τα απανωτά κρούσματα και τους θανάτους που προηγήθηκαν σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, φέρνουν στην επιφάνεια δεκάδες “σιωπηρές” μολύνεις του κορονοϊού. Κρούσματα που εντοπίζονται και απομονώνονται με σκοπό να μειωθεί η επίπτωση του κορονοϊού στις πιο ευπαθείς ομάδες. Αυτές που έχουν -σε πολύ υψηλά ποσοστά- μοιραία κατάληξη.

Οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά ανήσυχοι. Ο καθηγητής Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr τη μεγάλη σημασία του περιορισμού των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας.

“Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα στα γηροκομεία. Τα γηροκομεία αποτελούν μια σοβαρή εστία διασποράς -όχι στην κοινότητα- αλλά διασποράς μέσα στα γηροκομεία. Και τα γηροκομεία είναι στους βασικούς στόχους μας να περιορίσουμε τη νόσο εκεί, πέραν του γενικού πληθυσμού. Και έχει σημασία για την έκβαση της νόσου γιατί είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι και με μεγάλη νοσηρότητα και θνητότητα η συγκεκριμένη ομάδα”, αναφέρει.

Δείτε επίσης – Συναγερμός! Νέα εστία υπερμετάδοσης σε γηροκομείο στο Μαρούσι – 18 θετικοί ηλικιωμένοι μεταφέρονται σε νοσοκομεία

«Σιωπηρή σφαγή»: Σχεδόν οι μισοί θάνατοι από COVID-19 σε όλο τον πλανήτη συμβαίνουν σε γηροκομεία

Πάνω από το 40% όλων των θανάτων από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ συνέβησαν σε γηροκομεία, ενώ και στην Ευρώπη ο COVID-19 έπληξε με σφοδρότητα τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Για το λόγο αυτό, πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την επιδημία στα γηροκομεία, ως σιωπηρή σφαγή”.

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, σχεδόν οι μισοί από όλους τους θανάτους στην Ευρώπη που σχετίζονταν με το COVID-19 είχαν συμβεί ανάμεσα σε φιλοξενούμενους οίκων ευγηρίας, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge

Μελέτη ακαδημαϊκών επιστημόνων από το London School of Economics διαπίστωσε ότι στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και το Βέλγιο, το 42% έως 57% όλων των θανάτων από τον νέο ιό έχουν συμβεί σε γηροκομεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Απρίλιο υπήρξε σοβαρή υπόνοια ότι ο κορονοϊός είχε πιθανότατα εξαπλωθεί σε περισσότερες από τις μισές δομές της χώρας και ότι τα επίσημα νούμερα πιθανώς δεν αποτύπωναν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των θανάτων.

Ο καθηγητής κ. Γώγος, μας θυμίζει ότι η αρχή της πανδημίας στην Ευρώπη ξεκίνησε από την Ιταλία και επεκτάθηκε με πολλούς θανάτους στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων της χώρας αυτής:

“Είχε ξεκινήσει από μεγάλες συναθροίσεις που γίνανε τότε στην Ιταλία. ‘Ομως τα γηροκομεία είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή στη νοσηρότητα και τη θνητότητα και επιδημιολογία. Γιατί μετά, διεσπάρη η νόσος πολύ στα γηροκομεία και είχαμε μεγάλη επίπτωση στους ηλικιωμένους”, αναφέρει.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που και στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα με την αύξηση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, οι περισσότεροι από τους ημερήσιους θανάτους σχετίζονται με την συρροή κρουσμάτων στο γηροκομείο της Βόρειας Ελλάδας στο Ασβεστοχώρι, όπου έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 22 θάνατοι ηλικιωμένων.

Κορονοϊός: Από τα μπαρ … στα γηροκομεία!

Ασυμπτωματικοί ασθενείς, είναι συνήθως αυτοί που εισάγουν τον ιό σε κλειστές δομές. Πολύ συχνά δε, πρόκειται για υπαλλήλους που εργάζονται κοντά τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους. Στην τραγική περίπτωση της διασποράς στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, ο ιός εισήχθη από θετικό στον ιό εργαζόμενο, ο γιος του οποίου είχε μολυνθεί μετά από συναυλία στη Χαλκιδική και είχε μεταδώσει τον ιό στον πατέρα του. Οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους αυτούς, αυτές τις ημέρες επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, επιβεβαιώνει τον τρόπο με τον οποίο καταλήγει ο κορονοϊός στις κλειστές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων: “Τώρα εδώ πως συνέβη η μόλυνση με τους 18 ηλικιωμένους … πρέπει να ολοκληρωθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιχνηλάτηση για να δούμε πως μπήκε στο γηροκομείο. Στις προηγούμενες περιπτώσεις -στις περισσότερες- μπήκε από εργαζόμενους στα γηροκομεία που νόσησαν λόγω των θερινών διακοπών και πέρασε ο ιός μέσω της επαφής τους με τους ηλικιωμένους”.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο τα νέα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για την αποτροπή της επίπτωσης του COVID-19 στους ηλικιωμένους τρόφιμους των γηροκομείων, προβλέπουν τη χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους των δομών αυτών ακόμη και μετά την εργασία τους.

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, διευκρίνισε για πιο λόγο επιβάλλεται το μέτρο:

“Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τα νέα πρωτόκολλα, είναι πολύ επιφυλακτικοί στην δημόσια ζωή τους και οι περισσότεροι από αυτούς προσπαθούν και τηρούν αυτό που ζητούμε, δηλαδή την χρήση των προστατευτικών μέτρων και μετά την εργασία τους, δηλαδή τους ζητούμε τη χρήση μάσκας και εκτός δομής, ανέφερε η υφυπουργός.

Δείτε επίσης – Μιχαηλίδου: «Ευχαριστώ τους εργαζόμενους των οίκων ευγηρίας που φορούν μάσκα και εκτός δουλειάς»

Κρούσματα σε γηροκομεία: Σε στενή ιατρική παρακολούθηση οι ηλικιωμένοι

Τα ίδια πρωτόκολλα επιβάλλουν την απομάκρυνση των θετικών στον ιό ηλικιωμένων από τη δομή που τους φιλοξενούσε και τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού, για να τεθούν σε στενή παρακολούθηση.

Στην τελευταία περίπτωση του γηροκομείου στο Μαρούσι, ευτυχώς μόνο ο ένας ηλικιωμένος εμφάνιζε συμπτώματα και υψηλό πυρετό, καθώς οι υπόλοιποι είναι μέχρι στιγμής ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, όλοι μεταφέρθηκαν προληπτικά στα νοσοκομεία “Παμμακάριστος” και “Ευαγγελισμός”

Είναι θετικό ότι είναι ασυμπτωματικοί, γιατί συνήθως αυτές οι ηλικίες αναπτύσσουν συμπτώματα”, αναφέρει ο καθηγητής κ. Γώγος, ο οποίος επισημαίνει ότι οι άτυχοι ηλικιωμένοι “θα χρειαστούν καθημερινή ιατρική παρακολούθηση για να δούμε πως θα πάνε, γιατί θέλουν πολύ στενή παρακολούθηση”, καταλήγει.